Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ile należy wlać i jakiej gęstości olej do dolnych goleni? Czy do obu się go wlewa? Czy do sprężyny powietrznej i regulacji odbicia wlewa się olej?

Napisano

Posiadam model z regulacją tłumienia odbicia.Śruba na lewej goleni i prawej niby są takie same, mają 24mm, ale śruba po lewej stronie jest minimalnie mniejsza, czy w innych modelach rock shoxa też tak jest?Po nałożeniu nasadki na śrubę po lewej stronie jest wyczuwalny dość duży luz.

• Mod Team
Napisano

Najprościej by było jak byś dał zdjęcie. Prawdopodobnie twój model, albo egzemplarz to 289, ona miała tylko odbicie na dole a na górze czarny, możliwe ze plastikowy korek, gdyż nie było tam tłumika.

• Mod Team
Napisano

skoro masz solo air jak piszesz powinieneś miec tłumik, czyli wkręcony tłumik z aluminiowym korpusem, nie wiem czy tk takze ma alu. Jak masz samą nakrętkę, znaczy ze tłumika ci brak. jest ona bodajże na klucz 24. Postaraj sie porządnym kluczem nasadowym to odkręcić lub kluczem oczkowym, trzymając dłonią by sie klucz nie ześlizgną.

Napisano

Właśnie po nałożeniu klucza nasadowego na śrubę są minimalne luzy kręcąc nim delikatnie w lewo i prawo, a po stronie komory powietrznej po nałożeniu klucza te luzy są większe, a obie śruby niby takie same, 24mm.

• Mod Team
Napisano

bo tam jest aluminiowa. Odkręca sie normalnie w lewo. Ostrożnie i powoli to odkręć. Ja w manitou plasticzaki odkręcałem i nic sie z imi nie działo, tylko w rst była masakra :P

Napisano

Wiem, że odkręca się w lewo, tylko chciałem sprawdzić czy klucz pasuje, dlatego ruszałem nim lewo-prawo.Obie śruby powinny mieć ten sam rozmiar, jeśli obie są 24mm bez względu na to z czego są wykonane.

• Mod Team
Napisano

Oczywiście, można, ale pamiętaj ze tam jest bardzo mało materiału a klucz nastawny łapie tylko w 2 miejscach a oczkowy w 6. Oczkowy mimo że ma delikatny luz jest najbezpieczniejszym wyjściem jak sie boisz ze zniszczysz śrubę.

Napisano

Czemu w tabelce ciśnień dla skoku 80mm podane jest większe ciśnienie niż dla skoku 100mm?Przecież powinno być odwrotnie, im większy skok to tym większe ciśnienie.

Napisano

A kto ci takich bajek naopowiadał ?

100mm - okolo 120-130psi, 160mm - 120 psi - czary :whistling:

Fakt, ze jeden Solo drugi Dual.

• Mod Team
Napisano

160 to troszkę inna bajka, ale 80 a 120 to duża różnica, komora prawie o połowę mniejsza ... żeby nie było kuku, musi być wysokie ciśnienie i duża progresja. W 160 i więcej jest bardziej liniowo wręcz całkowicie liniowo nawet.

Fakt, ze jeden Solo drugi Dual.

To sa 2 zupełnie inne sprężyny ... wystarczy wkręcenie kilku podkładek w komorę by diametralnie zmienić jej charakterystykę :P