Skocz do zawartości
  • 0

zamiana amortyzatora na widelec

Gość Maciek

Pytanie

Gość Maciek
Napisano

Witam

Chciałbym w moim rowerze "kross evado" zamienić amortyzator który ma luzy i jest ciężki na sztywny widelec np accenta. Amortyzator nie jest mi jakoś szczególnie potrzebny ponieważ jeżdzę głównie po asfalcie a sztywny widelec nie pochłaniał by energii z pedałowania więc powinno się lżej jeździć.

Czy geometria bardzo by się zmieniła? Czy jazda na tym rowerze nie stała by się znacząco inna?

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sprawdź odległość Oś piasty a dolna miska sterów i spróbuj dopasować odpowiedni widelec. 
Nie jestem pewny czy będzie pasował ale widziałem w tym roku produkt Force treking 28" za około 220zł 

Gość Maciek
Napisano

W oryginalnym amortyzatorze ta odległość wynosi 49 cm, więc przy podanym przec ciebie widelcu strata wynosi 5 cm. Przy widecu trekkingowym accenta strata ta wynosi 7 cm ( tak przynajmniej wyliczyłem z proporcji z obrazka ponieważ nigdzie nie znalazłem wymiarów). Jednak cena widecla podanego przez ciebie trochę mnie odstrasza. 

Napisano

Użytkuje widelec Force. Wysokość widelca wynosi 47 cm , wiec porównując do wysokości amortyzatora

o wysokości 49 cm i odejmując wstepne ugiecie to wysokość jest taka sama i geometria nie zmieni się.

Gość Maciek
Napisano

Trochę szkoda mi tych 220 zł. Bardziej byłbym za accentem bo kosztuje może z 80 zł. Jak by te 7 cm wpłynęło na jakość jazdy i prowadzenie ? Pytam bo nie chcę kupić a potem odstawić go na półkę.

Napisano
Bardzo polecał bym ci taki widelec amortyzowany co poniżej o skoku 38mm, Rewelacyjnie się spisuje przy asfaltowych warunkach bo przynajmniej nie drętwieją ręce na Polskich drogach http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-przednie/swing/_amortyzator-suntour-swing-piwoty/55

Szkoda że tylko na kola 28' :sweat:  A tak w temacie to sztywny widelec aluminiowy + opony w stylu 35mm nabite do 5 atm = zgroza. Wiec jak już to może stalowy Surly ? Trochę kosztuje ale jak się nie chce dostać 'trzęsiawki' to warto... Tu masz nawet używkę pod 28  http://olx.pl/oferta/widelec-surly-a-head-CID767-ID8DrSL.html#0fff4df7e8

Napisano

Trochę szkoda mi tych 220 zł. Bardziej byłbym za accentem bo kosztuje może z 80 zł. Jak by te 7 cm wpłynęło na jakość jazdy i prowadzenie ? Pytam bo nie chcę kupić a potem odstawić go na półkę.

Akurat w tym przypadku 7 cm robi dużą różnicę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...