Skocz do zawartości

[piasta] Novatec D042SB rozszczelniona

Rophoe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Ze względu tragicznych warunków pogodowych postanowiłem umyć koła. Niestety po wwzystkim tylne koło nie chciało do końca usadowić się w ramie. Okazało się, że ta nakrętka piasty od lewej strony (przeciwnej do napędu) się poluzowała do tego stopnia, abym mógł ręką ją zdjąć i zajrzeć do środka 48dc2123607de4806d7cc64ecf8ae9c4.jpg

Łożyska wyglądają na suche, lecz nie wiem czy woda która tam mogłaby się dostać, nie wyrządziłaby jakichś strat. Ośka obraca się w miarę dobrze, w każdym razie napis na obręczy zawsze po przykręceniu kołem znajdzie się na dole.

Jeszcze sprawdziłem przednie koło gdzie mam także D041SB i tam podejrzanie nierówno obraca się oś jednakże lżej, a po kilku obrotach opór jest niewyczuwalny.

Piasty mają przejechane gdzieś lekko ponad 3k km więc niewiele. Nie wiem co z tym zrobić? Skręcić i jeździć dalej? Rozebrać, wyczyścić, nasmarować, a nawet wymienić łożyska?

Rowerem staram się jeździć cały czas i jest mi potrzebny od poniedziałku.

Napisano

Konieczność wymiany łożysk jest jeśli nie kręcą sie płynnie, Piasta chodzi głośno, sa luzy.

Możesz zdjąć uszczelkę z łożyska i zobaczyć co jest w środku, jeśli smar ma kolor inny niż żółty, sa ślady rdzy to trzeba łożyska wyczyścić i posmarować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...