Skocz do zawartości

[szosa] Sprzedać czy zostawić?

Rowerzysta321

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem tu nowy więc z góry przepraszam jeśli coś źle zrobiłem.

Mam pewien problem, mianowicie rok temu zakupiłem rower szosowy, nie był on drogi ( focus ). Przez cały sezon nabiłem na nim baaardzo dużo kilometrów. Polubiłem go, ale muszę czymś dojeżdżać do szkoły. Rowerem szosowym jest to trudne, gdyz mieszkam w mieście, gdzie jest spory ruch. Wpadłem więc na pomysł żeby sprzedać (niestety) ten rower i zakupić jakiegoś mtb albo crossowy. I tu pojawia się mój problem : Co mam zrobić ?

Czy sprzedać szosowy kupić mtb ?

Czy wymienić się szosowy za mtb ?

Czy zrobić coś innego ( i tutaj przykład ) ?

Licze na waszą pomoc :)

Napisano

Czy zrobić coś innego ( i tutaj przykład ) ?

Sprzedać szosę i kupić buty do biegania. Jak wykażesz się przedsiębiorczością to jeszcze zostanie na drożdżówki i coś do picia 

Napisano

Szosa to szosa i jak byś doceniał jak taki sprzęt "idzie" po asfalcie, lubił dużo jeżdzić to posądzam, że nie miał być dylematu co zrobić. Widzę tylko jeden problem czyli przykładowo brak miejsca na drugi rower.

Napisano

Ja nie rozumiem, czemu nie kupić jakiegoś ciekawego bułkowozu za parę stów - można zacząć się bawić w stopniowe restaurowanie takiego roweru, aż wyjdzie nam zacny klasyk. 

Napisano

Zawsze możesz spróbować obuć go w trochę bardziej baloniaste lacze , jeśli problemem jest teren - krawężniki i innego typu przeszkody które dla szosy i typowo szosowej gumy są pewnym utrudnieniem.

Napisano

Jeździłem na starej szosie do "roboty" przez 2 lata !!! uwaga !!! po dziurawych polskich drogach, krawężnikach nawet po kałużach wow !! i parku gdzie bywają ubite drogi a po deszczu robi się lekkie bagienko, wjeżdżałem na niezłe górki po mokrej trawie czy błotnistej drodze i ciągle żyje. Dodam że oponki semi-slicki. Jasne że jazda nie jest komfortowa i opona się często ślizgała, zakopywała ale co z tego. Zawsze zastanawiam się, jak czytam niektóre tematy a tam problem: czy szosa nadaje się ... czy nie lepiej kupić pełnego fula na miasto bo przecież te polskie drogi :) Nie kieruję tego do autora tego tematu, ot taka nagła potrzeba upustu emocji.

• Mod Team
Napisano

Nie kumasz Kolego...

W Polszcze jak nie jeździsz po miescie góralem z 77-mioma biegami i 5 amortyzatorami to jesteś ciupaga i tyle  :verymad:

Szacunek...

I.

Napisano

Nie kumasz Kolego...

W Polszcze jak nie jeździsz po miescie góralem z 77-mioma biegami i 5 amortyzatorami to jesteś ciupaga i tyle :verymad:

Szacunek...

I.

Primo- nie w Polszcze tylko w Polsce- nie wiem po co przekręcić nazwę swojego rdzennego kraju...

Secundo:Jakbyś spojrzał czasami na stan techniczny chodników i ścieżki w Polsce i porównaj to że stanem w UK to zobaczysz kolosalne różnice w jakości. Dlaczego w naszym kraju królują terenówka i inne suvy jakieś psuedoterenowki? A no bo jakość polskich dróg t jest równa polnej w UK.chodniki mają różna struktura w zależności od materiału i ilości soli. Np.kocie łby wyrwy,imitacja goloborza itp.dlatego w Polsce królują Mtb.drogi Autorze ode mnie 2 wersje:1 zostaw ta szosowke tylko dokup jakiegoś miejskiego jak już poprzednicy proponowali do dojazdow.2

Sprzedaj szose kup mtb np używanego wywal amora wstaw sztywny widelec(chyba że amor jest dobry i powietrza to wtedy zostawiasz),do tego chude opony z ogolonym bieznikiem.

Jednak wszystko zależy od twojego budżetu-jak masz spory to nówka mtb.

