rafi22 Napisano 15 Lutego 2015 Napisano 15 Lutego 2015 Wiesz mam teraz 36 lat i ze względu na siedzącą pracę dorobiłem się "lekkiego brzuszka". Kiedyś w wieku 15-25lat jeździłem bez przerwy na rowerze. Teraz planuje coś zmienić w swoich życiu i zacząć jeździć rowerem. Więc dla większości z Was jestem tym "początkującym". Planuje jeździć trochę po mieście (parkach itp.) oraz lekkie wypady w las. Chciałbym coś kupić "dobrego" do tych 2tys. Z tego co wyczytałem, najlepiej dla mnie będą koła 26calowe. Nie wiem natomiast dokładnie jaki rozmiar ramy ma kupić (93kg, 181cm wzrostu). Ogólnie tak wyczytałem, że te rowery Kross Level są nawet ok. w stosunku jakość/cena.
modrzew Napisano 15 Lutego 2015 Napisano 15 Lutego 2015 To ja jestem 3 lata młodszy, 3kg cięższy i 3cm niższy Przy takich parametrach używam ramy 18" w MTB. Jak to głównie miasto i jakieś lekkie traski poza, to rower a la MTB nie jest w ogóle potrzebny, chyba że chcesz dołączyć do elitarnego grona "górali z ddrów" albo masz straszne parcie na taki wygląd roweru. Zainteresuj się rowerami typu cross, chyba że czujesz że po pewnym czasie możesz zapałać uczuciem do błota, korzeni i kamcorów
kidot Napisano 15 Lutego 2015 Napisano 15 Lutego 2015 wybierz rower wyższy model a dlaczego ano rocznikowo różnica w ramie nie jest aż bardzo znaczna a będziesz miał oprócz dobrej ramy reszte części z wyższej półki a dla Ciebie to jest ważne ponieważ nie będziesz sie bawił w wymienianie poszczególnych czesci na lżejsze czy z wyzszej półki "chyba że złapiesz bakcyla to juz przepadłeś he he" lekki-rower.blogspot.com
bartezz Napisano 15 Lutego 2015 Napisano 15 Lutego 2015 Polecam rower crossowy dla Ciebie. Jeśli masz parcie jednak na MTB to w ofercie Krossa są rowery z serii Hexagon które mają ramy bardziej rekreacyjne. Z tego co opisałeś to bardziej sportowe Levele nie będą w Twoim przypadku dobrym wyborem.
kidot Napisano 15 Lutego 2015 Napisano 15 Lutego 2015 Tu kolega ma racje jesli nie bedziesz jezdzil bardziej sportowo tylko rekreacyjnie to nie ma sensu wydawac o wiele wiekzsa kase na levele lekki-rower.blogspot.com
rafi22 Napisano 15 Lutego 2015 Napisano 15 Lutego 2015 Dzięki za podpowiedzi. A czy się generalnie różnią rowery górskie od crossowych? Przy takiej samej cenie i marce, który będzie miał lepszy osprzęt?
kidot Napisano 15 Lutego 2015 Napisano 15 Lutego 2015 to sa dwa rozne rowery osprzet bedzie mial lepszy gorski a z tego powodu ze to rower barzdziej wyczynowy A roznia sie przede wszystkim tym ze rower crosssowy jest pzrystosowany bardziej na teren prosty asfalt sciezki rowerowe itd. opony wezsze konstrukcja ciensza . Ja to mowie rower nijaki bo nie rower szosowy ani rower gorski .
bartezz Napisano 15 Lutego 2015 Napisano 15 Lutego 2015 Cross ma przede wszystkim większe koła bo 28 cali. Jak obserwuje rowerzystów to mnóstwo ludzi potrzebuje crossa ale jeździ na MTB
bartezz Napisano 15 Lutego 2015 Napisano 15 Lutego 2015 Górskie mają koła 26 cali, 27,5 oraz 29 (z tym że to obręcz 28 cali).
kidot Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 to kazdy wie to dlaczego napisales ze roznia sie tym ze przede wszystkim maja wieksze kola a to nieprawda bo kola maja takie same jak sam napisales kolo 29 obrecz 28
Shiryu Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Różnice między crossem a MTB sprowadzają się do innej geometrii (cross z reguły ma bardziej rekreacyjną), inaczej zestawionego napędu (korba z 48 zębami zamiast z 40 czy 44) i delikatniejszego amortyzatora o mniejszym skoku. Oczywiście różnią się też oponami (szerokość), ale w odniesieniu do 29erów nie jest to zbyt istotna różnica.
