Alsew Napisano 12 Lutego 2015 Napisano 12 Lutego 2015 Czyli wracamy do punktu wyjścia. Najważniejsze żeby szpanersko wyglądał No ale może do 20 km/h średniej prędkości dociągniesz na tych oponach... jak nóżki się wzmocnią. A chwilowo trzeba się pogodzić z tym że emeryci na fitnessie będą Cię wyprzedzać
wojtas1984 Napisano 12 Lutego 2015 Autor Napisano 12 Lutego 2015 Hmm widze ze koledze nic sie nie podoba i czemu ciagle piszesz szpanerstwo ... mi wystarczy..nie jestem wyczynowcem a jak bede chcial sobie kupic rower wyczynowy w 100% to sobie kupie a teraz taki mysle ze na terning mi wystarczy,,,,, Dzieki za pomoc i szpanerstwo
Alsew Napisano 12 Lutego 2015 Napisano 12 Lutego 2015 Hmm widze ze koledze nic sie nie podoba i czemu ciagle piszesz szpanerstwo ... mi wystarczy..nie jestem wyczynowcem a jak bede chcial sobie kupic rower wyczynowy w 100% to sobie kupie a teraz taki mysle ze na terning mi wystarczy,,,,, Opony 2.25 z takim bieżnikiem w mieście to czyste szpanerstwo, bo poza wyglądem nie mają nic do zaoferowania. Reszta roweru jest OK, chociaż, nie widzę tam pełnej specyfikacji ...
wojtas1984 Napisano 13 Lutego 2015 Autor Napisano 13 Lutego 2015 Bedzie dobrze w miescie i poza nim a szpanowac nie ma czym... to jest rower dla mnie nie dla ludzi ktorzy chodza po ulicach. Dla Ciebie moze nie ma nic do zaoferowania dla mnie wystarczy posmigam rok moze dluzej i wymienie na cos lepszego a na dzien dzisiejszy dla mnie jest ok
Tofi Napisano 13 Lutego 2015 Napisano 13 Lutego 2015 Opony 2.25 z takim bieżnikiem w mieście to czyste szpanerstwo bedzie rower weekendowy do parku ciezek lesnych
Alsew Napisano 13 Lutego 2015 Napisano 13 Lutego 2015 Bedzie dobrze w miescie i poza nim a szpanowac nie ma czym... to jest rower dla mnie nie dla ludzi ktorzy chodza po ulicach. Dla Ciebie moze nie ma nic do zaoferowania dla mnie wystarczy posmigam rok moze dluzej i wymienie na cos lepszego a na dzien dzisiejszy dla mnie jest ok Nic nie rozumiesz. Ten rower bardzo mi się podoba, tak samo jak powiedzmy przykładowo Hummer ale nie kupiłbym go po to żeby jeździć nim po mieście, bo za dużo pali i jest mało wygodny, przechyla się na zakrętach... Podobnie jest z tym rowerem, jest on dostosowany do ciężkich warunków a w mieście te terenowe atuty zamieniają się w wady. Odnosi się to do opon, super amortyzatora który ma zbyt duży skok i korby która ma za mały największy blat (z tego co widzę 42). A po ludzku to te opony stawiają zbyt duży opór przy jeździe po twardym, taki amortyzator spowoduje że rower będzie bardziej ''leniwy" i mniej zwrotny, a zbyt mały blat na korbie spowoduje że mimo to że rower ma 27 przerzutek to może Ci zabraknąć przełożenia do szybkiej jazdy na trasie. Ja też 10 lat temu kupiłem rower bo mi się spodobał , wymieniłem w nim prawie wszystko A za używany rower MTB 26 tej klasy za dużo nie dostaniesz... Więc poszukaj może roweru z amorem o skoku max 100mm i blokadzie skoku, korbie 44/32/22 i i lżejszym ogumieniu to styknie Ci na lata...
