rodszyld69 Napisano 8 Lutego 2015 Napisano 8 Lutego 2015 Skąd taka różnica w masie między Solą 3 a Rometem 2.0 : 12.9 vs 13.6 ? Rockrider to samo, leciutki, dlaczego ? Cieńsze ścianki ? Bo we wszystkich alu 6061 T6. Na wagę roweru podawaną przez producenta decyduje wiele czynników, podstawowy to wiarygodność danych podawanych przez producenta ( z tym bywa różnie) , jakim rozmiarze ramy podawana jest waga ( najczęściej roz. najmniejszy), waga samej ramy i pozostałego szpeju w rowerze. W romecie rama dla mnie to będzie 20" tak ? Ja bym sugerował roz. pomiędzy 18" a 19", przed wyborem rozmiaru najlepiej jest się przymierzyć ale jak nie ma możliwości to powinno się znać długość swojej nogi.która mierzy się od jajec po powierzchnię na której stoimy lub odwrotnie A w Krossie ? Ja mam 180 cm wzrostu ? 19" czyli M ? Tak, na Twój wzrost 19" czyli M będzie dobra. Czy jest sens w ogóle porównywać Rometa z Rockriderem ? Można porównać tylko osprzęt zamontowany w tych rowerach. Jeśli tak to jak ma się tu sprawa ? Romet jest na Shimano, RockRider na Sram-ie, napęd obydwóch tych firm jest dobry i będzie działać bez problemowo jak się będzie o niego dbało. Ja bym dał znak równości co do szpeju w tych rowerach. Co do Rockridera nie wiem gdzie go kupisz, bo o ile sobie przypominam to po obniżce był wykupiony
tobo Napisano 8 Lutego 2015 Napisano 8 Lutego 2015 Może dlatego leciutki bo podana jest waga dla innego rozmiaru iż pozostałych rowerów? Może jednak różnią się mniej ważnymi komponentami, które mają inną wagę w poszczególnych rowerach?
AlfaOmega Napisano 8 Lutego 2015 Autor Napisano 8 Lutego 2015 Aha, pytam bo bylem troche zaskoczony, niby to samo alu a roznica w masie prawie 1kg. Tak czy siak dla mnie te 13,5kg to będzie ogromna różnica w porównaniu do tego co miałem do tej pory, nie ważyłem nigdy tego grata na chwilę obecną ale z 15kg waży jak nic więc te 1,5kg mniej to będzie kosmos ;P Co do rockridera to wlasenie jutro muszę zadzwonić na decathlon gliwice i się spytać chyba że znajdę chwilę czasu to skocze osobiście, rometa akurat tego o ktorym piszsmy nie ma nigdzie w okolicy ale zrobie tak : jest b6 w hurtowni niedaleko, przymierze się do niego żeby obczaić te koła 29 natomiast w romecie jest kierownica bardziej płasko i do przodu ale zauważyłem że mają tak wszystkie więc sprawdzę na byle jakim czy taki układ mi pasuje i tyle, jak rama w krossie będzie dla mnie za długa no to romet będzie odpowiedni. Swoją drogą, ja sie przymierzałem rok temu do levela a4 2013, wie ktoś może jaka jest tam długość górnej rury ? Bo ten układ mi odpowiadał dość dobrze.
rodszyld69 Napisano 8 Lutego 2015 Napisano 8 Lutego 2015 Swoją drogą, ja sie przymierzałem rok temu do levela a4 2013, wie ktoś może jaka jest tam długość górnej rury ? http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc/level-a4
AlfaOmega Napisano 8 Lutego 2015 Autor Napisano 8 Lutego 2015 Biorąc pod uwagę, że długość mojej nogi do jajec to ok. 83cm więc rozmiar ramy 19"/M no to długość górnej rury to 601 więc praktycznie standard Rometa i Soli 3. Także zobaczę, przymierze zapewne już jutro i wtedy się okaże. PS. Zastanawiam się tylko jaki rozmiar koła wybrac... Czytam tu ale sam nie wiem : http://wrower.pl/porady/jaki-wybrac-rozmiar-kola,5676.html, na końcu pisze : "... Kobietom polecamy raczej zakup roweru z kołami o średnicy 559 mm (26"), natomiast wysokim mężczyznom, pragnącym brać udział w maratonach – 27,5” lub 29”. Jeśli planujemy zakup roweru do najcięższych odmian MTBlepiej jest pozostać przy klasycznym rozmiarze 26”. Jeśli jesteś mężczyzną średniego wzrostu, planujesz kupić rower górski do rekreacyjnych przejażdżek wokół miasta, a czasami na wypady w góry - wybierz 26...".
tobo Napisano 9 Lutego 2015 Napisano 9 Lutego 2015 Zapis trącący przysłowiową myszą. Z 26tek nowych praktycznie nic sensownego nie zostało na rynku, chyba że ktoś zadowoli się najtańszymi modelami w ofertach paru firm. Najcięższe odmiany mtb obecnie przejmowane są lub już zostały przejęte przez rozmiar 27,5 cm. Również kobietom pozostawiono praktycznie rozmiary 27,5 i 29.
AlfaOmega Napisano 9 Lutego 2015 Autor Napisano 9 Lutego 2015 Wiadomo, to tylko sucha teoria, a tak na dobrą sprawę to wszystko to TOMBI - Twoje odczucia mogą być inne czyli kto co lubi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.