Skocz do zawartości

[Zakup roweru] Góry i lasy

Mordoklejka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów.

Chciałbym zasięgnąć porady "wtajemniczonych" ;)

Otóż szukam porządnego roweru. Dlaczego porządnego? Gdyż ważę 96-100 kg, i nie chciałbym, aby rower się pode mną rozpadł.

Oczywiście szukam roweru górskiego (chyba, że polecicie mi jakiś lepszy). Z tego, co wyczytałem, to dla mojej wagi obręcze wzmacniane kilku-komorowe, min 2 mm średnicy szprych itd.

Lecz co dalej? Rama aluminiowa czy stalowa, amortyzowana czy sztywna, ile cali koła itp. ? Przeznaczenie roweru jak w temacie - góry i lasy, a co za tym idzie bardzo nierówne tereny i tzw. "hopy", co przyczynić się może do rozpadnięcia się roweru pod moją masą. Zauważyłem też w moim starym rowerze, że bardzo często łapię gumę (pewnie również ze względu na masę, duży napór na powierzchnię, i jak jakiś kamyk ostry - puff i po dętce)    ;)

Nie ukrywam, że zależy mi na cenie, aby była jak najmniejsza ;D Ale jeśli trzeba, to wyłożę do 1,5-2 tys. 

Zatem bardzo proszę o podpowiedzi :)

Napisano

Niestety, odpowiedż może być tylko jedna: budżet "1,5-2 tys" i "porządny rower" (jeszcze do jeżdżenia po górach przy takiej wadze, a nawet z amortyzowaną ramą) to świat bajek.

Napisano

Nie ukrywam, że nie takiej odpowiedzi oczekiwałem, gdyż do tej pory rower kupiony jakieś 4-5 lat temu za 700zł spokojnie wystarczał, z wyjątkiem słabych dętek/opon, bo często się dziurawiły. ^^

I pisząc "porządny" miałem na myśli rower, którego nie trzeba będzie naprawiać co 3 dni, a nie taki za 10 tys. zł ;)

Dla mnie jazda po górach i lasach, to nie jazda wyczynowa, a rekreacyjna, więc nie spinam się, żeby szaleć w najlepsze ^^.

Ale skoro tak, to jaki rower byś polecił, omijając tę granicę cenową?

• Mod Team
Napisano

Taki Romecik:

http://allegro.pl/romet-rambler-29-r-line-1-0-19-jelenia-gora-i5058741297.html

plus wymiana hebli na SLXy i tarcza na przód 180 i będzie. Do wszystkiego z wyjątkiem hopek. Jak chcesz "hopać" ze swoją wagą to musisz te 2tys. pomnożyć razy 2 i można wtedy coś szukać.

Ed/ Ewentualnie do rozważenie używki. Na tym NSie poszalejesz bez obaw:

http://allegro.pl/rower-ns-core-1-2011-stan-bdb-za-pol-ceny-i5068039907.html

Napisano

A które koła będą bardziej wytrzymałe? Ze szprychami, czy alu felgami?

I jeśli mowa o hopach, to nie mówię o 1-3 metrach, tylko 10-50 cm

Napisano

Ze szprychami, czy alu felgami?

Szprychy to te "druciki" od środka koła (piasta) do felgi (obręcz) :P

Ps. Rower to nie beemka ;) Tu są same alufelgi :) (prawie)

Napisano

Ok, a powtarzając pytanie z 1 postu jakie specyfikacje będą najlepsze dla tych potrzeb? Bo jak na razie dostaje "gotowce" czyli linki do rowerów ^^

Jaka rama sztywna czy amortyzowana itp...

Napisano

Na ten rower z linku nawet nie patrz, jakaś masakra...nie ma takiego czegoś jak alufelgi w rowerze :D

Najlepiej szukaj czegoś od Unibike , oni robią solidne rowery z dopuszczalna masą 125kg

Napisano

Do tej pory jeździłem na taniej wersji MTB (coś koło 700zł) 26' lub 28'. A jeszcze spytam, czy opony od Schwalbe 2,10 lub 2,25 dadzą rade, czy zainwestować w coś lepszego?

Napisano

Niektórzy dobierają kółka do wzrostu co by nie wyglądać dziwnie np. 26" przy wzroście 190cm :)

Schwalbe robi dużo opon. Wsio zależy od kasy, terenu po którym będziesz jeździć i sposobu samej jazdy. Jak Ci się marzy hopanie to opony będą tu najmniejszym problemem.

Zejdź z wagi to będziesz mógł sobie na więcej pozwolić.

28" mają crossy.

Napisano

Chciałbym zejść z wagi, i jest to również kolejny powód, dlaczego chcę kupić rower >_<

Wzrost 176-182, to ile cali rama/koła powinny być? -.^

Napisano

koła 28"+ ; rama około 19, ale tu co producent to niuans :)   No i długość nogi też rzutuje ...

Rambler z poprzedniego postu nie mieści się w budżecie - zwłaszcza że wyprzedaż dotyczy ram 17 i 22.

Napisano

Ramę się mierzy zgodnie z długością wewnętrzną nogi.

Wielkość kół zależy od tego co chcesz robić - tutaj wzrost nie ma wielkiego znaczenia.

Dodatkowo zastanów się ile masz w końcu tego wzrostu :P Podany przedział jest zbyt duży.

Ja mam 182 z nogą 83, rama w crossie (Cube Nature Pro) 54, przełaju (Ridley X-Ride) 52. W MTB to też inna bajka - powinien być większy prześwit.

Musisz się zmierzyć.

Czas się powoli zawijać do roboty :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...