krkg Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Witam, Chciałabym bardzo prosić o pomoc w doborze roweru oraz rozmiaru ramy . Mieszkam na wsi , rower raczej do rekreacji , polne dróżki , leśne ścieżki , drogi asfaltowe , typowej jazdy po mieście nie wiele , jako że jestem totalnym laikiem , na rowerze jeżdziłam jako dziecko później długa przerwa to z poradników skłaniam się do roweru trekingowe , nie wiem jednak czy to słuszna decyzja , być może wyłapuję złe informację z czytanych artykółów , typowo miejski odrzuciłam , chociaż zainteresował mnie kross modo 2.0 wtedy jeszcze klasyfikowany do turystycznych teraz widzę serię 2015 w rowerach miejskich , na stronach sklepow rowerowych sa one roznie umieszkane albo jako trekkingi lub miejskie , jednak ma on 21 przerzutek wiec do typowo miejkich sie nie zalicza . Czy rower warty uwagi ? Czy doradzacie coś innego ? Kolejny problem do wybór rozmiaru , jesli chodzi o krossa to z kalkulatora na ich stronie wychodzi 18 jednak wydaje mi ze bedzie duza , mąż na 19 jakiś góral chyba i jest na mnie bardzo duży , muszę stać na nim na palcach . Z góry serdecznie wszystkim dziękuję za chęć pomocy i poświęcony czas.
krkg Napisano 16 Lutego 2015 Autor Napisano 16 Lutego 2015 162 cm , długość nogi wewnętrznej 74/75cm , do 1500 zł z dopytywań u męża nie jest to rower górski a wyczynowy/zjazdowy wiec chyba nie mam co porównywać tej 19 do tego modo 2.0 rozmiar 18
MikeSkywalker Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Przy takim wzroście 18 będzie okej, a jeśli w wersji damskiej to już na pewno. W trekkingi bym nie szedł bo jednak ważą nieco więcej a zwykły rower crossowy bez dodatków Ci wystarczy. A tematów dotyczących wyboru roweru crossowego do 1500 zł jest dziesiątki jeśli nie setki i do nich odsyłam.
krkg Napisano 16 Lutego 2015 Autor Napisano 16 Lutego 2015 Dziękuję . http://www.greenbike.pl/kross-modo-20-2013-p-751.html Ten nie jest chyba ani typowym trekkingiem ani miejskim ? Crossowe tylko ze wzgledu na wage czy jeszcze jakies cechy ? nie patrzyłam za nimi zupełnie . i jeszcze pytanie o wielkość kół w takim razie bo jeśli cross to one sa chyba 17 , 19 a nie 18 z tego co szybko zerknełam wiec wtedy ktory rozmiar i one maja koła 28 a ja myslalam o kołach 26 z racji niskiego wzrostu itd , czy 28 beda ok ?
MikeSkywalker Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Po prostu będą odpowiednie do tego typu jazdy i sprawdzą się lepiej niż trekkingowe. Podlinkowany Kross to właśnie cross Koła 28" jak najbardziej będą okej, wzrost wymusza tylko kupno mniejszej ramy. W cenie <1500 jest jeszcze hybryda od Speca http://allegro.pl/rower-specialized-sirrus-28-wyprzedaz-i5077648829.html Do jazdy po asfaltach czy mieście będzie na pewno lepszy a i w lekkim terenie też bez problemu sobie poradzi, pytanie co jest priorytetem.
krkg Napisano 16 Lutego 2015 Autor Napisano 16 Lutego 2015 rower do takiego typowego przejazdu z miejsca a do miejsca b po miescie itd nie jest mi potrzebny , bardziej na wycieczki , czyli sciezki rowerowe , sciezki lesne itd a jak z tym rozmiarem bo te typowe crossy sa 17 i 19 , wiec odpowiednikiem tamtego krossa 18 bedzie jakas 17 czy 19 , typowy cross powinien byc wiekszy czy mniejszy ?
MikeSkywalker Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Nie ma czegoś takiego jak typowy cross, rozmiary zależą chyba tylko i wyłącznie od producenta/modelu i raz są parzyste a raz nieparzyste. Druga sprawa jest taka że dwie ramy 19" nie muszą mieć identycznej geometrii i wysokości. Generalnie zasada jest taka że jak jazda bardziej sportowa to rama mniejsza a jak rekreacyjna to może być nieco większa. Z racji tego że na Twój wzrost idealny będzie rozmiar 17/18" to brałbym ten który akurat będzie w ofercie danego producenta. Zerknąłbym jeszcze na wyprzedaże na Allegro - w zakładanym budżecie można znaleźć crossy od Authora, jakość wykonania ramy i serwis gwarancyjny będą na pewno lepsze od Krossa Nie wypada nie wspomnieć jeszcze o Kandzie Maestro - będzie na dużo lepszym osprzęcie o ile sama rama wizualnie Ci przypasuje. Dodatkowo warto od razu po zakupie zmienić amortyzator na NRX/NVX (i ująć taką zmianę w budżecie) - komfort jazdy znacząco się poprawi. Możesz jeszcze poszukać Giant-ów Roam - na wyprzedażach powinny być w cenie ~1500 zł a może akurat któryś się spodoba.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.