beardman Napisano 13 Lutego 2015 Napisano 13 Lutego 2015 Czemu miałby to być "szpan"? Gdyby kupił szosówkę Pinarello na karbonie i jeżdził na niej ścieżkami rowerowymi w mieście to już prędzej... Sam dojeżdżam do roboty na fullu ze skokiem 160mm/160mm i kapciami 2,3". I nie robię tego dla szpanu tylko z powodu wygody i komfortu. Miałem złożonego lekkiego sztywniaka na oponkach 1,25" ale po pół roku męczenia się stwierdziłem, że nie ma to sensu. Zacząłem mieć problemy z nadgarstkami i plecami. Do tego takie mamy ścieżki rowerowe i drogi, że dwa razy leżałem na asfalcie. Opony regularnie dobijałem na krawężnikach, a przy tym masakrowałem obręcze. I przy dystansie ók. 20km dziennie wcale nie byłem dużo szybciej w robocie niż jadąc na fullu. Oczywiście jest to też po części wynik mojej słabej techniki jazdy ale jednak. Nie mówiąc o zimie i śniegu. ;-) Wracając do tematu: 120mm skoku to pomału robi się standard. W mieście tego może nie wykorzysta w 100% ale poza miastem jak najbardziej. Szerokie kapcie można zmienić niedużym kosztem na węższe, a te zostawić w teren. Lub śmigać na tych. Aczkolwiek przy jeździe po asfalcie takie opony szybko się zetrą, więc coś za coś. Jest to kwestia wyboru. Do rekreacyjnej jazdy ten rowerek będzie wygodniejszy (łagodniejsza pozycja) niż XC ze sportową geometrią i amorem 100mm. To takie moje przemyślenia. Pozdrawiam
wojtas1984 Napisano 13 Lutego 2015 Autor Napisano 13 Lutego 2015 Ok dziekuje wszystkim za swoje opinie ...a teraz szybka bez owijania w bawelne ktory ?????????????? http://www.halfords.com/cycling/bikes/mountain-bikes/voodoo-hoodoo-mountain-bike-2013-2014-20 http://www.halfords.com/cycling/bikes/mountain-bikes/boardman-mountain-bike-sport-ht-650b-limited-edition-2014
Alsew Napisano 13 Lutego 2015 Napisano 13 Lutego 2015 Ja bym bral Boardman-a , mimo to że teoretycznie ma gorszy osprzęt...
Tofi Napisano 13 Lutego 2015 Napisano 13 Lutego 2015 Voodoo ma wk... czerwień i najzwyklejsze najtańsze profile obręczy, a do tego co piszesz bardziej by się nadawało 27,5'' lub 29'' więc boardman. Jeżeli masz trochę skila w rękach to polecam taki set: - rama inbread £200 - widelec suntour xcr £135 - hamulce alivio £40 - grupa alivio £130 Jak widać wychodzi drożej (już jest £500 a nie ma jeszcze kół i kierownicy i mostka w sumie około £150) ale i dużo lepiej Gdybyś wydawał £150 miesięcznie to w wakacje miał byś czym pośmigać. Sprawdzałeś może używki na ebayu?
wojtas1984 Napisano 13 Lutego 2015 Autor Napisano 13 Lutego 2015 ok dziekuje za opinie Ja bym bral Boardman-a , mimo to że teoretycznie ma gorszy osprzęt... Dziekuje za Twoja opinie... pozdr... Voodoo ma wk... czerwień i najzwyklejsze najtańsze profile obręczy, a do tego co piszesz bardziej by się nadawało 27,5'' lub 29'' więc boardman. Jeżeli masz trochę skila w rękach to polecam taki set: - rama inbread £200 - widelec suntour xcr £135 - hamulce alivio £40 - grupa alivio £130 Jak widać wychodzi drożej (już jest £500 a nie ma jeszcze kół i kierownicy i mostka w sumie około £150) ale i dużo lepiej Gdybyś wydawał £150 miesięcznie to w wakacje miał byś czym pośmigać. Sprawdzałeś może używki na ebayu? Tak to wyjdzie ponad £500 nie jestem profesjonalista dlatego nie potrzebuje wysokiej klasy sprzetu jak na razie....patrzylem na ebayu ale tam sa dojechane te rowerki dlatego wole kupic nowy z nizszej polki.moze w przyszlosci pomysle o zlozeniu roweru a na razie zostane przy tym co jest w moim zasiegu.a obrecze mozna wymienic na troszke lepsze.... Dzieki...
beardman Napisano 13 Lutego 2015 Napisano 13 Lutego 2015 Voodoo ma wk... czerwień A mnie akurat się podoba... Co do rowerków to voodoo ma trochę lepszy osprzęt kosztem mniejszych kół. Boardman z kolei jest bardziej "rozwojowy" na przyszłość ale i ciut droższy. Do obu najlepiej byłoby się przymierzyć. Pozdrawiam
Alsew Napisano 13 Lutego 2015 Napisano 13 Lutego 2015 Do obu najlepiej byłoby się przymierzyć. Popieram przedmówcę!
wojtas1984 Napisano 13 Lutego 2015 Autor Napisano 13 Lutego 2015 Dziekuje za pomoc.... Jutro mykam przymierzyc sie do obydwoch, i wtedy podejme decyzje. Jeszcze raz dzieki.......................... Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.