Skocz do zawartości

[Obrecze]lipna jakosc obreczy Dartmoor.

walkingchair

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, KUPILEM w sklepie centrumrowerowe.pl obrecz MTB 26 cali dartmoor rocket. po przysyłce okazało się ze ma wady:

kazdy otwór na nypel po stronie opony jest wyszarpany i ma ostre krawedzie. -dla detki chyba nie bardzo

obrecz jest jakby uzywana bo oprócz wychrępanych brzegów ma jeszcze taki dziwny niedospawany pasek szczeline,na zdjeciu 2  widac szczególnie od strony górnej profilu. czy to jest normalne?kwalifikuje sie do wymiany czy nie? mam niby 60 dni na zwrot towaru. co wy o tym myslicie?

1 zdjecie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0bd540936c397845.html

2 zdjecie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/87c9c52a730b426f.html

Napisano

Prawie ok, te zadziory przy otworach to paskudna niedoróbka ... jeśli nie usunie zadziorów napompowana dętka naciskająca na taśmę możę spowodować jej pęknięcie.

Obręcz nie była używana, jednak przy jej wykonaniu  zero kontroli jakości.

Napisano

Przecież ta obręcz nie jest spawana. A połączyć ją jakoś trzeba więc robią to za pomocą pinów/wsuwek. Na jednych obręczach widać to mnie a na innych więcej. Szukaj obręczy gdzie w opisie jest wyraźnie napisane, że obręcz jest spawana. Np u DT tak są robione tylko najdroższe modele.

Napisano

Do obreczy musisz jeszcze dobrac szprychy. Wtedy bowiem obie te czesci tworza calosc i monolit. Jesli dodamy jeszcze dobrze zaplecione i dociagniete to bajka

Mysle ze cos w granicach 450g (obrecz)powinno cie satysfakcjonowac. Dlaczego?Bo nie piszesz ile wazysz ani tez ze jestes maniakiem lekkosci.

Napisano

że tak powiem klasyczna sytuacja :P

Ogolnie to masz teraz cieżki orzecz do zgryzienia, moim zdaniem obręcz dartmoora była w porządku, szczeliny na łączeniu to częste zjawisko w wielu obręczach i nic strasznego się nie dzieje.

Teraz za to masz juz kupione szprychy które bardzo mocno ograniczają Ci wybór obręczy

Przy wyborze obręcze żeby nie zmieniać szprych to musisz patrzeć na to żeby ERD było takie samo jak w Dartmoorze

Napisano

Jeszcze dartmoor nie oddałem dobrze ze nie pospiesznie, czekalem, skoro jest dobra to ja zostawię. W przyszłości jak będę składał enduro to zobaczymy i pochyle się nad innymi .Accent air plane obejrzę dokładnie i być może również rozwaze ta propozycję.

Napisano

Mam powyższe obręcze i są bardzo wytrzymałe,dały radę pod moim 90 kg. tyłkiem plus plecak w Beskidzie Żywieckim to i dadzą radę pod tobą tylko dobrego zaplatacza zatrudnić

Napisano

Mam powyższe obręcze i są bardzo wytrzymałe,dały radę pod moim 90 kg. tyłkiem plus plecak w Beskidzie Żywieckim to i dadzą radę pod tobą tylko dobrego zaplatacza zatrudnić

Czyli zaplatanie może znacząca podnieść wytrzymałość?
Napisano

Oczywiście,bo partacz jak zrobi to długo się nie nacieszysz z jazdy

Jeśli zrobi to partacz to beda jakieś oznaki partackiej roboty na takim kole? Czy mam zdać się tylko na szczęście?
Napisano

I ostanie pytanie:czy w katowaniu off Road ważniejszy jest przód czy tył? Tzn czy lepsze koło musi być z tyłu czy przodu? Słyszałem że tylna piasta dostaje mocniej niż przednia. A za ostrych zakrętach pierwej przód nie obrywa dużo więcej niż tył?

Ps pytania może i z dpy ale warto wiedzieć więcej wcześniej niż potem pluć se w brodę z powodu złego wyboru

Napisano

Piasty DT SWISS 350 przod, NOVATECH d042SB tylna takie mam obecnie wystarczające chyba są?. Niestety ale amor nie pozwala mi włożyć oski 15 mm bo chwyty na mimosrod są za wąskie. Teoretycznie DT SWISS ma możliwość włożenia oski grubszej.gdzieś tu wyczytałem że sztywna os jest przydatna tylko na skretach a nie w skokach,prawda?

Napisano

Tylna piasta jest zdecydowanie bardziej obciążona. Z przodu może być słabsza, zwłaszcza jak masz dobry amortyzator. Sztywna oś z przodu przydaje się, bo cały układ koło-widelec jest wytrzymalszy na boczne siły. Co do jakości obręczy Dartmoor Raider to niestety mam to samo. Mogłyby być lepiej wykonane; ale z drugiej strony żaden problem trochę poprawić pilnikiem otwór wentyla. Łączenie na obręczy też mi trochę się nie podoba, ale w zasadzie w niczym to nie przeszkadza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...