rzezniol Napisano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Eee ... czyli że jak ? Mam rozumieć że jesteś wyrobnikiem odtwórczym a do tego ołówek i suwmiarka parzą aby samemu skrobnąć takie coś ? Kiedyś byłem u Activii skrobnąć jedna tulejkę dystansową ... zrobił to z głowy ... jestem niemal pewien że nie marnował czasu na rysunki przy tych "wbijakach" . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reks Napisano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Trudno jestem wyrobnikiem który marnuje czas na rysunki. W.g. Ciebie mam najpierw rozmontowac amortyzator pomierzyc zamontować i dorobić sobie narzędzia. Ludzie przestańcie poprosiłem tylko o rysunek A wy zaczynacie burze która nic nie wnosi do tematu. Jeżeli to aż taki problem i będę tak rugowany że jestem taki albo taki to po prostu uznajcie temat za nieważny szczerze.... aż się mi niedobrze zrobiło dostając takie odpowiedzi do mojej małej prośby. Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez Reks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Potrzebujesz 4 słownie cztery wymiary i wszystkie uzyskasz bez rozbierania amortyzatora. Wystarczy że użyjesz podstawowe narzędzie tokarza czyli suwmiarki. Mierzysz średnicę goleni amortyzatora, zewnętrzna średnicę i wysokość wargi uszczelniającej, zewnętrzna średnica uszczelnienia. Idąc twoim tokiem myślenia aż mi się niedobrze zrobiło czytając że oczekujesz że tak prostą sprawę zrobi ktoś za ciebie. Nie mam nic do twojej osoby ale to nie jest statek kosmiczny to zwykły najzwyklejszy walec do wbijania uszczelnień, który możesz z powodzeniem w wielu przypadkach możesz zastąpić odpowiednią nasadką. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reks Napisano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Teraz, rzezniol napisał: Potrzebujesz 4 słownie cztery wymiary i wszystkie uzyskasz bez rozbierania amortyzatora. Wystarczy że użyjesz podstawowe narzędzie tokarza czyli suwmiarki. Mierzysz średnicę goleni amortyzatora, zewnętrzna średnicę i wysokość wargi uszczelniającej, zewnętrzna średnica uszczelnienia. Idąc twoim tokiem myślenia aż mi się niedobrze zrobiło czytając że oczekujesz że tak prostą sprawę zrobi ktoś za ciebie. Nie mam nic do twojej osoby ale to nie jest statek kosmiczny to zwykły najzwyklejszy walec do wbijania uszczelnień, który możesz z powodzeniem w wielu przypadkach możesz zastąpić odpowiednią nasadką. Pozdrawiam Człowieku daj mi już żyć, nic od Ciebie nie chce daj mi spokój. Znajdź sobie inną osobę bo niemam ochoty na dalszą dyskusję z twoją osobą zrozumiesz to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) A mnie znow uczono, ze jak nie ma rysunku to biore suwmiarke i go tworze w 2 minuty. A troche z innej beczki. Jezeli nie prowadzisz serwisu i wykonujesz to okazjonalnie to swobodnie nabijesz odpowiednio dobrana nasadka. Chya,ze lubisz miec dedykowane narzedzie bo tak masz i juz. Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reks Napisano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Teraz, shotgun napisał: A mnie znow uczono, ze jak nie ma rysunku to biore suwmiarke i go tworze w 2 minuty. Bardzo dziękuję za pomoc na tym forum. A w szczególności osobą które wnieśli tak wiele do tematu. Myślę że jestem w bardziej normalnym miejscu ....myliłem się. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam. To był ostatni mój post na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Chlopie....., jak mialbym sie obrazac za kazdy post, ktory odebralem jak zarzut do mojej osoby, musialbym wybic 15% forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 @shotgun, pozwalam zacząć od mojej osoby ... @Reks, przeczytaj tytuł wątku, weź głęboki oddech, przeczytaj jeszcze raz, zauważyłeś ? W tym wątku tworzysz a nie odtwarzasz . Mocno zastanawiający jest fakt sugerowania że potrafi się toczyć a przy tym nie potrafi sporządzić prostego rysunku na podstawie prostych pomiarów . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Ide ostrzyc noze. Dla mnie z tym rysunkiem jest abstrakcja. Skoro pisze, ze bez rysunku nie zaczynam czegokolwiek, tzn ze swietnie go ogarniam, a skoro go ogarniam...to pomierze te kurzowke bez rozbierania widelca. Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Maja 2019 Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 Może nie do końca własnej roboty, ale może komuś się przyda. Dzisiaj w Castormie kupiłem coś, co prawdopodobnie powinno się sprawdzić idealnie jak narzędzie do zdejmowania bieżni sterów z rury sterowej. Dolna powierzchnia jest idealnie płaska i gładka, więc korona nie powinna ulec uszkodzeniu. Cena? 15 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Maja 2019 Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 Tak samo jak dosc ostry i szeroki srubokret, dluto, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Maja 2019 Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 Śrubokręt nie ma płaskiej jednej powierzchni, więc istnieje szansa "pokiereszowania" korony. Tak czy inaczej, może nie jest to niesamowity wynalazek, ale wydaje się dość bezpieczną opcją na wykonanie takiej operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Maja 2019 Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 Chlopie, nie wiem jak Ty masz srubokrety...... To co kupiles to u mnie w robocie sluzy do zdzierania oklein z podlogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Maja 2019 Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 Wiem do czego to służy Nie ma co spamować. Masz inną metodę, spoko. Może trafi się ktoś, komu się to przyda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 W przyszłości lepiej "inwestować" w naciętą bieżnię. Włazi i złazi z widelca bez użycia narzędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Wiem o tym, niestety dwa komplety sterów Accent pod prostą rurę ( szosa) które mam, mają pełną bieżnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Maja 2019 Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Teraz coś co rzeczywiście można nazwać narzędziem własnej roboty, czyli prasa do sterów. Znany przepis, lekko zmodyfikowany żeby było sztywniej i wygodniej. Zamiast pręta, śruba M16x200 Podkładki ( od góry) M16x30 M16x50 M16x54 Nakrętka motylkowa M16 Łączna grubość "dużych" podkładek to 7mm, powinno wystarczyć. Pomiędzy podkładki wsadziłem krążki z cienkiego plastiku, które mają nieco zmniejszyć tarcie i chronić miski przed porysowaniem. Gwint śruby zabezpieczony dętką szosową. Planuję założyć jeszcze oringi, które będą trzymały wszystkie podkładki na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Maja 2019 Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Dotocz gdzieś pierścienie centrujace do najpowszechniej szych rozmiarów główek i misek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Maja 2019 Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Myślałem nad tym, ale prawdę mówiąc to zrobiłem sobie to narzędzie tylko dlatego, że lubię mieć takie rzeczy. Wiem że użyję go raz po tym sezonie, bo zmienię w szosie stery na wyższy model. Prawdopodobnie będzie to jedyne użycie tego narzędzie w przeciągu najbliższego roku, a może i dłużej, bo stery w MTB trzymają się dobrze i jeżdżę na nich dopiero drugi sezon Teraz pytanie za 100 pkt. Jak "trzymać" prasę? Będę wprasowywał jedną miskę na raz, bo tak jest bezpieczniej. Kręcić śrubą od strony wprasowywanej miski, trzymając u dołu motylek, czy trzymać za motylek od strony miski i kręcić od dołu? Ma to jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Maja 2019 Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Nie ma większego znaczenia za co kręcisz. Tego motylka raczej ręcami nie utrzymasz. Jak masz sprawne stery to imho lepiej zostawić robiąc im od czasu do czasu serwis (w myśl zasady lepsze jest wrogiem dobrego ;)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 19 Maja 2019 Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Ciekaw jestem jakby się tu sprawdził ścisk stolarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Maja 2019 Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Tak samo, o ile masz sily krecic raczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Maja 2019 Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Scisk stolarski przede wszystkim nie utrzyma misek prostopadle do główki i w efekcie będzie się ześlizgiwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 20 Maja 2019 Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Zamiast motylka zastosuj nakretke. Skrecajac potrzeba znacznej siły i użycia dwóch kluczy takich solidnych najlepiej oczkowy. Właśnie że trzeba mocnego scisku, zacisk stolarski się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Maja 2019 Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Nakrętka też w razie czego jest, także problemu nie powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi