MartinH Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Jeśli jesteś w stanie wyhaczyć gdzieś zeszłorocznego XTC za ok. 5k zł to brałbym w ciemno http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/xtc.27.5/17694/74021/ Co prawda tutaj jest dużo SRAM'a (ale jest to odpowiednik SLX/XT) i nie wiadomo jakie koła, ale rama to top aluminiowych ram co można dostać. Masz taperowną główkę, przewody w ramie, i możliwość konwersji tylnej osi na 12x42, kupujesz tylko haki za 50 zł. No i waga, ta rama waży ok. 1,5 kg w S'ce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sergi86 Napisano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 muszę poważnie pomyśleć o tym Radonie, a jak tam z rozmiarem przy 27.5, mam 173cm, 18 czy 20 cali jest bardziej odpowiednie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Zmierz długość nogi i okaże się, że w 20" będziesz wskakiwał/zeskakiwał z roweru, 18" będzie na styk, a Ty masz zamiar jeździć w ciężkim terenie, jakim są Beskidy i tutaj bym celował w 16" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sergi86 Napisano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Jeśli jesteś w stanie wyhaczyć gdzieś zeszłorocznego XTC za ok. 5k zł to brałbym w ciemno http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/xtc.27.5/17694/74021/ Co prawda tutaj jest dużo SRAM'a (ale jest to odpowiednik SLX/XT) i nie wiadomo jakie koła, ale rama to top aluminiowych ram co można dostać. Masz taperowną główkę, przewody w ramie, i możliwość konwersji tylnej osi na 12x42, kupujesz tylko haki za 50 zł. No i waga, ta rama waży ok. 1,5 kg w S'ce rozejrze się jeszcze za tym Giantem, a gdybyś miał wybór to co byś brał Radona 7.0 2015 czy Gianta XTC 2014? i dlaczego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Jeśli koła w Giant'cie są porównywalne z Crossride'ami (a tego nie wiem, równie dobrze mogą tam być koła np. DT robione dla Gianta, jak i byle co ważące ponad 2 kg) to jest to tylko i wyłącznie kwestia gustu bo rowery porównywalne. Za Giant'em przemawia dwurzędowa korba i manetki (X9 są stawiane na równi z XT). Jeśli miałbym kupić Gianta w cenie ok. 5k zł to wybrałbym jego, Radona masz za 5k zł + wysyłka. No i rama Giant'a jest przepiękna, formowanie rurek płynem powoduje, że rama wygląda jakby była z włókna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sergi86 Napisano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Jeśli koła w Giant'cie są porównywalne z Crossride'ami (a tego nie wiem, równie dobrze mogą tam być koła np. DT robione dla Gianta, jak i byle co ważące ponad 2 kg) to jest to tylko i wyłącznie kwestia gustu bo rowery porównywalne. Za Giant'em przemawia dwurzędowa korba i manetki (X9 są stawiane na równi z XT). Jeśli miałbym kupić Gianta w cenie ok. 5k zł to wybrałbym jego, Radona masz za 5k zł + wysyłka. No i rama Giant'a jest przepiękna, formowanie rurek płynem powoduje, że rama wygląda jakby była z włókna Giant XtC Advanced 27.5 4 a tego warto by kupić za 6k? Zresztą oba są na przodzie 2x10, nie myślałem o takim rozwiązaniu :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Zadaj sobie proste pytanie czy chcesz ramę z węgla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sergi86 Napisano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 heh a czym to się różni? to nie jest tak że z węgla po prostu lepsze? lżejsze, wytryzmałe itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 jak i byle co ważące ponad 2 kg niestety jednak to. Można w necie znaleźć ich wagę. Komplet 26" to 2160g. 29" to już 2300g(jak i nie wstyd), wiec 27,5 to gdzieś pewnie 2250g. Giant XtC Advanced 27.5 4 a tego warto by kupić za 6k? Zresztą oba są na przodzie 2x10, nie myślałem o takim rozwiązaniu :/ Moim zdaniem lepiej brać na alu ramie i wymienić koła niż dokładać do karbonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekator1 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 albo skonfiguruj sobie pod siebie takiego ROSE: http://www.rosebikes.pl/bike/rose-count-solo-1-275-2015/aid:767392?bikevariantchanged=767392 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Zastanów się czego chcesz bo zaczynamy się powoli odbijać od ściany do ściany. Albo jest pełne XT z Rebą albo Deore z Reconem. Do tego "wungiel" i alu ramy. Jak by jeszcze tego było mało to zaczyna się temat ciężkie/lżejsze koła. Gwarancja też ma znaczenie bo Giant daje już dożywotnią na ramę. Złotego środka nie ma bo nowe rowery zawsze coś mają nie tak. Dlatego jak chce się mieć ideał to robi się tak jak Marcin czyli składa sprzęt "pod siebie". Tak dla formalności czemu wykluczyłeś Rometa z Mustangiem 2.0?? Jak Ci się nie podoba to ok ale inaczej to nie trochę dziwne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sergi86 Napisano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 beskid no odbijam się od sciany do ściany, bo patrze jakie są opcję ws. Rometa to jakoś nie jestem do marki przekonany ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Masz opcję z Radonem i lepszej nie znajdziesz. Podobnie wypada Romet ale skoro nie chcesz to przekonywał Cię nie będę. Opcja druga to cokolwiek innego ale zawsze coś będzie na minus. Albo ciut gorszy amor albo część osprzętu lub więcej kasy na zakup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 heh a czym to się różni? to nie jest tak że z węgla po prostu lepsze? lżejsze, wytryzmałe itp? No tak jak napisałeś. Plus komfort karbonu, a w przypadku tej ramy to nawet nie ma co się zastanawiać nad wersją alu XTC która jest po prostu taczką - jak praktycznie każda rama alu (sa wyjątki ale nie w tej cenie). Różnica to raptem kilkaset plnów, a sam MSport to już chyba taki sklep forumowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Sivy ty tym ostatnim zdaniem walczysz o rabaty na tego XTC Advanced 27.5 1 ? No w końcu ktoś podlinkował mój sklep . Po pierwsze primo. Koła Gianta nie grzeszą wagą ale są piekielnie sztywne i praktycznie nie trafiają u mnie na centrownicę. A mam na miejscu cały przekrój wagowy użytkowników. Na XTC alu z 2014 raczej nie liczcie. Te rowery rozeszły się błyskawicznie i praktycznie nie było możliwości domówienia. To wcale nie jest taczka. Porównując testy zagraniczne to w alu ciężko będzie znaleźć coś pewniejszego w takiej wadze. Na tą chwilę można nabyć jedynie ramę bo całych bikeów z 2014 nie ma, a 2015 nie ukrywajmy osprzętem nie grzeszy. A XTC Advanced 27.5 4 który ktoś podlinkował stoi u mnie w Salonie w Lubinie i pierwszy chętny dostanie jeszcze jako gratis 300zł w gratisach Giant'a do wyboru (koszyki, bidony, akcesoria, koszulka itp). Warunek pisze do mnie na PW . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.