Mod Team mrmorty Napisano 30 Lipca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 W kwestii wstawiania używanej sterówki, to należą się z twojej strony przeprosiny dla użytkownika Activia. Ja jestem uczulony na przekręty więc zbadałem sprawę. Faktycznie nie mógł wytoczyć pod idealną średnicę przez ograniczenia z powodu maszyny a nie braku umiejętności jakie mu zarzucasz. Później by nie zostawiać cię na lodzie byś też nie czekał za długo dostałeś nową sterówkę z nowego amortyzatora. Nowa sterówka była anodowana i niestety miała ślad założonego/przymierzonego mostka. Gość dba o swój interes, dba o klientów, proponuje ci zwrot kasy i powrót do stanu poprzedniego. Rozpisujesz się o wymianie sterówek jakbyś co najmniej zęby na tym zjadł. Piszesz o bezpieczeństwie. Swojego czasu na szkoleniach serwisowych zapytałem bezpośrednio serwisanta bardzo dużej marki amortyzatorów na M o wymianę rury sterowej. Odpowiedział mi że jeśli tylko stan korony na to pozwala to można wymieniać sterówkę wiele razy. Sama konstrukcja mocowania amortyzatora do roweru nie pozwoli nawet obluzowanej sterówce wypaść. Możesz połamać golenie, koło, koronę, ale sterówka ci nigdy nie wypadnie, więc skończ to ględzenie o bezpieczeństwie.Mam alergię na takich klientów - bohaterów internetowych... Jak mu coś nie pasuje to ani nie napisze ani nie zadzwoni tylko będzie robił smród. Przypomina mi to pewnego gościa który przyszedł do serwisu do mnie, chciał wymiany całego napędu - szajsowna korba M131, najsłabsza kaseta 8rz chyba HG20 bo miało być najtaniej i pech chciał że nie miałem w serwisie najtańszych łańcuchów na 8 rz. Chciałem naiwny człowiekowi pomóc i zamontowałem mu swój używany łańcuch HG-71 - najmocniejszy 8 rzędowy łańcuch jaki obecnie jest w sh*tmano. Łańcuch miał przebieg może 200 a może 250 km - leżał sobie po zmianie napędu. Poinformowałem gościa o tym, nie wziąłem złamanego grosza za łańcuch, a w zamian dostałem na różnych forach lokalnych stek bzdur że montuję używane rzeczy, że był to łańcuch zapewne z odzysku z innego roweru - słowem kupę smrodu.Przez takich klientów odechciewa się pomagać bliźniemu swemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 31 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Dzięki za przedstawienie swojego stanowiska w tej sprawie. Ale bardzo proszę, najpierw sprawdź dokładnie wersję z dwóch źródeł, dopytaj, a dopiero później wysuwaj swoje tezy na ten temat. Nie zamierzam ciągnąć dalej tej gównoburzy na forum, ale nie zamierzam też milczeć, jeżeli ktoś twierdzi, iż winny całej sytuacji jestem ja sam. Kwestie techniczne zostawiam, gdyż może masz większe pojęcie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smolik Napisano 24 Września 2017 Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Witam, niedawno podjąłem kontakt ze sklepem (serwisem) Activia w sprawie rury sterowej do amortyzatora ROCK SHOCK RECON (po zmianie ramy sterówka za krótka). Część, której szukałem, była dostępna od ręki i bardzo szybko do mnie dotarła. Polecam ze względu na profesionalną obsługę i dobry kontakt z serwisem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exmind Napisano 29 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Witam serdecznie. Informuję że Amorek wyszedł świetnie ,dziękuję ślicznie za pomoc oraz usługę jestem zadowolony jak najbardziej z efektu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Odnośnie zdjęć powyżej: Pewnie jest to nierealne (z uwagi na ciasne pasowania), aby rura sterowa wpadła do korony widelca, ale oczyma wyobraźni widzę jak po mocnym dropie to się dzieje i korona blokuje się o główkę ramy, uniemożliwiając kierowanie rowerem. Z inżynierskiego punktu widzenia wolałbym widzieć tu pierścień o średnicy większej niż otwór w koronie i dopiero na tym pierścieniu osadzoną dolną bieżnie łożyskowania sterów. Wtedy nacisk opierałby się na koronie widelca, a nie rurze sterowej. Podniesie to trochę przód roweru i może nie będzie super wyglądać, ale spokojniej człowiek by na tym jeździł. Pierścień można dać anodowany pod kolor korony to nie będzie się rzucał w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 5 godzin temu, Kowal1986 napisał: Z inżynierskiego punktu widzenia wolałbym widzieć tu pierścień o średnicy większej niż otwór w koronie i dopiero na tym pierścieniu osadzoną dolną bieżnie łożyskowania sterów. Wtedy nacisk opierałby się na koronie widelca, a nie rurze sterowej. Podniesie to trochę przód roweru i może nie