Skocz do zawartości

[cross] V-brake czy tarcze?

niedzwiedz1981

Rekomendowane odpowiedzi

nie mam ochoty brac tarcz dla szpanu czy wygladu a pozniej sie wkurzać i naprawiac...
Tarcze się bierze dla lepszej skuteczności hamowania, choć znam też takie osoby które biorą je, tak jak piszesz, dla szpanu. 

jesli chodzi o hydrauliczne hamulce to nie rozumiem Ciebie nawet jak Ci nawali jeden to zawsze masz drugi i na spokojnie  robisz to na chacie .
koleś trochę radykalizuje, ale rację mu trzeba przyznać. 

Myślę ze ten kij ma dwa końce. Mi z kolei przynajmniej 2 razy urwała się linka w V-kach (urwało kowadełko). Po za tym argumenty o naprawie czegokolwiek w łatwy sposób w terenie, włożyłbym między bajki. Tak jak już pisano wiele razy o ramie stalowej i miejscowym "kowalu". 

• 3 tygodnie później...

Stłuczka, wywrotka to scentrowanie koła i praktycznie trzeba wypinać v-ki żeby gdzieś dojechać. W przypadku tarczy  takie rzeczy się praktycznie nie zdarzają. Można wykrzywić tarczę, ale cięzko jest przewrócić rower w ten sposób by trafiło właśnie na tarczę. W przypadku mechanicznych dodatkowo cały serwis można przeprowadzić gdzieś w szczerym polu. Przy hydraulicznych można w polu tylko tuningować ustawienia w zakresie na jaki pozwalają śrubki przy klockach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...