Skocz do zawartości
  • 0

Widelec a stery

Gość Lenny

Pytanie

Witam!

Pytanie być może głupie, ale dla mnie jest zagadką. Czy rodzaj sterów ma wpływ na rurę amortyzatora? Generalnie chodzi o to, że chcę zmienić ramę i ta upatrzona posiada główkę do zintegrowanych, natomiast moja obecna a-head. Nie wiem, nie znam się zarobiony jestem ;)

Dzięki z góry i pozdrawiam!

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim liczy się rozmiar. Jeżeli widelec ma rurę 1i1/8 cala, to musisz mieć stery pod 1i1/8 cala. Jeżeli widelec ma rurę 1 cal, stery również pod 1 cal. Przy 1-calowych jest jeszcze sprawa taka, że widelec może mieć gwintowaną rurę, czyli przystosowany jest tylko do sterów klasycznych (skręcanych); takie widelce są częste w starszych rowerach. To, że rama ma główkę przystosowaną do sterów zintegrowanych oznacza tylko tyle, że musisz do niej takie stery kupić. Upraszczając: widelca nie obchodzi typ sterów, tylko ich rozmiar. Ramę nie obchodzi rozmiar sterów, tylko typ (pamiętać należy że nie każdy widelec fizycznie wejdzie do każdej ramy :) ).

Takiej odpowiedzi właśnie potrzebowałem :)

Jeśli chodzi o to, że nie każdy widelec wejdzie fizycznie do każdej ramy, to masz na myśli wielkość otworu w główce sterówki i średnicę rury sterowej amortyzatora?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...