Skocz do zawartości

[rower] Romet, Silverback, Kross czy Rockrider ?

AlfaOmega

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rowery z taperowaną główką :

Który Waszym zdaniem ?
 Sola 3 i R-line 2.0

Który Waszym zdaniem ?
Zdecydowanie  RockRider 8.1. Zrobiłeś niezły rozrzut z wyborem wielkości kół. Z tych wszystkich dla mnie najlepsze są te dwa pierwsze.
Napisano

Powiem tak : chce mtb z przyzwyczajenia, i w sumie dlatego że można powiedzieć że jest to rower uniwersalny. Nie katuje sprzętu ale lubię szybką jazdę, a w terenie nie będzie to błoto po pachy, jednym słowem - średniak; żwirki, piachy, kałuże, średnie kamienie, a i pewnie się korzeń zdarzy.

A z tymi kołami taki rozrzut bo sam nie wiem co wybrać, kiedyś było łatwiej bo był lansowany rozmiar 26 i większość maszyn takowe miała i się brało i jeździło a teraz namieszane że niekiedy można do głowy dostać, kto by pomyślał że wybór roweru to taki ciężki orzech...
Ja myślałem żeby wziąć uniwersalne 26, ale jeżeli będzie to kompromisowe 27,5 to też będzie dobrze, a 29 ? Nie wiem.
Jak Wy się na to zapatrujecie ?

PS. rodszyld69 - a możesz mi powiedzieć w czym jest lepszy ten Romet 2.0 R-Line od 3.0 650b ? Bo ja też się na niego zapatrywałem bardziej, pomógł mi trochę ten test : http://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,av66qokth4:4

PS2. Jest jeszcze taka kwestia, dowiedziałem się od producenta że Kross Level B6 2014 ma taperowaną główkę, gdyby go porównac z tymi co są już wybrane to Romet i Sola nadal by były lepsze, http://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,av66qokth4:3 ?

To samo ma się do R6 2014 : http://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,av66qokth4:3 ale już nie ma taperowanej główki, RockRider będzie lepszym wyborem tak ?

Będe wdzięczny za pomoc.
Napisano

Czyli praktycznie nie ma większego znaczenia co wybierzesz ;)

Najlepiej przymierz się w miarę możliwości na żywo do tych swoich typów i wybierz to na czym będzie najwygodniej. Sprawdź też rowery typu cross, o nich bardziej można powiedzieć "rower uniwersalny" o ile ktoś nie wpada w popelinę typu "po ulicach trudno się jeździ bo są dziury i krawężniki" po czym kupuje coś na pograniczu ATB i makrokesza...

Napisano

Przymierzałem się do rowerów cross, i powiem tyle : po ciągłym jeżdżeniu na różnych "góralach" :

1. nie podobają mi się

2. nie mogę się przyzwyczaić do tych cieniutkich rurek, brak pewności ?

3. i te cieniutkie opony...

Starych drzew się nie przesadza :laugh:

PS. Jak dla mnie RockRider vs Level R6 2014 - RockRider.

Level B6 2014 vs Romet 2.0 R-Line/Sola - ?

I dlaczego romet 2.0 R-Line a nie 3.0 650b ?

Pozdrawiam !

Napisano

Dzięki tym cieniutkim oponom gładko jedzie się się po asfalcie i tym podobnych nawierzchniach, a to gros tego gdzie zwykle jeżdżą "górale z ddr-ów" ;)

Rurki "oversized" pojawiły się wraz z aluminiowymi ramami, mają duże średnice ale bardzo cienkie ścianki jakbyś nie wiedział. Nie zauważyłem, by w crossach stosowano zdecydowanie mniejsze przekroje, albo myli Ci się ze stalowymi ramami.

I na koniec - zapoznaj się z rowerami CX czyli przełajowymi i tym co na nich można wyczyniać, po czym zastanów się czy będziesz jeździł choć w połowie tak ostro ;)

Napisano

Chciałbym rozwiać najpierw te wątpliwości powyżej i mieć już jakichś kandydatów a potem bedey myślał dalej.

Poza tym trochę nie rozumie pytania, xc czyli przełajowe, takie rowery są dedykowane raczej dla sportu, tak ? Tak jak pisałem, katować sprzętu nie będę, po asfalcie zapieprzam ile fabryka daje ale jak zjeżdżam z niego w jakiś teren to zwykle zwalniam na tyle żeby się nie zabić. I roweru przy okazji ; p

PS. Pomożesz mi modrzew rozwiać te wątpliwości ? Bo rockrider z r6 2014 wygrywa ale odnosnie b6 2014 vs romety/sola i dlaczego romet 2.0 r-line a nie 3.0 650b ?

Napisano

PS. rodszyld69 - a możesz mi powiedzieć w czym jest lepszy ten Romet 2.0 R-Line od 3.0 650b
 Osprzętem, ma lepszy amortyzator, klasę wyżej hamulce, lepsze piasty, kasetę, manetki i większy wybór opon do niego.
Napisano

Aha, bo mnie zastanawiał ten napęd, w 2.0 R-Line przód/tył : SLX/Alivio a tam SLX/Deore, czy to ma jakieś duże znaczenie, duża różnica ?

Napisano

Wielkie dzięki Panowie  :thumbsup:

A pomożecie jeszcze z ostatnią kwestią : Romet 2.0 R-Line i Sola 3 vs Level B6 2014 : http://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,av66qokth4:3, tu jest specyfikacja z testu a na następnej stronie Romet, Sola 3 : http://www.silverbacklab.com/bike/mountain/silverback-sola-3/ ? Wszystkie mają taperowaną główkę, mi najbardziej leży Romet, ale Kross też, Sola jakoś najmniej, co Wy o tym powiecie ?

PS. Zależy mi na czasie bo chce jeszcze w tym sezonie kupic rower więc do końca lutego pewnie mam czas na przeceny także bardzo proszę o w miarę szybką odpowiedź ; )

Napisano

mi najbardziej leży Romet, ale Kross też, Sola jakoś najmniej, co Wy o tym powiecie ?
Soli 3 już raczej nie dostaniesz, została wysprzedana. 

Romet 2.0 R-Line i Sola 3 vs Level B6 2014
Kross ma klasę wyżej napęd, słabszy amortyzator. Porównując wymiary tych dwóch rowerów to Kross geometrię ma bardziej przystosowaną pod maratony. Dzięki dłuższej górnej rurze pozycja będzie na nim bardziej wyciągnięta, przez krótsze tylne widełki powinien być bardziej zwrotny od Rometa.
Napisano

Mam tylko taką zagwozdkę : Romet 2.0 R-Line przerzutki przód/tył : SLX/Alivio a 3.0 650b SLX/Deore i tobo odpisał że nie ma różnicy między Alivio a Deore. Natomiast przy Romecie 2.0 R-Line vs Level B6 2014 jest podobna sytuacja : slx/alivio vs deore/deore i tu wygrywa napędem B6. 

Nie będę już zadawał kolejnego pytania dlaczego, po co, na co i w ogóle bo skoro tak mówicie to tak jest.

Więc zostaje :

Romet Rambler 2.0 29er R-line

Kross Level B6 2014

Rockrider 8.1.

Do B6 i Rockridera mam jak się przymierzyc, do Rometa niestety nie więc to już zobacze.

Gdybyś ty rodszyld69 miał z tych 3 wybrać to na który padł by wybór ? Oczywiście wiem że Rockrider nie ma taperowanej główki ale sprzętowo porównać można. Nie wiem, żałować tej Soli 3 czy nie potrzebnie ?

Napisano
Gdybyś ty rodszyld69 miał z tych 3 wybrać to na który padł by wybór ?

Gdybym musiał z tych trzech wybierać to jeśli miałbym w planach starty w maratonach wybrałbym Krossa, ale jakby nie ciągnęło mnie do wyścigów wybrałbym Rometa. Ale gdybym nie musiał wybierać z tej trójki to zdecydowanie wybrałbym tego Silverbacka

Napisano

Dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło, wielkie wielkie dzięki !  :thumbsup:

Do maratonów nie mam zamiaru się pchac więc wybór już chyba zapadł, na Sole 2 niestety mnie nie stac, ale myślę że ten Romet spełni moje oczekiwania, a na pewno będzie ogromny skok kiedy już na niego usiądę w porównaniu z tym co mam teraz czyli szrot noname w którym już połowa wysiadła i praktycznie jazda jest nie możliwa a i naprawa też bo nieopłacalna.

PS. Zastanawia mnie jeszcze tylko jedna rzecz, która w sumie zdecydowała że odrzuciłem Sole 3, dlaczego są takie rozbieżności w opisach tego modelu na allegro i na stronie producenta ?

Napisano

Zastanawia mnie jeszcze tylko jedna rzecz, która w sumie zdecydowała że odrzuciłem Sole 3, dlaczego są takie rozbieżności w opisach tego modelu na allegro i na stronie producenta ?
 Może to są dwa różne roczniki :icon_question:
Napisano

No ja szukałem od początku roweru takiego pośredniego, nie lubie takiej całkiem niskiej pozycji, wręcz jak w szosowych ale też nie chciałem jakiejś "dziadkowej", coś pomiędzy tym.

Napisano

No ja szukałem od początku roweru takiego pośredniego, nie lubie takiej całkiem niskiej pozycji
 Przy dłuższej górnej rurze jesteś bardziej wyciągnięty, niższa pozycja jest dzięki niskiej główce ramy. Silverback nie ma tak strasznie długiej górnej rury 605 mm przy roz. 18' to taka średnia, Scotty i Treki maja dłuższe ramy <_<
Napisano

Trochę za późno zacząłem szukać ale z drugiej strony skoro Sola 3 stoi na podobnym poziomie co Romet to nie ma co wydziwiać, co do B6 zobaczę, jeśli uda mi się wyrwać w moim budżecie to kto wie czy nie padnie wybór na niego, ale to już wyjdzie w praniu. O RockRiderze oczywiście też nie zapominam ale jeśli mogę mieć równie dobry/lepszy rower i w dodatku z taperowaną główką, na kołach 29 no to czemu nie  :thumbsup:

PS. Decyduje tu też dostępność marki Romet, Kross czy choćby Rockrider bo Silverbacka to ja nie widziałem jak na razie w żadnym salonie rowerowym w mojej okolicy.

A jeszcze mam takie pytanie, w sumie dwa :

1. Skąd taka różnica w masie między Solą 3 a Rometem 2.0 : 12.9 vs 13.6 ? Rockrider to samo, leciutki, dlaczego ? Cieńsze ścianki ? Bo we wszystkich alu 6061 T6.

2. W romecie rama dla mnie to będzie 20" tak ? A w Krossie ? Ja mam 180 cm wzrostu ? 19" czyli M ?

3. Czy jest sens w ogóle porównywać Rometa z Rockriderem ? Jeśli tak to jak ma się tu sprawa ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...