Tofi Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 nie mam ochoty brac tarcz dla szpanu czy wygladu a pozniej sie wkurzać i naprawiac... Tarcze się bierze dla lepszej skuteczności hamowania, choć znam też takie osoby które biorą je, tak jak piszesz, dla szpanu. jesli chodzi o hydrauliczne hamulce to nie rozumiem Ciebie nawet jak Ci nawali jeden to zawsze masz drugi i na spokojnie robisz to na chacie . koleś trochę radykalizuje, ale rację mu trzeba przyznać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 To fajnie ze z kolegami cos pomoglismy zamknji temat daj plusika tym ktorych odpowiedzi uwazasz za pomocne. lekki-rower.blogspot.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Myślę ze ten kij ma dwa końce. Mi z kolei przynajmniej 2 razy urwała się linka w V-kach (urwało kowadełko). Po za tym argumenty o naprawie czegokolwiek w łatwy sposób w terenie, włożyłbym między bajki. Tak jak już pisano wiele razy o ramie stalowej i miejscowym "kowalu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeTraveller Napisano 9 Marca 2015 Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 A jeśli chodzi o łatwość naprawy w warunkach polowych, to czy warto zainwestować w tarcze, bo ilość "wpadek" jest znacznie mniejsza? Jeżdżę po miejscach, gdzie serwis to to co masz w sakwie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 9 Marca 2015 Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Stłuczka, wywrotka to scentrowanie koła i praktycznie trzeba wypinać v-ki żeby gdzieś dojechać. W przypadku tarczy takie rzeczy się praktycznie nie zdarzają. Można wykrzywić tarczę, ale cięzko jest przewrócić rower w ten sposób by trafiło właśnie na tarczę. W przypadku mechanicznych dodatkowo cały serwis można przeprowadzić gdzieś w szczerym polu. Przy hydraulicznych można w polu tylko tuningować ustawienia w zakresie na jaki pozwalają śrubki przy klockach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.