Skocz do zawartości

[Smarowanie] Jaki smar wybrać/olej wybrać do układu napędowego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam nowiutki rower nieużywany i chcę go dobrze nasmarować przed jazdą.

Mam kilka pytań czy rower, zaraz kupiony jest serwisowo nasmarowany czy nie ?

Kolejne pytanie to jaki smar czy olej wybrać? Jedni mówią,że FL inni ,że rohloff itd  .

Dodam ,iż jestem całkowicie zielony w tym temacie i najwięcej będę używał roweru w mieście w każdych warunkach ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Szukałem wczoraj ponad dwie godziny ,jeszcze przed napisaniem posta i nic mi to nie rozjaśniło. :)

Nie znalazłem również żadnych informacji opinii o tych dwóch olejach ,Które przykuły moją uwagę mianowicie to :  muc off dry lube i muc off wet lube.

Oczekuję takiej odpowiedzi: "bierz (nazwa konkretnego oleju)" .

naprawdę mi na tym zależy ponieważ w innych tematach wyglądało to mniej więcej tak "bierz FL czerwony używam od x lat i jestem zadowolony"

kolejny post "FL to najgorszy olej jaki miałem lepszy jest Rohloff " kolejny "Rohloff jest beznadziejny " itd. 

Dlatego proszę o pomoc w nowym temacie.

Napisano

Z tego co widać na forum Rohloff  procentowo (opinie) wypada najlepiej , nikt Ci konkretnie nie napisze "bierz tego"..... kup jaki uważasz za najlepszy cena/jakość i sam będziesz widział czy Ci pasuje czy nie... jeżeli nie- spróbujesz innego, tak to się robi  :thumbsup:  Sam musisz sobie wyrobić opinie o danej marce/firmie.. 

p.s. zastanów się w jakich warunkach będziesz jeździł mokrych suchych  itp.

Napisano

Używałem Rohloffa długo wchodzi w ogniwa łańcucha po nasmarowaniu, szybko się brudzi łańcuch nawet dobrze wytarty. Używałem FL czerwonego niby tak nie brudzi ale po 20-30km łańcuch już hałasuje i trzeba znowu smarować! , Potem kupiłem FL zielony, niby taki po środku między Rohlofem a FL czerwonym, dosyć szybko po nasmarowaniu wchodzi w ogniwa łańcucha można szybko wyjść na rower, spokojnie te 100km trzyma jazd po lesie i mieście, ale trochę też brudzi łańcuch. Kupiłem potem FL złoty Ceramic WET i ten jest najlepszy z tych wszystkich, ze 100-200km i łańcuch nie brudzi się jak po poprzednich i też szybko wchodzi w ogniwa, napęd cichy. Super mi się używa go i ten ci polecę nie zawiedziesz się. Rohloff dla mnie przereklamowany (chyba że może na szosie ktoś używa) , lepszy już FL zielony od niego .

Napisano

Używałem Finish Line zielonego, a później Rohloffa i bardzo cieżko mi uwierzyć w to co piszesz... Finish Line znacznie bardziej brudzi łańcuch od Rohloffa i jest od niego gęstszy - wolniej wchodzi w ogniwa. Kupowałeś Rohloffa w orginalnym opakowaniu? Może ktoś Ci wcisnął olej do pił tarczowych i powiedział, że to Rohloff? :P

Napisano

Ze znajomym rowerzystą z miasta kupowaliśmy 1L  w opakowaniu i rozlewało to się jeszcze kilku innym osobom, on kupował chyba na necie w centrumrowerowe.pl  nie pamiętam już

Napisano

Czyli mam rozumieć ,że Rohloff lub FL złoty Ceramic WET?

A co powiecie o tych dwóch specyfikach muc off dry lube , muc off wet lube?

Gość forestowy
Napisano

Z opiniami o olejach do łańcucha jest jak z d*pą. Każdy ma swoją. Tyle w temacie.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Od trzech lat latam na Rollholfie , i do szosy i mtb , fakt , że trochę zbiera brud , ale jak dla mnie niezawodny . Ważne by wcześniej dobrze wyszczyścić i wysuszyć łańcuch . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...