Skocz do zawartości

[Napęd] Przesiadka z 8rz na 9rz. Sugestie.

TriggaHappy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. 

Przymierzam się do przesiadki z 8rz na 9rz. Mam ogromną prośbę do ludzi którzy znają się na rzeczy, chodzi o sugestie jakie części wybrać lub ocenę czy to co ja wybrałem będzie dobrze śmigać. 

Wstępnie wybrałem następująco:

- manetki XT M770 3x9rz

- łańcuch HG93 lub Connex 908

- kaseta..... tutaj potrzebuję sugestii ponieważ nie specjalnie zależy mi na wadze a raczej na wytrzymałości i w tym temacie czytałem że niekoniecznie trzeba kupować leciutką kasetę XT a śmiało można kupić tańszą, cięższą ale podobno bardziej wytrzymałą HG61 albo HG80 SLX ? w tym temacie proszę o sugestie

- przerzutka tył.... podobnie jak powyżej, zupełnie nie wiem jaką przerzutkę dobrać. Dużo ludzi poleca XT M772 tylko wydaje mi się że to już jest stara konstrukcja ? (jeśli się mylę to wybaczcie), wolałbym coś bardziej nowoczesnego w systemie shadow i może z tym fikuśnym przełącznikiem do napinania ? Tutaj również proszę o sugestie. 

Obecna kobra to SLX M670 - jestem z niej bardzo zadowolony - jedynie największa tarcza pójdzie do wymiany bo już prawie igiełki ma, reszta zostaje. 

Zleży mi na precyzji działania. Wyregulować potrafię, potrzebuję tylko sugestii co kupić. Od razu zaznaczę że nie potrzebuję nic ponad grupę XT. Hamulce też mam pełne XT i w 100% wystarczają.

Z góry dzięki za pomoc/sugestie.

Napisano

no to wyjasnilo sie jesli chodzi o przerzutke tylna xt. nie siedze w tym na czasie wiec nie wiedzialem ze nie ma nowszego modelu xt :P sorki.

Ok a jak z wytrzymałością kasety HG61 w porównaniu z np SLX ? Im wyższa grupa tym lżejsze czy to nie przekłada się negatywnie na wytrzymałość ? przejadę 4 tysiące km na kasecie slx lub xt ? (jeżdżę mocniej i intensywniej niż dziadki po mleko do sklepu :P )

Napisano

Najwyższe grupy nie są po to by być wytrzymałe. Jak to ktoś ładnie napisał, to ma wytrzymać wyścig a potem może się nawet od razu rozpaść na kawałki ;)

Nie podniecałbym się za bardzo kasetą, o ile nie jesteś manniakiem lekkości, może być i Alivio. Za to w można by dołożyć do lepszego łańcucha albo 2-3 łańcuchów.

Napisano

Właśnie o to mi chodzi. Tak jak pisałem na początku nie zalezy mi na wadze. Wole żeby było cięższe ale służyło dłużej. Tutaj przychodzi mi do głowy jeszcze jedno pytanie. Czy łańcuch XT HG93 nie będzie przykładowo za twardy dla kasety z niższej grupy ? Żeby nie zmielił jej po 1000km. 

Na koniec prosze o opinie czy zestaw omawiany w tym temacie to dobry wybór i czy będzie to sprawnie działać ?:

- manetki XT M770 3x9rz

- łańcuch HG93 lub Connex 908

- kaseta HG61

- przerzutka tył XT M772

Z góry dzięki za pomoc :)

Napisano

Jeżdżę na zestawie hg93 + cs hg 80. Po ponad 3kkm nie zauważyłem zużycia ani łańcucha ani kasety. Nogę mam dosyć ciężką (ważę ponad 90kg) i nie jeżdżę ze zbyt wysoką kadencją (70-80, rzadko wyższą).

Napisano

Jak już kupujesz nowy napęd to rozważ jazdę na 3 łańcuchy bo naprawdę warto. Jako ciekawostkę powiem Ci, że na zestawie korba M590 kaseta HG50 zrobiłem ponad 20 kkm i jeszcze trochę zrobię. Oczywiście jazda na 3 łańcuchy (KMC Z9000), podmiana co kazdy ~1000km, a czyszczenie co każde ~500km.

Napisano

Jak już kupujesz nowy napęd to rozważ jazdę na 3 łańcuchy bo naprawdę warto. Jako ciekawostkę powiem Ci, że na zestawie korba M590 kaseta HG50 zrobiłem ponad 20 kkm i jeszcze trochę zrobię. Oczywiście jazda na 3 łańcuchy (KMC Z9000), podmiana co kazdy ~1000km, a czyszczenie co każde ~500km.

To zawsze mnie bardzo ciekawiło gdyż dużo o tym słyszałem ale nigdy nie tego nie próbowałem - zawsze jeżdżę na jednym łańcuchu po czym wymieniam kasetę łańcuch oraz największą tarczę w korbie. Dłużej niż dwa sezony nigdy nie wytrzymał. Może faktycznie warto spróbować. Dzięki wszystkim za sugestie.

• Mod Team
Napisano

Ja bym polecił w kwestii ekonomicznej spróbować jeździć na 8s łańcuchu, sa tańsze a bardzo dobrze sie spisują na 9s napędzie.

Napisano

Czy ktoś może potwierdzić czy piasta deore M525 przyjmie kasetę 10tkę ? W jednym miejscu piszą że 9 max a w innym że 8/9 i 10 też. Pytam bo zastanawiam sie też nad przesiadką z 8 na 10.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...