woodman Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Witam, przymierzam się do odchudzenia roweru i szukam nowego uginacza do rekreacyjnych jazd po mazowszu, kilku maratonów w roku i czasem jakiś wypadów w góry. Moja waga to 85-90 kg i musi być nowy, 100 mm, oś 15 mm, taperowana rura w kwocie do 1500 zł. Zależy mi przede wszystkim żeby był sztywny, w miarę lekki poniżej 2 kg i łatwo serwisowalny. Spodobał mi się bardzo manitou marvel comp 29 który waży ok 1940g z osią i kosztuje około 1000 pln, wyczytałem, że ogólnie Manitou nie wymagają wielkiej obsługi i są bardzo trwałe. Macie jakieś doświadczenia z marvel comp? A może lepiej zainwestować trochę więcej i kupić np. Foxa float 32 ctd evolution, DT XMM? Jak wygląda serwisowanie fox'ów, DT czy można to ogarnąć samemu w domu, jakąś wymianę, oleju, czyszczenie uszczelek itp? A może coś innego byście polecili rock shox? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Jeżeli jeździsz rekreacyjnie to postawiłbym na Towera/Marvela z tłumikiem ABS+ lub Rebe. Oferują one duży komfort pracy. DT Swiss raczej słynie ze sportowej charakterystyki i ma działać w sposób efektywny, a nie komfortowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 9 Lutego 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 DT czy można to ogarnąć samemu w domu, jakąś wymianę, oleju, czyszczenie uszczelek itp? W wersji XMM mozesz samemu wymienić olej w dolnych goleniach i w komorze powietrznej oraz wyczyścić i nasączyć gąbeczki olejowe. Tłumik musi być serwisowany w serwisie DT. Poza tym jeśli szukasz komfortu to XMM nie będzie dobrym zakupem. W Twoim przypadku dobrym rozwiązaniem będzie Manitou, które możesz w całości serwisować w domu oraz samemu zmienić charakterystykę amortyzatora poprzez zmianę konfiguracji tłumika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woodman Napisano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Czy ten łatwy serwis Manitou tyczy się również wyższych modeli np. expert, pro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 13 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Tak, serwis jest bardzo łatwy, a dokładne manuale są na stronie Manitou. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.