Rophoe Napisano 11 Lutego 2015 Napisano 11 Lutego 2015 Witam Ze względu tragicznych warunków pogodowych postanowiłem umyć koła. Niestety po wwzystkim tylne koło nie chciało do końca usadowić się w ramie. Okazało się, że ta nakrętka piasty od lewej strony (przeciwnej do napędu) się poluzowała do tego stopnia, abym mógł ręką ją zdjąć i zajrzeć do środka Łożyska wyglądają na suche, lecz nie wiem czy woda która tam mogłaby się dostać, nie wyrządziłaby jakichś strat. Ośka obraca się w miarę dobrze, w każdym razie napis na obręczy zawsze po przykręceniu kołem znajdzie się na dole. Jeszcze sprawdziłem przednie koło gdzie mam także D041SB i tam podejrzanie nierówno obraca się oś jednakże lżej, a po kilku obrotach opór jest niewyczuwalny. Piasty mają przejechane gdzieś lekko ponad 3k km więc niewiele. Nie wiem co z tym zrobić? Skręcić i jeździć dalej? Rozebrać, wyczyścić, nasmarować, a nawet wymienić łożyska? Rowerem staram się jeździć cały czas i jest mi potrzebny od poniedziałku.
tobo Napisano 11 Lutego 2015 Napisano 11 Lutego 2015 Konieczność wymiany łożysk jest jeśli nie kręcą sie płynnie, Piasta chodzi głośno, sa luzy. Możesz zdjąć uszczelkę z łożyska i zobaczyć co jest w środku, jeśli smar ma kolor inny niż żółty, sa ślady rdzy to trzeba łożyska wyczyścić i posmarować.
Rophoe Napisano 11 Lutego 2015 Autor Napisano 11 Lutego 2015 Ok. Trochę mnie to pocieszyło. Na razie jeszcze muszę dostać klucz do kasety.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.