Skocz do zawartości

[regeneracja] Kaseta Xt ktoś regeneruje?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Czy są jakieś serwisy ewentualnie osoby prywatne, które  zajmują się regeneracją kaset? Najlepiej z okolic śląska. Mam Xt 10s.

Pozdrawiam

Napisano

Jaki ma sens naprawianie czegoś co i tak sporo nie kosztuje. Za frajer tego nikt nie zrobi a różnica w takim przypadku do nowej powoduje nieopłacalność takiego "naprawiania".

Napisano

Już nie wspomnę o tym, że taka kaseta będzie dużo gorzej pracować (zwłaszcza pod obciążeniem)... Od takiego kombinowania lepszy i tańszy był np. zakup dwóch kaset Deore

Napisano

koronki trzeba podpilowac i na jakiś czas to wystarczy ale średnio można o tym gadać skoro nie masz fotki, jaki ma przebieg.

Ja nigdy się w to nie bawiłem, sprzedałem po dwóch sezonach jak jeszcze się do czegoś nadawała i kupowałem nowa, bardziej opłacalna opcja

Napisano

Prosta zasada - nie kupuje się mercedesa jak nie stać na serwis :P

Dla mnie to nie jest mercedes...... ale może dla kolegi :yes:  Zadałem tylko proste pytanie. 

Napisano

No to w takim razie całkowicie nie rozumiem Twojej pokrętnej logiki, jak to nie jest dla Ciebie "mercedes" to w jakim celu chcesz regenerować kasetę zamiast ją wymienić? Taka regeneracja zawsze wiąże się z upośledzoną pracą napędu (a do górskiej jazdy taki napęd się nie nadaje). Masochista z Ciebie czy co... ???  :w00t:

PS. Czekam jeszcze na pytanie jak regenerować łańcuch :P

Napisano

Gdybam ze rzezbienie pilnikiem przy zebatkach na pajaku to jakas godzina.

O ile pamietam to Kolega puklus robil cos takiego, zartuje mu pytanie.

Napisano

Robiłem tak. Według mnie nie warto.

- jakość zmiany biegów się pogorszyła 

- napęd był wyraźnie głośniejszy 

- po około 1200 km znowu przeskakiwało 

Po mojemu lepiej kupić tańszą kasetę i łańcuch. 

• Mod Team
Napisano

Powiem tak, o ile dysponujesz dremelem i kupisz sobie tanio końcówki to możesz ją zregenerować. Jednak jakbym miał samemu kazdy zabek podpiłowywać ręcznie, to bym zrezygnował.

A na przyszłość lepiej kup tańszą kasetę. Będziesz miał w cenie XT dwie.

Napisano

Jakiś czas temu zregenerowałem sobie kasetę XT dremelem. Na tyle skutecznie, że na nowym łańcuchu pracowała bez zarzutu.

Tyle, że robiłem stosunkowo niewielką korektę zębów bodaj 2 czy 3 najmniejszych zębatek i w takim przypadku uważam, że warto.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ale jesteś niemily! Ale się z tobą w 100% zgadzam lol Ja zawsze myślałem ze jak ktoś kupuje XT, to następna będzie taka sama bądź nawet lepsza, a nie do kowala ze starą. Nawet szczerze mówiąc to nie wiedziałem ze coś takiego jak regeneracja kaset istnieje.

Wiem ze sprzęt wysokiej klasy kosztuje dużo więcej niż starszej generacji...Ja będę się trzymał swoich Alivio/Deore kaset, za które place ok 90 zł, i wytrzymują przynajmniej 1-2 sezony szaleńczej jazdy.

Rower jest jak samochód. Od czasu do czasu trzeba się nim zajac, coś naprawić bądź wymienic. Warto przed zakupem roweru sobie przeliczyć ile chcemy wydawać na to nasze "zielone" hobby, I dostosować jakość napędu. Różnice rzeczywiście potrafią być spore.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...