Skocz do zawartości

[wyprawa] Bułgaria-Australia czerwiec 2015/sierpień 2016

kubah

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jestem Kuba, mam 22 lata, mieszkam aktualnie w UK i szukam kompana/kompanki na część podróży z Bułgarii do Australii. w około 14-15 miesięcy

Dlaczego z Bułgarii? Bo mogę zacząć dopiero na początku czerwca a nie chciałbym jechać w grudniu przez Pamir więc ruszając z Bułgarii nadrobię trochę czasu i będę tam na wczesną jesień/koniec lata.

Pewnie wielu powie że to nierealny pomysł ale ja tam jestem zdeterminowany choćby nie wiem co, i pojadę nawet sam ale skoro jest to forum i niektórym się udaje znaleźć towarzystwo do jazdy to czemu nie i chciałbym jakąś część trasy przejechać z kimś.

A może i nawet większość kto tam wie...

A wiem że wielu z nas Polaków wybiera się podobną trasą więc możemy się dogadać co do terminów i miejsc gdzie byśmy razem jechali, z tego też powodu nie wyrabiałem jeszcze wiz.

A więc:

Trasa:

Bułgaria

Grecja

Turcja

Gruzja

Armenia

Azerbejdzan

Kazahstan

Uzbekistan

Tadzykistan

Kirgistan

Chiny 

Wietnam

Laos

Kambodża

Tajlandia

Malezja

Singapur

Australia

*Trasa może nieznacznie ulec zmianie głównie Azja Środkowa tu wszystko zależy od wiz. 

Co zamierzam zobaczyć:

Głównie natura, jazda bocznymi drogami, wulkany błotne w Azebejdżanie, Pamir Highway,ogromne płaskowyże i pustynne rejony Chin pln zach  spotkanie lokalnej ludnośći

Doświadczenie:

-Nottingham-Monaco przez Alpy 2300km 17dni samotnie

-Wiele kilkudniowych wypraw po UK

Nocleg:

Planuję w 70% na dziko w namiocie, trochę na gospodarza oraz w couchsurfing, warmshower

co 2-3 tyg noc w tanim hotelu

Jedzenie:

Tu podobne proporcje jak w noclegu głównie samemu przygotowane posiłki w menażce, zakupy na bazarach i lokalnych supermarketach

W Chinach i Azji płd wsch być może garkuchnie.

Jazda w deszczu:

Przeczekać ulewy,a jak pada cały dzień to jadę mimo to.

Jaki dzienny dystans dzienny?:

Przynajmniej 110-120km 

W wysokich górach w Azji Środkowej 70-80km

Budżet na dzień to maks 8 funtów, czyli ok 40zł ale to tak maksimum, myślę że w 25-30 zł (średnia) się da zmieścić, trzeba pamiętać o dużych wahaniach cen jedzenia pomiędzy np  Wietnamem i Australią

Oczywiście sprzęt i bilet powrotny i wizy osobno

Witam,

Czy początek czerwca to ścisły termin. Też myślałem o bardzo długiej wyprawie w kierunku Australii. Czy te kraje to ściśle ustalone są czy to tylko przykład. Z jaką prędkością jeździsz? Też mam za sobą kilka podóży rowerowych po Europie zarówno samotnych jak i z kompanią. Ogólnie jestem zainteresowny.

do początku czerwca załatwię cały budżet a potem już nie ma na co czekać, no chyba że jedziesz Azję centralną w zimę. A właśnie na Azjii centralnej mi bardzo zależy, mogę ewentualnie Rosję i Mongolię dołączyć ale nie chciał bym jechać przez Indię i Iran i Pakistan potem same Chiny to 3 miesiące Azja płd wsch też ze 2,5 miesiąca, Australia 3 miesiące

Zostanie trochę czasu na odjazdy od trasy na coś ciekawego bo raczej nie szybko będę jechał tą samą trasą więc lepiej raz a porządnie a i taniej przecież wyjdzie niż jak by się chciało specjalnie do jakiegoś rejonu Azjii jechać za kilka lat.

Chcę przejechać trasą na północ od Tybetu głównie Pamir, okolice Morza Aralskiego

Na ostatnim wyjeździe w ciągu 17 dni  średnia 15- 20km/h ,   70-150km dziennego dystansu ale głównie 100-110km 

Wizy chciałbym zacząć wyrabiać najpóźniej w 2-3 tygodniu marca, dlatego proszę jeśli jeszcze ktoś się waha to pisać śmiało możemy pogadać nawet przez skypa i dogadać się co kto oczekuje od wyjazdu

Witam,

Czy początek czerwca to ścisły termin. Też myślałem o bardzo długiej wyprawie w kierunku Australii. Czy te kraje to ściśle ustalone są czy to tylko przykład. Z jaką prędkością jeździsz? Też mam za sobą kilka podóży rowerowych po Europie zarówno samotnych jak i z kompanią. Ogólnie jestem zainteresowny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...