Peace ya

Ps.wszelkie błędy są wynikiem pisania na tel.

Napisano

Secundo:Jakbyś spojrzał czasami na stan techniczny chodników i ścieżki w Polsce i porównaj to że stanem w UK to zobaczysz kolosalne różnice w jakości. Dlaczego w naszym kraju królują terenówka i inne suvy jakieś psuedoterenowki? A no bo jakość polskich dróg t jest równa polnej w UK.chodniki mają różna struktura w zależności od materiału i ilości soli. Np.kocie łby wyrwy,imitacja goloborza itp.dlatego w Polsce królują Mtb.drogi Autorze ode mnie 2 wersje:1 zostaw ta szosowke tylko dokup jakiegoś miejskiego jak już poprzednicy proponowali do dojazdow.2 Sprzedaj szose kup mtb np używanego wywal amora wstaw sztywny widelec,do tego chude opony z ogolonym bieznikiem.

Chyba dalej nie kumam...

To jak... dziurawe drogi, kocie łby sól zżera właśnie ostatnią dobrą płytę chodnikową a ma kupić mtb wymienić amora na sztywny widelec i założyć cienkie opony ?

Napisano

Chyba dalej nie kumam...

To jak... dziurawe drogi, kocie łby sól zżera właśnie ostatnią dobrą płytę chodnikową a ma kupić mtb wymienić amora na sztywny widelec i założyć cienkie opony ?

Nie wyrywaj zdań z kontekstu...po pierwsze. Po drugie szajsowaty uginacz zwany amortyzatorem jest gorszy w tłumieniu od.sztywniaka. Po trzecie napisałem że jak amor jest dobry i powietrzny to nie ma sensu zmieniać.widzę że wyrywanie zdań z kontekstu to ulubiona taktyka do wymyślania rzekomych błędów nie?
Napisano

Sprzedać szosę, kupić mtb i go uszosowić. Normalnie mózg roz######any.

A jak autor zechce pojeździć sobievpo terenie to szosa może co najwyżej na polnej drodze z gruzu usypanej.rower mtb jest masywniejszy i bardziej uniwersalny niż szosowka.Jednak posiadanie innego zdania niż elita jest tutaj niewskazane..rozumiem,kończę rozmowę.

Dziękuje za tak liczne odpowiedzi :)

Budżet jakim dysponuje raczej nie pozwoli mi na zakup nowego mtb, ale używany jestem w stanie kupić.

Zrobisz jak zechcesz. Siadz sobie i rozważ jaki styl jazdy Cie jara i zadecyduj sam.wyłączam się z tematu.Peace ya.
  • Mod Team
Napisano

Kłaniam,

"Polszcze" jest poprawnym, choc przestarzałym wyrazem. To raz...

A dwa, zapraszam do UK bo mam wrażenie, ze ludzie którzy nigdy nosa za granice nie wysciubili maja jakieś wywalone w kosmos pomysły o jakosci brytyjskich dróg.

Te główne, a szczególnie autostrady sa w stanie przyzwoitym, ale zjazd na dzielnie lub boczne dróżki to walka o pozostawienie plomb w szczęce.

Chodniki są tytaj tak poskładane i powykrecane, jakby ktos na kwasie je układał. Pogadaj z moja Białką co to znaczy wyprawa w szpilkach po centrum... Autocenzura by sie spociła...

Sprawe tylko pogarsza fakt iż ostatnie kilka zim poczestowalo nas mrozem z którym angielskie drogi radza sobie delikatnie mówiąc słabo, gdyż na wiosne przypominaja szachownice lub plansze heksów do Battla...

Szacunek...

I.

Napisano

Nie wyrywaj zdań z kontekstu...po pierwsze. Po drugie szajsowaty uginacz zwany amortyzatorem jest gorszy w tłumieniu od.sztywniaka. Po trzecie napisałem że jak amor jest dobry i powietrzny to nie ma sensu zmieniać.widzę że wyrywanie zdań z kontekstu to ulubiona taktyka do wymyślania rzekomych błędów nie?

Ale o co chodzi ? edytowałeś post po czasie, dopisałeś część o powietrznym amortyzatorze, a teraz udajesz że tak było od początku ? No i nowa ciekawostka, Panowie do kosza z waszymi amorami w rowerach mtb no chyba że są powietrzne i jazda do sklepu po widelce sztywne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...