MatricePL Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Witam. Jestem "początkującym" rowerzystą. W zeszłym sezonie przejechałem jakieś 2500 km, a jak na mnie jest to wynik dość niezły. Od pewnego czasu męczy mnie temat butów SPD. Kiedy mogę jeżdżę po 40 - 50 km dziennie. Nie startuję w żadnych zawodach ani niczym podobnym. Robię to dla czystej przyjemności z jazdy. Opłaca mi się kupić te buty? Jeżeli tak to czy może ktoś podesłać jakieś godne uwagi buty i pedały MTB? Priorytetem jest cena, ale jeżeli będzie warto dołożyć pieniądze to to zrobię. Jeżeli się da to 250-300 zł. Maksymalna granica, do której chcę zapłacić to 350 zł. Dziękuję za wszelką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek001 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Czy opłaca sie kupić ? Hmmm to kwestia gustu i przyzwyczajenia. Ja osobiście od kiedy zacząłem jeździć w SPD inaczej już chyba nie potrafię a jak muszę jechać inaczej to czegoś ciągle mi jak by brakuje Na początek dobrze było by kilka razy sie przejechać i zobaczyć czy właśnie tego chcesz żeby potem pedały i buty nie leżały w szafie Osobiście polecam i zachęcam lepsze panowanie nad rowerem Buty kwestia gustu i kasy najlepiej pójść do sklepu rowerowego i przymierzyć kilka marek oraz rodzajów. W tych pieniądzach coś znajdziesz godnego polecenia do amatorskiej jazdy. Pedały ja pierwszych jakich używałem były shimano spd m540 http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/pedaly-rowerowe/mtb-zatrzaskowe/p,pedaly-spd-pd-m540-srebrne-bloki-shimano,6776.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MatricePL Napisano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Już miałem okazję do jazdy w nich. Jest to ciekawe doświadczenie za pierwszym razem Chyba zastosuję się do rady i przejdę się do sklepu Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek001 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Do sklepu obowiązkowo. Ja właśnie na dniach mierzyłem nowe buty i okazały się dużo za małe niż ostatnie moje SPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 12 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 350zł to niewiele, ale coś można już dobrać. Pedały - zdecydowanie PD-M520. Do 540 trzeba by już powiększyć budżet, a 505 nie są warte zainteresowania. Buty - rozejrzałbym się za produktami Shimano. Powinieneś znaleźć SH-M077, SH-M065, SH-XC30. W tej cenie jest też Exustar. Może znajdzie się coś z wyprzedaży Northwave. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balik150 Napisano 12 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 http://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,zestaw-spd-buty-sh-xc30-czarne-pedaly-pd-m520-czarne-shimano,254819.html tylko rozmiar buta 40:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek001 Napisano 12 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Hehe ja myslałem z to 350 na same buty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MatricePL Napisano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Byłem w sklepie i zdecydowałem się na: PD-M520 i SH-XC30. Zapłaciłem 330 zł. Mam nadzieję, że długo mi posłużą Dzięki ludziska za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek001 Napisano 15 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Beda służyły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OutOfMemory Napisano 16 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Ja kiedyś jeździłem w SPD, wróciłem do platform, choć czasem jeszcze je przykręcam. Zależy gdzie jeżdżę. Generalnie moje odczucia: jeśli droga nierówna a chcę jechać szybko, nie ma to jak SPD. Znakomicie mi się w nich jeździło po górach. Nogi z pedałów nie spadają. Jednak na miasto, gdzie często muszę awaryjnie się zatrzymać, odczuwam większy komfort gdy nogi mi nic nie trzyma. Poza tym jeśli nie mam ciśnienia na szybka jazdę to olewa przekrecanie pedałów. Obecnie nie wydałbym kasy na SPD. Zwłaszcza że jak piszesz nie startujesz w zawodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 16 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 To co napisal FENTHIn ta opcja jest taka jak powinna byc na poczatek xzyli pedaly shimano m 520 plus buty shimano lekki-rower.blogspot.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek001 Napisano 16 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Ja kiedyś jeździłem w SPD, wróciłem do platform, choć czasem jeszcze je przykręcam. Zależy gdzie jeżdżę. Generalnie moje odczucia: jeśli droga nierówna a chcę jechać szybko, nie ma to jak SPD. Znakomicie mi się w nich jeździło po górach. Nogi z pedałów nie spadają. Jednak na miasto, gdzie często muszę awaryjnie się zatrzymać, odczuwam większy komfort gdy nogi mi nic nie trzyma. Poza tym jeśli nie mam ciśnienia na szybka jazdę to olewa przekrecanie pedałów. Obecnie nie wydałbym kasy na SPD. Zwłaszcza że jak piszesz nie startujesz w zawodach. Jeśli chodzi o jazde po miescie hmm nie wiem nie zauważyłem bynajmniej u siebie abym czuł dyskomfort ze coś trzyma Mi nogę. Na obecną chwilę mam już automatyczny odruch wypinania nogi wiec nawet nie zwracam na to uwagi. Ale u kolegi faktycznie jesli przygoda sie zaczyna z SPD moze być ciekawie na światłach itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boogeyman Napisano 16 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Podepnę się, jak jest różnica w podeszwie między serią M i XC w butach Shimano? Oczywiście porównując podobny poziom cenowy, np. XC-31 i M065/M089. Mam na myśli sztywność i teren w jakim można pochodzić pieszo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 16 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 O ILe dobrze pamietam to roznica w podeszwie nie jest tak znaczna tylko chodzi o to ze seria m w porownaniu z xc zapinana jest nie na rzep tylko u gory na klamre lekki-rower.blogspot.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boogeyman Napisano 16 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Nie do końca, XC51 ma zapięcie na klamrę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamsanders Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Byłem w sklepie i zdecydowałem się na: PD-M520 i SH-XC30. Zapłaciłem 330 zł. Mam nadzieję, że długo mi posłużą Dzięki ludziska za pomoc Stoję przed wyborem kupna tych butów na tej oto aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=5078150505&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62 i mam pytanie - po pierwsze czy warto za tą cene (mała dostępność a wydaje się najtaniej na dzień dzisiejszy) oraz co oznacza to S na końcu w nazwie butów. Ew. czy ktoś sie orientuje gdzie można kupić te buty w stacjonarnym sklepie w okolicach Katowic ew model SHIMANO MTB M064 BLACK/SILVER? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.