będzie super wyglądać, ale spokojniej człowiek by na tym jeździł. Pierścień można dać anodowany pod kolor korony to nie będzie się rzucał w oczy. Ja swoim inżynierskim okiem bym to widział tak że właśnie na tym pierścieniu można by od razu wykonać bieżnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 31 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Kolego kowal1986 gdybyś wiedział jak montowane są fabrycznie rury sterowe to zmienił byś zdanie. RS i FOX montują najgorzej rury gdyż w tygodniu mam czasami i do 10 zleceń dotyczących tych amorków, Często się zdarza że można je dużym młotkiem nawet wybić. Wykonałem już ponad 5000 wymiany rur i już wystarczająco poznałem tą technologie. W Suntourach natomiast jest taka sama średnica zewnętrzna przy koronie tylko różnią się średnicą otworów 1/1/8 lub tapered 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pidzej Napisano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Ludziom trzeszczą sterówki, zalewają jakimś SuperGlue czy inną kropelką (była taka rada kiedyś na forum ) i śmigają w najlepsze po górach i się nie boją Więc ja bym się nie martwił takimi drobnostkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Ja nie mam takiego doświadczenia z tymi konstrukcjami, więc nie krytykowałem Ciebie, a jedynie opisałem moje obawy. Jeżeli masz pewność, że to nigdy nie zawiedzie to ja nie dyskutuje i przyznaję Ci rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 31 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Czesto sie zdarzają takie opinie od osób co tylko to widzieli lecz nie znając praktycznie tego to ciężko cokolwiek z was będzie mógł ocenić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Wierzę Ci, ale jeśli Ja kiedyś będę dokonywał u Ciebie takiej przeróbki to dopłacę za ten dodatkowy pierścień by spać spokojnie :-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 31 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Jak klient życzy tak dostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Następna partia strzelających RS. Sterówkę wybiłem przy pomocy małego młotka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 witam,mozna sterowke 1,18 cala wymienic na tapered/ lub przejsciowke, reduktor zastosowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 5 godzin temu, ZbyszekZmysichKiszek napisał: witam,mozna sterowke 1,18 cala wymienic na tapered/ lub przejsciowke, reduktor zastosowac? Takich rzeczy się nie robi. Masz przejściówki do sterów. Tanio i pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 czyli, mozna zastosowac adapter rury sterowej z 1,18 cala na 1,5 cala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Tak. I nawet drogo nie kosztują. Gdybyś chciał to mogę ci za darmo podesłać jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 25 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 Już dostępna nowa dostawa rur sterowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 26 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Podjeliśmy się również przerabiania amortyzatorów z Tapered na prostą 1/1/8" z dodatkiem redukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 9 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Co może być powodem pękania sterówki w FOX-ie przy mostku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kysu Napisano 2 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2021 (edytowane) Duroluxowi (stary model pod koła 26") poluzowała się sterówka, na tyle że jest w stanie obkręcić się w koronie. Wprasowanie nowej sterówki załatwi problem czy to już szrot bo otwór też mógł stracić pasowanie, nie tylko sama sterówka? Edytowane 2 Lipca 2021 przez Kysu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 2 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2021 Wystarczy nowa sterówka o odpowiedniej średnicy że ścianką moletowaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miloszek Napisano 5 Maja 2023 Udostępnij Napisano 5 Maja 2023 Mam rower Fitnes Trek FX2 , i czy jest możliwość wymiany na widelec carbonowy z rurą sterową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergamot Napisano 10 Kwietnia Udostępnij Napisano 10 Kwietnia Jak człowiek starszy tym bardziej głupi 😁. Teraz już wiem że ktoś z kolegów wymienia sterówki bo ja głupi musiałem mostek ściągać do roweru z Włoch. Tak to bym wymienił rurę 1.5 cala na topered ech. Widzę, że Activia robi świetną robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi