Skocz do zawartości

[Zakup roweru] Jaki Scott do 4000 zł

kal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

mam zamiar nabyć rower firmy Scott. Zastanawiam się nad modelami Scale 960 i Aspect 910 w rozmiarze XXL czyli około 25 cali. Wielu różnic w nich nie widzę poza ciut innymi hamulcami (odpowiednio Shimano M-447 i M-445), amortyzatorem (w opisie Scale ma solo air a Acpest nic takiego) i tym że Scale ma poszerzaną główkę. Moglibyście doradzić który wybrać i czy w znaczący sposób różnią się geometrią bo sprzedawca mówi że Scale jest do wyścigów, ale nie wiem czy to coś dalej zmienia?

Napisano

Sprzedawca Ci dobrze powiedział scale jest z rama o geometri bardziej sportowej czyli jestes nizej i bardziej wydluzony Aspect bardziej rower rekreacyjny.Tak wiec jak chcesz sie poscigac to bierz scale jak do wypraw rekracji to Aspect .

lekki-rower.blogspot.com

Napisano

Chodzi mi też o to że by rower nie miał kwadratowej ramy z prawie pionową górną rurą tylnego trójkąta i żebym nie musiał mieć nie wiadomo jak wysuniętej sztycy ponieważ jak na razie w moim 23 calowym miałem ramę prawie jak szosową i siodełko bardzo wysoko a to w góralu dobrze nie wygląda. po prostu zależy mi też na wyglądzie roweru.

Napisano

Sluchaj to juz Ci odpowiadam aby taka sytuacja miala miejsce tak jak napisales to miales zle dobrana rame pod siebie Rama dobrze dobrana zawsze sztyca z siodelkiem jest duzo wyzej Moj kolega tak zrobil ma wzrostu 165cm kupil rame authora 19 i siodlo ma tuz nad rama wyglada to tak jakby siedzial rowno z rama

lekki-rower.blogspot.com

edit cos kolego zle przeczytalem Tobie zalezy a tym aby wlasnie sztyca nie byla wysoko? to bedziesz mial zle rame dobrana 

Napisano

oczywiście że nie chcę siedzieć na ramie ale też nie chcę 40 cm nad nią tak jak to ma miejsce w tej chwili. Chodzi mi o geometrię ponieważ jak zauważył mój kolega na rowerze giant na takiej samej ramie siodełko miałem znacznie niżej.

Napisano

Bierz scale piekna geometria super sie jezdzi wiem bo posiadam

lekki-rower.blogspot.com

tylko przymierz i tak jak mowie dobierz dobrze rame a bedzie jak ta lala

Napisano

Tak się dzisiaj robi ramy że górna rura schodzi nisko i (szczególnie w 29erach) często stanowi prawie prosty odcinek z tylnymi widełkami. Jest to po prostu bezpieczniejsze dla jaj :)

Napisano

mam około 2,05 m i dosyć długie nogi. A z tą ramą to chodziło mi bardziej że głupio wygląda właśnie jak jest zbyt pozioma, przez co rower jest wysoki ale górna rura tylnego trójkąta jest pod dużym kątem, przez co rower mimo że jest w dobrym rozmiarze, to siedzi się na nim w wyprostowanej pozycji i wygląda jakby był za mały

właśnie chciałbym górna rura schodziła nisko a nie była pozioma,żeby rama xxl była taka m czy l

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...