ACTIVIA Napisano 13 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Niezły grill wyszedł ;-) Oooo!!! Dwufunkcyjny nawet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_L Napisano 10 Września 2017 Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Może nie narzędzie ale patrząc jakie ceny adapterów do trenażera z osi 12mm na 9mm postanowiłem zrobić sobie sam. Koszt? 10 za materiał. Robocizna darmowa bo sam robiłem. Oś stalowa. Pierw wytoczyłem oś ze stali konstrukcyjnej bazując na stożku z szybko złączki na oś 9mm dołączonej w komplecie do trenażera. Wywierciłem otwór 6,5mm na głębokość 145mm po czy otwór przechodzi w gwint M5. Po obróbce na tokarce przeszlifowałem na maszynie do szlifowania wałków do wymiaru 11,88mm (znamionowa średnica osi 12mm) bazując na oryginalnej aluminiowej osi przy rowerze. Po przeszlifowaniu dałem do za oksydowania (posiadamy w pracy urządzenie do oksydowania). Dorobiona oś jest przeznaczona do pary z szybkozłączką na oś 9mm. Patrząc na zdjęcie mam nadzieje wyobrazicie sobie jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 11 Września 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Września 2017 @@Michal_L, wykonanie bardzo ładne, jednak sam pomysł mnie nie przekonuje. Nie uszkodzisz tym gwintu w ramie ? Przecież ta oś będzie się właśnie na nim opierać. To już chyba lepszą opcją byłoby na końcu gdzie jest teraz łeb, przegwintować takim samym skokiem jak jest w ramie, tylko na taką długość, żeby ta oś przechodziła przez ramę i dopiero na ten koniec który wyjdzie był nakręcany ten "grzybek" który jest mocowany w trenażerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_L Napisano 11 Września 2017 Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Pixon. Nie opiera sie na gwincie bo u mnie w rowerze jest demontowalny gwint z ramy ( taka duza nakretka. Jak widac na tej osce gdzie jest stozek to owy stozek przechodzi w wałek. On zastepuje ten gwint w ramie. Sama rama ma jeszcze otwory 6-7 mm gdzie opiera sie os. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Korzystając z luzu w pracy zrobiłem klucz do wkładu PF. Myślę, że da radę, zawsze to kilka zł w kieszeni. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 21 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Problemu nie było z odkręceniem? Czy nie pozostawiło ślady demontażu? Jeśli nie to nawet dobry patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Żadnych problemów nie było. Po przykręceniu odkręciłem kilka zwojów na próbę i dało radę. Jak na taką prowizorkę to jest nawet dobrze spasowane, nie wyczułem żadnego luzu. Nie wiem tylko z jakim momentem to dokręcałem. Producent podaje między 35-50Nm a ja to potraktowałem jak słoik z konfiturą. Dodam, że delikatnie liznąłem obie strony smarem Petamo GHY 133N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Pomysł niezły, pomyślałbym tylko by zamiast pręta do dokręcania dorobić gniazdo 1/2" albo zrobić sześciokąt. Wtedy możesz dokręcać grzechotką lub kluczem dynamometrycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Kudos za inicjatywe. Ale ten klucz nie bedzie tak dobrze dzialal jak klucz nasadowy. Do tego te piny raczej nie sa przyjazne lakierowi ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 W dniu 22.12.2017 o 08:49, 1415chris napisał: te piny raczej nie sa przyjazne lakierowi ramy Też tak myślałem. Chciałem nawet je szlifować, równać itp. ale po przymiarkach okazało się, że kołnierz wkładu wystaje poza ramę i problem się rozwiązał samoistnie. Gdyby to był inny standard o mniejszej średnicy to byłoby jak piszesz. W dniu 22.12.2017 o 07:51, malutki napisał: Pomysł niezły, pomyślałbym tylko by zamiast pręta do dokręcania dorobić gniazdo 1/2" albo zrobić sześciokąt. Wtedy możesz dokręcać grzechotką lub kluczem dynamometrycznym Faktycznie nie pomyślałem. Jak będzie czas po świętach to dospawam na końcu nakrętkę 14mm. Dzięki za pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 23 minuty temu, Brombosz napisał: Faktycznie nie pomyślałem. Jak będzie czas po świętach to dospawam na końcu nakrętkę 14mm. Dzięki za pomysł. możesz dospawać, ale ja bym pomyślał czy nie zrobić v2 i zamiast rurki wykorzystać krótki pręt który byś wyfrezował w kształt nakrętki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 25 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Ze względu częstym problemem z ostrymi krawędziami postanowiłem zrobić sobie szlifierkę stołową na taśmę. Czas pracy mnie wyniósł z pół roku lecz koszt robocizny to zaledwie 210zł. Czas robocizny był dość długi lecz wszystko mam z odzysku. Muszę dorobić jeszcze podstawkę pod taśmę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 26 Stycznia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Taśma nie ucieka? Znaczy się spada z rolek? Edytowane 26 Stycznia 2018 przez michuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 @ACTIVIA ustalmy jedną rzecz ... Przy twoim parku maszynowym nie możemy już mówić o narzędziach "domowej roboty". Jesteś firmą pełna gębą wszystko co wytworzysz to wytwór manufaktury a nie przydomowego warsztatu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 26 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 rzeziol sam bym tego nie zrobił. Po prostu często przeglądam filmiki YOU TUBE i wynalazki ludzi co widzę to czasami tylko zazdrościć przez to lubię kopiować tworząc własny wynalazek przydatny mi. Nie jeden forumowicz potrzebuję narzędzia lub części dorobić przez to takie urządzenia są mi bardzo przydatne michuuu po to tam u góry na końcu wahaczu jest regulator co poniżej na fotce. Pokrętła kupiłem w sklepie meblowym. Co do naprężenia taśmy użyłem siłownik z bagażnika cinguecento. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Co do spadania taśmy ... Przetoczenie na jednej czy dwóch rolkach powinno utrzymać taśmę w ryzach bez regulatora. @ACTIVIA ale przyznaj ze twoim narzędziom bliżej do profesjonalnych rozwiązań niż do domowych samoróbek. Osiągasz to dzięki temu ze twój park maszynowy ciągle rośnie. Nie robisz wszystkiego sam bo ekonomicznie nie ma uzasadnienia abyś np posiadał malarnie proszkowa czy np wiedzę elektryczną :). Czym innym jest prasa ze szpilki M12 z nad wymiarowymi podkładkami kupionymi w "ciastoramie". I czym innym jest szlifierka pasowa, do której wytworzenia użyłeś własnej tokarki czy frezarki :). Pozdrawiam Edytowane 26 Stycznia 2018 przez rzezniol 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 26 Stycznia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 28 minut temu, ACTIVIA napisał: michuuu po to tam u góry na końcu wahaczu jest regulator co poniżej na fotce. Teraz jasne. 7 minut temu, rzezniol napisał: Przetoczenie na jednej czy dwóch rolkach powinno utrzymać taśmę w ryzach bez regulatora. Regulator konieczny. Złe łączenie taśmy i potrzebna korekta. A jakość połączeń bywa różna. Jak z rolki zrobisz szpulkę z burtami to taśma potrafi i tak się zsunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 26 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 rzeziol co do malarni to pomalowałem niebieską i czarną farbą w sprayu zaś co do elektryki to wystarczy przeglądnąć kilka filmów na YOY TUBE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Z mojego punktu widzenia, a nie jestem elektrykiem, to tam nie ma elektryki, bo to...nie elektryka. A przyczepiajac sie - kable luzem, niepospinane, brak feng shui. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 26 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 shotgun dopiero kończę go robić. Brak przystawek. On nawet nie jest przykręcony do stołu. Także do poprawki mam położenie silnika bo taśma z tyłu coś krzywo pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Spoko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Tu od przodu - jak rozumiem obrazek, przydalaby sie pomiedzy rolkami, taka szersza niz tasma listwa teflonowa, po ktorej slizgalaby sie tasma papieru sciernego. Przydaje sie to przy prezyzyjnym szlfowaniu, np. ostrzeniu nozy. Tu z forum kowalskiego, pierwsze lepsze znalazlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 26 Stycznia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 13 godzin temu, rzezniol napisał: Co do spadania taśmy ... Przetoczenie na jednej czy dwóch rolkach powinno utrzymać taśmę w ryzach bez regulatora błąd - wtedy pracująca(pływająca taśma) będzie stopniowo wycierała przetoczenia lub też strzępiła się o nie. Jedna z rolek jeśli ma możliwość regulacji napięcia załatwia temat stabilności taśmy. Mam podobne rozwiązania w starszych maszynach do serwisu nart w firmie.@ACTIVIA następnym razem spróbuj rolkę regulującą zrobić z gumy, ale o tym to możemy porozmawiać przez telefon bo akurat luźniej się w firmie zrobiło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 27 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 shotgun porobię te przystawki lecz najpierw to pechowo muszę się zająć silnikiem bo nabrał luzy na łozyskach i obawiam się że ten co ja mam będzie za mały do takiej szlifierki, bo sam widzisz na tej fotce co wysłałeś jest silnik duży porządny a u mnie taki mały pyrtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Wystarczyloby dac silnik przez obojetnie jaka przekladnie, byleby wal wirnika nie byl obciazony przez naciag tasmy, albo dac na wale dodatkow podparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi