Skocz do zawartości

[pedały mtb] jeżeli już profnacja to pełna czy nie?

xdjradox

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam rower mtb z zestawem butów mtb i pedałów M540, jest ok.

Teraz kupiłem rower szosowy i nie ma pedałów :)

Mam prośbę o radę bo i tak będzie "profanacja", szosą będę raczej jeździł treningowo, bez wyścigów przez najbliższy sezon na pewno.

Chcę kupić pedały spd aby zostać przy butach i innych apektach systemu spd dla mtb oraz  głównie bez potrzeby zakupu nowego zestawu buty pedaly bloki na szosę. Najekonomiczniej będzie przekręcać pedały z mtb na każdą jazdę szosą....... ale może jednak nie :)

Zasadnicze pytanie czy lepiej będzie kupić drugą parę M540 czy też rozglądać się za czymś takim:

exustar e-pr43

pd-a600

xlc pd-s07

xlc pd-s05

To co bym chciał wiedzieć to czy ta pseudo platforma daje jakieś chociaż minimalne rezultaty w porównianiu ze zwykłym dwustronnym spd mtb?

Chciałbym wybrać coś w miarę lekkiego w cenie ok 200pln aby roweru za bardzo nie dociążać :)

Jeżeli nie ma różnicy to będę się kierować współczynnikiem cena/waga.

Zdecydowanie odradzam przekręcanie pedałów z roweru do roweru. Bardzo upierdliwa czynność.

Co do wyboru pedałów. Z góry mówię, że nie jeździłem za długo na tych platformach, a dokładnie raz, przez chwilę.

W mojej ocenie nic one nie dają i szkoda na to kasy. Najlepiej i najtaniej jest zainwestować w używane 520, przesmarować i jazda.

W sumie czasu jeszcze trochę jest, można pogłowkować. Te 520 chyba trochę ciężkie a z tych co podałem:

model    waga     cena     

PD-S05  255      139

e-pr43    276      175

A600     286      250

PD-S07  315      117

m540     360      142

Na alledrogo są A600 używki za 130 i na zdjęciu widać sporo prób wpięć bloku na "lewą stronę" pedała :(

Niestety prawie wszystkie są jednostronne, trochę zastanawia mnie producent XLC, macie jakieś doświadczenie?

Może są wyważane tak aby domyślnie ułożyć się w pozycji do wpięcia. Model Pd-s05 jest minimalistyczny i leciutki co też zwraca uwagę.

O, te XLC ciekawe, sam bym sobie takie sprawił :) Jednak jak chcesz używać tych samych butów, sprawdź czy na pewno te same bloki ogarną Ci obie pary pedałów. Niby z wyglądu bloki wyglądają jak szimanowskie, ale sam używam jakichś starych XLC z blokami do Shimano i jednak but ma mniejszy luz i czasem jest problem z wypięciem. Ale te chyba mają nieco inną konstukcję niż te moje. 

Edit:

Dopiero teraz doczytałem w tych XLC "-shimano kompatybilne" :)

Jeździłem sezon na spd i w kolejnym kupiłem pd różnica kolosalna przy wpinaniu i przezy chodzeniu, teraz do drugiej szosy założyłem zwykle platformy i nie dbam o względy estetyczne będzie to rower do jeżdżenia "w kolo domu" i wygoda jest ważniejsza

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...