Skocz do zawartości

[zakup roweru] do miasta i na trasy

northwest

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozumiem, dziękuję za rady :)

Kurcze, teraz mam dylemat pomiędzy tym VIPERem a tym ESCAPE :)

Czyli ESCAPE jest lżejszy - a VIPER ma stopkę, gorsze komponenty, wygodniejsze siodełko (miękkie), amortyzatory i większą wagę - tak?:)

Pedałowanie jest lżejsze w ESCAPE????:))

Napisano

Koledzy dobrze doradzaja ja na Twoim miejscu jak masz 2000 omijal bym rowery np.lapierre.scott.cannondale.giant.merida.specialized a wybralbym kellys unibike canyon romet kross ctm ghost ktm a dlaczego a dlatego ze w tych pierwszych rowerach najwiecej kasy pochlania rama kosztem osprzetu chyba ze myslisz ze za jakis czas bedziesz wymienial poszczegolne czesci to na odwro.A mam pytanie na jakie kola sie zdecydowales .?

lekki-rower.blogspot.com

Zobacz Canyon jellowstone 29 3.9 cena na stronie producenta 2500 ale u polskigo dystrybutora mozna z tego co pamietam negociowac cene a nawet chyba ostatnio widzialem cene na ten rower 2200

porównuje dwa podobne cenowo rowery i nie widzę tej kolosalnej przewagi w osprzęcię na korzyść kross'a

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.2.disc/18845/76317/#geometry

http://www.kross.pl/pl/cross/evado-4-0

lekki-rower.blogspot.com

Napisano

Byłem dzisiaj w sklepie i troszkę mi w głowie namieszali :(

Który z tych rowerów jest najlepszy: unibike viper, giant escape 1 czy któryś z authorow: author grand i author reflex? :)

Byłem przekonany do tego Unibike, ale te authory dużo ładniej wyglądają i gościu w sklepie mówił ze są lepsze...

Możecie coś podpowiedzieć? Myślałem ze wrócę z unibike ;)

Napisano

Na pewno nie można Escape z pozostałymi porównywać bo to nieco inny typ roweru. Także albo rower tego typu albo któryś z pozostałych. 

ale te authory dużo ładniej wyglądają i gościu w sklepie mówił ze są lepsze

Czy są lepsze ciężko powiedzieć. Na pewno marka z dłuższą tradycją i ja osobiście mam do niej większe zaufanie a jeśli bardziej Ci się podobają to nawet bym się nie zastanawiał nad wyborem między Unibike a Authorem ;) Z tych dwóch lepszy będzie Reflex. 

Ale czy wybrać crossa czy fit/hybrydę - to już sam musisz zdecydować. 

Napisano

Chyba się zdecyduje w takim razie na Reflexa :-) Dziękuję za pomoc:)

ps. to są rowery z serii "lekkie pedałowanie" i miękkie siodełko??;-)

Napisano

Lekkie pedałowanie zależy trochę od geometrii, trochę od amortyzatora i sporo od opon. Także według mnie na szosie szybciej i lżej byłoby na Escape ale już jeśli chodzi o "miękkie siodło" to pozycja na Reflexie będzie troszkę wygodniejsza. 

Napisano

Rozumiem. Opony wizualnie Author i Giant miały podobne.... :) Czyli będzie generalnie dużo lżej w mieście niż na górskim rowerze? :)

Dziękuję bardzo za cierpliwość :)

Napisano

Opony wizualnie Author i Giant miały podobne

Czyli mierzyłeś też Gianta? :)
Bo sprawa kluczowa to pozycja na tym rowerze. Wiadomo że sporo można dopasować pod siebie ale geo Escape jest jednak bardziej nastawione na sportową pozycję. 

No i waga - Escape jest sporo lżejszy, jazda po mieście będzie dużo przyjemniejsza. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...