grabek Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Witam! Stanąłem przed wyborem tarcz. Do tej pory używałem SM-RT51, ale idą do drugiego roweru. Moje pytanie brzmi czy warto dopłacać do tarcz na pająku? (SM-RT76 lub SM-RT86) Czy odczuje różnice w pracy hamulców SLX? Będę ich używał do bardzo lekkiego enduro (203/180). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Tarcza nieznacząco wpływa na pracę hamulca może jej wielkość ale tarcza to tarcza - kawałek metalu. Różnicę odczujesz największą na klockach. A co do tarcz to się różnią współczynnikiem odprowadzania ciepła. Oczywisćie RT86 ma większy ten współczynnik dltego lepiej odprowadzają ciepło co się może przydać przy długich zjazdach gdzie hamulca się prawie w ogóle nie puszcza. Ale róznicy w pracy (przy tej samej wielkości tarczy) nie odczujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mort3n Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Zdania zapewne będą podzielone bo chodzi o hamulce.. Jedni Ci powiedzą że RT-66 spokojnie wystarczy bez Ice Tech'a bo przecież to lekkie enduro i masz tarcze 203/180mm, a drudzy będą Cię namawiać na zmianę wszystkiego na Saint'a albo Zee no bo przecież to enduro, nie ważne że lekkie.. Ja jestem zdania że te RT-66 spokojnie wystarczy, w swoim xc mam RT-56 z hamulcami M575 i wiadomo że przy dłuższych zjazdach na hamulcu tarcze robią się gorące no ale to naturalne zjawisko i nie ma się czego bać tej temperatury, a zauważyłem tutaj że kilka osób boi się tego jak diabeł wody święconej i najlepiej wsadzili by tarcze z motocykla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Przód jest głownym hamulcem więc jak masz wątpliwości to wrzuć tam RT-76 203mm a na tył walnij RT-66 180mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 11 Lutego 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Ale róznicy w pracy (przy tej samej wielkości tarczy) nie odczujesz. Różnicy w sile hamowania nie będzie, lub będzie niewielka, natomiast w pracy hamulca różnica będzie znaczna. Tarcze na pająku są bardzo sztywne, także znikną problemy z ocieraniem na zakrętach, kultura pracy się poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walkingchair Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) A ja polecam ten pajaczek od shimano,mam SMRT 86 180 mm na przedzie i SMRT 76 180 mm na tyle +SLX heble i jest cud miód i orzeszki.możesz kupić 203 pająka na przód ale mi się wydaje że 180 styknie Edytowane 11 Lutego 2015 przez walkingchair Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Czyli ilu użytkowników tyle opinii? Siła hamowania nie wzrośnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Nie do końca "tylu użytkowników i tyleż samo opinii. Na Twoim miejscu kupił coś napająku bez dwóch zdań. @sznib ma rację co do sztywności. Edytowane 11 Lutego 2015 przez beskid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Różnicy w sile hamowania nie będzie ( wyjątkiem jest zmiana z bardzo powycinanych tarcz typu Ashima Aineon na np RT76) , natomiast tarcza przestanie ocierać kiedy rower jest mocno pochylony czy przy gwałtowniejszych manewrach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Więc wszystko jasne. Dziękuję za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi