ACTIVIA Napisano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Witam Czy jest ktoś z was zainteresowany zmianą sterówki z amorka pod tapered na prostą 1/1/8". Jeśli będzie sporo zainteresowań to wtedy mocno ogarnę temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patus7 Napisano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Jestem właśnie po wymianie sterówki w moim amorku (1 1/8 stal, zmieniałem, ponieważ poprzednia była za krótka, a nie chciałem bawić się w adaptery ani spawanie) usługa wykonana jak najbardziej poprawnie, nie ma żadnych niepożądanych śladów wymiany, nic nie jest popękane, rura wygląda solidnie, a podczas jazdy nie zauważyłem nic niepokojącego, szczerze polecam! Dodam jeszcze, że usługa wykonana błyskawicznie: w środę wieczorem Activia otrzymał mój amortyzator, a już dzisiaj (piątek) był u mnie z powrotem, jeszcze raz polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Witam Czy jest ktoś z was zainteresowany zmianą sterówki z amorka pod tapered na prostą 1/1/8". Jeśli będzie sporo zainteresowań to wtedy mocno ogarnę temat Ogarnięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 5 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Temat to już miałem w kwietniu ogarniety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 7 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Czyli bez obaw moge tapera nabywać. Cena usługi jest znana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 7 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 co do ceny to pisz na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 31 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 (edytowane) Witam Poniżej w załączniku macie mojej nowej produkcji rurę sterową co daje wam możliwosć przejścia z 1.5" lub tapered na 1/1/8' prostą, oraz wziełem się za produkcję rur sterowych z redukcją z 1/1/8" na 1" prostą Edytowane 31 Lipca 2015 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Poniżej w załączniku podaje wam fotki FOX-a Talasa 36 w którym została zmieniona sterówka z tapered na prostą 1/1/8". Bez żadnych adapterów i kombinacji Edytowane 12 Stycznia 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Fajnie to robisz... wymieniałem w paru amorach rury i też problemu nie było.... wtedy można było gotowe kupić ;-) RST.... Radełkowanie daje radę na wszelkie problemy- Rs wbijał kiedyś taki klin od spodu... raz musiałem tak postąpić bo gniazdo w amorze nie było okrągłe ;-). Pamiętam ja Rudy jeździł z prasą ręczną i wymieniał we wszystkich Marcokach.... to było jakieś 15 lat temu. Podejście do tematu mega profesjonalne. Co do kombinacji 1,5-1 1/8 zawsze jest większe ryzyko no ale czas pokaże- widzę rozwiązałeś to najlepiej jak się dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Dokładnie do dziś wymieniłem te sterówki z tapera na 1/1/8" prostą w 52 amortyzatorach i jeszcze reklamacji nie miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Tak mnie ciekawi czy robisz też w odwrotną stronę. Czyli wymieniasz sterówki z 1 1/8 na 1,5 cala. Czy da się coś takiego zrobić? Robiłeś już coś takiego? Jeśli tak to czy masz jakieś zdjęcia jak to wygląda? P.S. Nie czytałem dokładnie całego tematu wiec jeśli wcześniej było coś na ten temat to proszę o odesłanie mnie do właściwego posta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Czyli wymieniasz sterówki z 1 1/8 na 1,5 cala. A tak z ciekawości to po co? Prościej redukcję w sterach umieścić. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez dran2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 W sumie racja czytałem temat i tak jakoś kompletnie o tym nie pomyślałem. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) A tak z ciekawości to po co? Prościej redukcję w sterach umieścić. W zupełności się z tobą zgodzę Tak mnie ciekawi czy robisz też w odwrotną stronę. Czyli wymieniasz sterówki z 1 1/8 na 1,5 cala. Czy da się coś takiego zrobić? Robiłeś już coś takiego? Jeśli tak to czy masz jakieś zdjęcia jak to wygląda? P.S. Nie czytałem dokładnie całego tematu wiec jeśli wcześniej było coś na ten temat to proszę o odesłanie mnie do właściwego posta. Nawet nie da się takiej rury sterowej zrobić Edytowane 13 Stycznia 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Po głębszym zastanowieniu stwierdzam ze pytanie było zadane trochę bezmyślnie. Po prostu czytałem ten temat o wymianie rur sterowych i tak jakoś pod wpływem lektury tego tematu nawinęło mi się pytanie czy da się w druga stronę coś takiego zrobić. Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profanator Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Mam problem z zamontowaniem rury tapered 1.5 do główki 1,1/8 . Dałoby radę wymienić z tapered na 1.1/8. ? Wiem to inna średnica ale może jest jakaś magiczna sterówka. Żeby się nie rozpisywać http://www.forumrowerowe.org/topic/198720-minute-tapered-tapered-15-na-118/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 (edytowane) Przecież przykłady takiej zamiany masz na zdjęciach powyżej, więc pewnie że by się dało (produkuje takie sterówki), napisz do niego na PW, lub kontakt masz tu : http://activia.sgl.pl/ Edytowane 12 Marca 2016 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 12 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 (edytowane) Z rurami sterowymi już da się wszystko zrobić. Było tapered a jest prosta 1/1/8" Edytowane 12 Czerwca 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 29 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) Coraz więcej mam zapytań i coraz więcej mam zainteresowanych dot. zmiany sterówki z tapered na 1/1/8" Mam już to w 100% opanowane i daje w 100% na to gwarancję. Poniżej parę fotek z bliska. Edytowane 29 Czerwca 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Następny amorek z redukcją sterówki z tapered na prostą 1/1/8". teraz to tak popularne się dość zrobiło że aż materiału mi brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 (edytowane) Kolejny amor ze sterówką z taper na prostą 1/1/8" Edytowane 26 Lipca 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skuti Napisano 27 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Ło boże to wygląda jak mój Jeśli tak to idę parzyć kawę, taszczę fotel na balkon i wypatruje kuriera z paczuchą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 29 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 (edytowane) Słyszeliście o strzelających rurach sterowych. Akurat trafił mi się taki amorek z tym problemem, tj. BOS deville. Ponadto okazało się że oprócz strzelającej sterówki także mocno trzeszczały rury goleniowe Wymiana sterówki oraz regeneracja rur goleniowych usunęły te usterki Edytowane 29 Lipca 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sssmok Napisano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 (edytowane) We wszystkich fabrycznych układach amortyzatorów i widelców dolna bieżnia sterów opiera się na koronie widelca/amortyzatora bo ma większą średnicę od otworu na rurę sterową w tejże koronie. A więc cały cężar roweru wraz z rowerzystą opiera się faktycznie poprzez łożysko na koronie widelca i jest to prawidłowe z punktu widzenia fizyki i bezpieczeństwa jazdy. Kiedy jednak do widelca tapered założy się prostą rurę poszerzoną na dole, żeby pasowała do otworu widelca wtedy bieżnia nie opiera się już na koronie, a na poszerzonej częsci rury sterowej i cała masa roweru z rowerzystą skierowana jest na wypchnięcie rury sterowej z widelca. Nie jest to może taka siła jak siła z jaką wprasowano rurę w koronę, ale przy jazdach w terenie i ciągłych obciążeniach, uderzeniach i podbiciach przedniego koła grozi to wypchnięciem rury sterowej z korony. Nie wiem, jak w takiej sytuacji zachowałby się rower np na szybkim zjeździe na zakręcie. Ale z grubsza można to sobie wyobrazić. Pomysł na zamianę rury tapered na prostą jest niezły ale nie do końca chyba przemyślany. Może warto by pod dolną bieżnię w takim wypadku założyć szerszą podkladkę na rurę sterową, opierającą się jednak na koronie widelca. Byłoby to chyba dużo bezpieczniejsze rozwiązanie. Wilk byłby syty a i owca cała :-) Edytowane 1 Sierpnia 2016 przez sssmok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 2 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 (edytowane) Twój opis jest oparty o sile nacisku dolnych łożysk, lecz ty wogole widzę nie znasz techniki mocowania sterówki szczególnie w rock shoxach lub forach gdzie mam często zlecenia że względu tego że fabrycznie sterówki luzują się lub trzeszcza. Nie raz mi się trafiło że oryginalną sterówka młotkiem wybiłem bez dużego oporu. Ja robię montaż o odpowiedniej sile z czego jeszcze nie miałem reklamacji a łącznie już wymieniłem ponad 2000 różnych sterowek bez żadnej jeszcze reklamacji Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi