wachus Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Cześć Może i trochę dziwne pytanie ale tak się zastanawiam czy rama carbonowa jest rzeczywiście wykonaną z włókna szklanego a nie jakąś pseudo okleiną. Mam świeżo zakupiony rower trekkingowy niemieckiej firmy ortler wykonany na pełnej carbonowej ramie , ponadto hamulce hydrauliczne, amortyzator resorowany, "dynamo w przedniej piaście, sztyca również resorowana oraz siodełko na sprężynach. Rower waży ok 13.5 - 14kg Po cichu liczyłem na troche lżejszy stosunek masy ze względu na tą ramę ale może z drugiej strony rower z takimi udogodnieniami jak powyższe musi ważyć swoje i nie ma co zbytnio przesadzać z tą wagą bo 1 kg w tą czy w tą nie robi różnicy ? Rower kupiłem typowo na szose, by w miarę wygodnie się jeździło, ale również w miarę możliwości "szybko". Połączenie wygody trekkingu z prędkościami szosy ot co
kamfan Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Może i trochę dziwne pytanie ale tak się zastanawiam czy rama carbonowa jest rzeczywiście wykonaną z włókna szklanego a nie jakąś pseudo okleiną. To muszę Cię poważnie zmartwić, żadna karbonowa rama nie jest zrobiona z włókna szklanego... Jakby były robione z włókien szklanych to nazywałyby się ramami szklanymi, a nie karbonowymi Włókna węglowe a szklane to całkowicie inne materiały.
wachus Napisano 16 Lutego 2015 Autor Napisano 16 Lutego 2015 to mój błąd. Zawsze używałem obu zwrotów jednocześnie myśląc że to jest to samo
seraph Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Włókno węglowe to węgiel, a szklane to krzem. Oba te materiały to kompozyty, bo włókna są tylko zbrojeniem masy epoksydowej. Dodatkowo amortyzator i resor to też nie to samo, bo resor to jest rodzaj sprężyny, której próżno szukać w rowerze. Amortyzator to amortyzator i już - sprężyna (spirala stalowa lub powietrze) plus tłumik.
tobo Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Jesteś pewien że ta firma ma w ofercie rower na ramie karbonowej?
barbapapa11 Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 http://olx.pl/i2/oferta/rower-cross-treking-carbon-full-na-xt-CID767-ID8rn85.html Kolega kupił chyba z tego ogloszenia, przynajmniej to jedyny carbon tej firmy który znalazłem. Tak się tylko zastanawiał jak z legalnościa tego roweru.
Mod Team safian Napisano 16 Lutego 2015 Mod Team Napisano 16 Lutego 2015 Nawet bez ramy ten rower ważyłby niewiele mnie... wiesz, samo siodło waży pewnie z kilogram, korba 2x tyle, mostek kolejne pół kg. Rama faktycznie wygląda na carbonową, ale cały osprzęt jest mega ciężki. Po drugie masz chyba za długi łańcuch.
Fenthin Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Dokładnie. A to tylko wierzchołek góry lodowej. Sztyca, widelec i opony też nie należą do wagi piórkowej.
wachus Napisano 16 Lutego 2015 Autor Napisano 16 Lutego 2015 Tak to jest ten rower. Rzeczywiście ten łańcuch wydaje się za długi patrząc na tylną przerzutkę. Jakieś skutki uboczne takiego stanu rzeczy ?Nie chciałbym robić niewiadomo jak lekkiego roweru, ale jeśli bym osiągnął 12,5kg to byłoby satysfakcjonujące. Ale wymieniając mostek siodło i sztyce raczej tego nie osiągne.
Fenthin Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Siodełko waży pewnie z kilogram, sztyca pół, mostek 300g. Razem 1,8kg. Siodełko w granicach 350g, sztyca 300g i mostek 150g to nie są duże pieniądze. W sumie jakieś 800g. Kilogram do przodu. A zostają jeszcze opony, gdzie niewielkim kosztem można zejść kolejny kilogram.
wachus Napisano 17 Lutego 2015 Autor Napisano 17 Lutego 2015 siodełko ze sztycą waży 1.100g. Możecie mi coś poradzić lżejszego w miarę przysytępnych pieniądzach ? Nie jestem maniakiem gramów.
dran2 Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 To dwie części więc po wspólnej wadze nikt nic sensownego Ci nie powie. Jak nie jesteś maniakiem i jest wygodne to olej. A jak jednak jesteś to siodełko to sprawa bardzo indywidualna, każdy tyłek jest inny i lepiej pochodzić po sklepach.
Fenthin Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 Tania i dobra sztyca - Accent SP-408. Siodełko musisz niestety już sam dopasować. Do takiego roweru raczej coś wygodnego, więc może produkty WTB?
wachus Napisano 20 Lutego 2015 Autor Napisano 20 Lutego 2015 Sztyce kupiłem 250g za 69zł + siodełko 205gram za 60zł (choć nie wiem jak to z wygodą będzie na tej "desce") i 650gram udało się zbić na tych dwóch elementach Panowie a jak ma się sprawa odnośnie pedałów; Najzwyklejsze plastikowe będą ok, czy aluminiowe lub cro-mo mają jakieś wymierny wpływ podczas pedałowania ? Obecnie jedno waży 250 czyli para 500gram
Avatarus Napisano 20 Lutego 2015 Napisano 20 Lutego 2015 Panowie a jak ma się sprawa odnośnie pedałów; Najzwyklejsze plastikowe będą ok, czy aluminiowe lub cro-mo mają jakieś wymierny wpływ podczas pedałowania ? Obecnie jedno waży 250 czyli para 500gram Różnica jest tylko taka że plastikowe rozwalą Ci się za 2-3 miesiące a na alu będziesz jeździł i jeździł Sam korzystałem z: http://allegro.pl/pedaly-vp-196-xc-mtb-maraton-lozyska-maszynowe-i5095154065.html - są w miarę lekkie i wytrzymałe
Mod Team anarchy Napisano 20 Lutego 2015 Mod Team Napisano 20 Lutego 2015 To muszę Cię poważnie zmartwić, żadna karbonowa rama nie jest zrobiona z włókna szklanego... Bo wszyscy pitolicie na okrągło to samo"rama carbonowa" (wiadomo-prościej, łatwiej i "wiadomo o co chodzi") , rama kompozytowa. Bo wykonana jest z kompozytu a oprócz tkanin węglowych, żywić występują też czasem aramidowe. A co gorsza i tu muszę Cię kamfan zmartwić - występuje też włókno szklane.Dwa przykłady z brzegu - legendarny jak by nie było pierwszy wypust Scalpela Cannondala i nowy GT Grade.
tobo Napisano 20 Lutego 2015 Napisano 20 Lutego 2015 Jednak takze producenci ram/rowerow uzywaja okreslenia karbon dla swoich produktow. Nie widze w tym zadnego pitolenia.
Fenthin Napisano 21 Lutego 2015 Napisano 21 Lutego 2015 Dokładnie. Zresztą, na podobnej zasadzie można by powiedzieć, że rama aluminiowa nie tak do końca jest z aluminium, a tytanowa z tytanu. Kto wie, o co chodzi, ten wie. Kto nie, temu i tak nic to nie da.
Mod Team anarchy Napisano 21 Lutego 2015 Mod Team Napisano 21 Lutego 2015 (oj tam, Wy wiecie, wie wielu innych, ale są tacy co nie wiedzą albo zapominają i stąd taki wpis jak tam powyższy, że w ramie nie może być szkła czy aramidu bo "carbonowa". Mnie tylko o to chodziło.Sam mówię "carbonowa" )
Alsew Napisano 21 Lutego 2015 Napisano 21 Lutego 2015 Sztyce kupiłem 250g za 69zł + siodełko 205gram za 60zł (choć nie wiem jak to z wygodą będzie na tej "desce") i 650gram udało się zbić na tych dwóch elementach Wyrzuć ten amortyzator i wstaw sobie coś takiego http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-przednie/swing/_amortyzator-suntour-swing-piwoty/55 ewentualnie sztywniaka z karbonu , do tego lekkie opony i dętki to dopiero poczujesz różnicę...
wachus Napisano 22 Lutego 2015 Autor Napisano 22 Lutego 2015 No tak się zastanawiam jakiego widelca na przyszłość szukać do takiego roweru Czy typowo szosowego http://allegro.pl/widelec-28-29-700-trigon-mc11a-carbon-rower-karbon-i5040359919.html Czy bardziej takiego prostego http://allegro.pl/widelec-trigon-26-1-1-8-mc07a-carbon-karbon-pm-i5040358831.html
Alsew Napisano 22 Lutego 2015 Napisano 22 Lutego 2015 Wygięte widelce są bardziej 'komfortowe' http://onemorebike.pl/widelce-/2242-surly-cross-check-cro-mo-28.html#.VOmlvyw09dk
wachus Napisano 22 Lutego 2015 Autor Napisano 22 Lutego 2015 A co powiecie na ten ? Cena dość przystępna http://allegro.pl/widelec-boplight-disc-carbon-mtb-cx-przelaj-rigid-i5106979235.html EDIT Choć jest chyba on trochę ciężki...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.