Skocz do zawartości

[kaseta , wolnobieg] Jak je rozróżnić?

Ychu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , w rowerze mam wolnobieg i chcę założyć kasetę. Nie jestem jednak do końca pewien jak je rozróżnić. Ludzie na YT mówią różnie. Więc liczę na waszą pomoc , przy okazji stwórzmy poradnik dla tych , którzy tak jak Ja będą mieli z tym problem. To że muszę wtedy zmienić koło lub przepleść na nową piastę to wiem. Mam nadzieję że uda nam się stworzyć takowy poradnik. Proszę też o podpięcie tematu jeśli temat zostanie wyczerpany (jeśli można oczywiście).

Napisano

Dalej nie rozumiem jednego :( Po zdjęciu swojego wolnobiegu posypała mi się "styrta" kulek , a w filmie nie ma ich ani w kasecie ani w wolnobiegu. Można jeździć bez czy jak? Bo Ja coś nie mogłem ich wszystkich ułożyć , domyślam się dlaczego. Wydaję mi się że wypadły z tyłu i teraz łożysko mi strzela. Więc stąd to pytanie czy można jeździć bez kulek w wolnobiegu?

• Mod Team
Napisano

Wolnobiegi kosztują w porywach 30zł ... kulek takowych chyba nie kupisz jak pogubiłeś. wiec jak juz nie masz wolnobiegu można rozważyć przejście na kasetę, choć to dość spora inwestycja.

Napisano

Fakt stają po 30 zł wolnobiegi kulki też widziałem ale trzeba by je zmierzyć , po za tym kulki 2 zł przesyłka 10 , mało opłacalne. Jeśli nie można jeździć bez to trzeba zaprzestać zimowej jazdy na jakiś czas , bo nie mam zamiaru inwestować w sypiący się rower. Trzeba odwiedzić salon rowerowy :) Dziękuję wszystkim za odp. Można zamknąć.

Napisano

Po zdjęciu swojego wolnobiegu posypała mi się "styrta" kulek , a w filmie nie ma ich ani w kasecie ani w wolnobiegu.

Bo zapewne go nie zdjąłeś, a rozkręciłeś. Inne możliwości to ten wolnobieg i tak był uszkodzony lub kulki pochodzą z piasty.

Opisz dokładniej co zrobiłeś lub pokaż na zdjęciach jak to wygląda.

Napisano

pokaż na zdjęciach jak to wygląda
Z tym to ciężko bo nie mam kabla do telefonu. Nie wysypały się te kulki co są za ostatnią zębatką , tylko tam jest taka nakrętka z dwiema kropkami odkręciłem ją i pod nią były kulki. Podniosłem ją z osi i z tyłu się wysypały ale nie z tego pierścienia , tylko też były tam gdzieś osadzone tu

pod tą nakrętką były kulki i tu

z tyłu też się wysypały

Napisano

Mam jakiś stary brudny wolnobieg, mogę ci to żelazo wysłać jak chcesz

Nie , nie trzeba  nowy nie kosztuje wiele , ale z racji stanu mojego roweru wole już kupić cały nowy , ale dzięki za propozycję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...