Skocz do zawartości

[kierownica] ustawienie równo z ramą

sephiroot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Macie może jakieś bezpłatne patenty w jaki sposób ustawić kierownicę i przednie koło równo z ramą? Po odkręceniu mostka wszystko się przekręca. "Na oko" nie jest zbyt precyzyjne a każdy odchył potem czuć w rękach

Napisano

Pytam teoretycznie czy jest jakiś sposób na w miarę dokładne ustawienie. Wszyscy ustawiają "na oko".

Zawodowcy jak robią? Kamery i komputer czy też "naocznie"?

Napisano

Zawodowcy też tak robią. Jeśli ustawisz linię: "oko - koniec mostka - środek opony w jak najbardziej wysuniętym w przód miejscu" to błąd takiego ustawienia jest zupełnie niewyczuwalny podczas jazdy chyba, że sobie jakieś "nocebo" ubzdurasz :yucky:

Do tego dochodzi też błąd ustawienia obręczy dokładnie w centrum widelca i błąd symetrii opony - nic nie jest doskonałe.

Ja robię tak, że delikatnie dokręcam śruby mostka, a jeśli nie jest na moje oko prosto to bez odkręcania pukam w koniec kierownicy aż najdzie i dopiero dokręcam.

Napisano

Uwaga leci rada tygodnia: 

.

.

.

.

.

...tak samo jak siodełko.  Mam nadzieję, że pomogłem. :icon_wink:

A tak na poważnie jeśli koniecznie potrzebujesz  to ustaw rower na stojaku (coby nie trzymać samemu) i zmierz sobie odległości jednego końca kierownicy od jakiegoś punktu na osi opony. Potem drugiego końca kierownicy od tego samego punktu na osi opony i porównaj te dwie wartości. Jak są równe to masz prosto ustawioną kierownicę. Oczywiście koło musisz unieruchomić np zaciskając hamulec.

Pozdrawiam

Napisano

A z tarczami? gdzie tego pręta przyłożyć? Fajnie jak b były przyrządy do tego. Sam mam z tym zawsze problemy . Niby wszystko przy skręcaniu ok, ale podczas jazdy są wyczuwalne niewielkie różnice (ściąga na jedną stronę).

Napisano

To mamy elektroniczne przerzutki i masę cudownych narzędzi a nikt nie pomyślał o ustawianiu siodełka czy kierownicy?

Patent z rurką kiepski.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...