venom2000 Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 roznia sie tym ze przede wszystkim maja wieksze kola a to nieprawda bo kola maja takie same jak sam napisales kolo 29 obrecz 28 koło i obręcz takie same ale opony już nie są takie same,różnią się wielkością ram i amortyzatorów,tak jak w rowerze crossowym/trekkingowym możesz dać oponę 29" to nadal nie będzie to MTB,inna geometria ramy to sa dwa rozne rowery osprzet bedzie mial lepszy gorski a z tego powodu ze to rower barzdziej wyczynowy Mógłbyś się mocno zdziwić jaki mają osprzęt rowery crossowe,to nie jest rower nijaki ma swoje zastosowanie,na crossie pokonywałem Single w Świeradowie To do czego chcesz używać rower musisz ustalić sobie zanim dokonasz zakupu aby później nie mieć wyrzutów sumienia że to nie jest to czego chciałeś a wierz mi że z czasem zapragniesz czegoś więcej niż tylko jazda po mieście albo parkach,jeżeli masz kupować rower to powinieneś pomyśleć o 29" bo idealnie kwalifikujesz się do takiej ramy ze swoim wzrostem,ewentualnością i kompromisem jest 27,5"(650B) ale zanim kupisz radzę zmierzyć przekrok i zrobić przymiarkę do zakupu czyli przejechać się na każdym i zdecydować co ci najbardziej odpowiada
kidot Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 To jest racja co napisales a to tez napisalem wczesniej tylko w uproszczeniu Czytajmy wszystkie posty od poczatku a nie tylko te ostatnie lekki-rower.blogspot.com nie mamy co sie miedzy soba droczyc tylko chlopakowi rower pomoc wybrac
venom2000 Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Toteż napisałem że powinien zastanowić się dobrze zanim zakupi do czego ma służyć mu rower i jaki będzie dla niego najbardziej odpowiedni czy 26"/27,5(650B)/29",cross/trekking,do każdego z nich musi się przymierzyć,przejechać na nich
kidot Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Jasne .A jak sie kolega zdecyduje czy to ma byc treking gorski czy szosa to mu jakas maszyne podpowiemy
venom2000 Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 O to właśnie w tym chodzi,doradzić ale mądrze,napinać się nie musi z zakupem bo zawsze można sknocić zamiast zrobić sobie lepiej
Kamil28 Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Witam. Też całkiem niedawno stałem przed wyborem roweru MTB a Cross i wybór padł właśnie na MTB Silverback Slade 3 i powiem ci że nie żałuje. Z tego co widzę w twoim temacie też polecają ci tego Silverbacka ja przesiadłem się na niego ze starego górala i jest straszna różnica wygodnie jeździ rowerek jest lekki w porównaniu do tego co miałem. Też mam 172 cm wzrostu i rama 18 jest dla mnie dobra nie czuje żadnego dyskomfortu. Jak kupowałem rower pisałem do sprzedającego i rama jest w rzeczywistości krótsza niż podane tam jest na całej tej tabeli rozmiarów ma 57.5 cm długości. Tym Silverbackiem zrobiłem jakieś 70 kilosów a do tego pojeździłem troszkę Crossem i jakoś lepiej jeździ mi się MTB może przez to że zawsze miałem górale. Pozdrawiam.
bartezz Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 to kazdy wie to dlaczego napisales ze roznia sie tym ze przede wszystkim maja wieksze kola a to nieprawda bo kola maja takie same jak sam napisales kolo 29 obrecz 28 Przeczytaj cały temat od początku. Kolega poszukujący roweru napisał że najbardziej pasują mu koła 26 calowe. Podał przykład Krossów z serii Level. Moja odpowiedź o większych kołach dotyczyła różnicy crossa od górskiego 26 cali. Koniec tematu bo mamy pomóc wybrać odpowiedni rower.
ILC Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 To może sam autor się wypowie, jak tam idą przymiarki i porównania do modeli 26" - 27,5" - cross ? Bez określenia swoich preferencji możemy tutaj pisać bez końca, jeden poleci górala, drugi 27,5 a trzeci cross'a itd.
rafi22 Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 Ja na początku byłem za góralem Kross Level na kołach 26calowych. Teraz po przeczytaniu Waszych propozycji i innych tematów na forum, skłaniam się bardziej za rowerem crossowym. W jednym ze sklepów zainteresowałem się taką propozycją http://www.goride.pl/kross-evado-40-2014-tylko-rozmiar-wysylka-kurierem-dhl-gratis-p-1229.html lub niższym modelem. Czy ktoś może polecić inny rozsądny rower crossowy do kwoty 2000zł? A z tych poniżej podanych rowerów crossowych, który wg Was jest wart swojej ceny? - Kross Evado 4.0 2015r za 1999zł - Unibike Crossfire Disc 2015 za 1999zł - Unibike Viper 2015 za 2198zł - Unibike Crossfire 2015 za 1799zł
rodszyld69 Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 Czy ktoś może polecić inny rozsądny rower crossowy do kwoty 2000zł? http://nrowery.pl/2015/cross/caledon-db tylko trzeba poczekać na dostepność
losiuu Napisano 17 Lutego 2015 Autor Napisano 17 Lutego 2015 ktory byscie wybrali ze względu na amora? http://allegro.pl/rower-mtb-silverback-spectra-deore-ham-hyd-gratis-i5059068461.html lub http://allegro.pl/mtb-27-5r-silverback-slade-deore-xcr-air-wyprzedaz-i5066231707.html?source=mlt
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.