xdjradox Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Cześć, Mam rower mtb z zestawem butów mtb i pedałów M540, jest ok. Teraz kupiłem rower szosowy i nie ma pedałów Mam prośbę o radę bo i tak będzie "profanacja", szosą będę raczej jeździł treningowo, bez wyścigów przez najbliższy sezon na pewno. Chcę kupić pedały spd aby zostać przy butach i innych apektach systemu spd dla mtb oraz głównie bez potrzeby zakupu nowego zestawu buty pedaly bloki na szosę. Najekonomiczniej będzie przekręcać pedały z mtb na każdą jazdę szosą....... ale może jednak nie Zasadnicze pytanie czy lepiej będzie kupić drugą parę M540 czy też rozglądać się za czymś takim: exustar e-pr43 pd-a600 xlc pd-s07 xlc pd-s05 To co bym chciał wiedzieć to czy ta pseudo platforma daje jakieś chociaż minimalne rezultaty w porównianiu ze zwykłym dwustronnym spd mtb? Chciałbym wybrać coś w miarę lekkiego w cenie ok 200pln aby roweru za bardzo nie dociążać Jeżeli nie ma różnicy to będę się kierować współczynnikiem cena/waga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert74 Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Cały poprzedni sezon jezdziłem szosówką z pedałami spd i było ok.Buty mam szosowe ale bloki spd -trochę trzeba było uważać z chodzeniem ale nie było tragedii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Zdecydowanie odradzam przekręcanie pedałów z roweru do roweru. Bardzo upierdliwa czynność. Co do wyboru pedałów. Z góry mówię, że nie jeździłem za długo na tych platformach, a dokładnie raz, przez chwilę. W mojej ocenie nic one nie dają i szkoda na to kasy. Najlepiej i najtaniej jest zainwestować w używane 520, przesmarować i jazda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xdjradox Napisano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 W sumie czasu jeszcze trochę jest, można pogłowkować. Te 520 chyba trochę ciężkie a z tych co podałem: model waga cena PD-S05 255 139 e-pr43 276 175 A600 286 250 PD-S07 315 117 m540 360 142 Na alledrogo są A600 używki za 130 i na zdjęciu widać sporo prób wpięć bloku na "lewą stronę" pedała Niestety prawie wszystkie są jednostronne, trochę zastanawia mnie producent XLC, macie jakieś doświadczenie? Może są wyważane tak aby domyślnie ułożyć się w pozycji do wpięcia. Model Pd-s05 jest minimalistyczny i leciutki co też zwraca uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 O, te XLC ciekawe, sam bym sobie takie sprawił Jednak jak chcesz używać tych samych butów, sprawdź czy na pewno te same bloki ogarną Ci obie pary pedałów. Niby z wyglądu bloki wyglądają jak szimanowskie, ale sam używam jakichś starych XLC z blokami do Shimano i jednak but ma mniejszy luz i czasem jest problem z wypięciem. Ale te chyba mają nieco inną konstukcję niż te moje. Edit: Dopiero teraz doczytałem w tych XLC "-shimano kompatybilne" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xdjradox Napisano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 trzeba się zastanowić, znalazłem te xlc jeszcze 20% taniej na http://rower242628.pl/ tutaj jakas zagramaniczna opinia na temat pd-05 jakis problem z lozyskiem po 3,5kkm http://www.fahrrad.de/fahrradteile/pedale/xlc-road-system-pedal-pd-s05/6216.html choć w sumie za tą kasę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz318 Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Jeździłem sezon na spd i w kolejnym kupiłem pd różnica kolosalna przy wpinaniu i przezy chodzeniu, teraz do drugiej szosy założyłem zwykle platformy i nie dbam o względy estetyczne będzie to rower do jeżdżenia "w kolo domu" i wygoda jest ważniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xdjradox Napisano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 PD-S05 czy PD-S07? Cena niemal ta sama, waga się różni ale ciągle lekko i można coś spiłować z S07 w ramach tjuningu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wsciekas Napisano 16 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Ja w mtb mam m540 i w szosie tak samo będę miał drugą parę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xdjradox Napisano 19 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Zamowilem pd-s07 a przyslali mi pd-s05, może ktos z wawy chce kupic pd-s05 za 125PLN to nie bede odsylal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.