kuku83 Napisano 4 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Cześć Do lata i dodatnich temperatur jeszcze trochę czasu pozostało, ale wolę za wczasu dopytać, aby wiedzieć za jakim ewentulnie modelem polecanym przez Was się rozglądać, a umnie w Cz-wie jednym słowem kicha i powaga, ale nie ma w czym wybrać, więc zdany jestem na Waszą dobroduszność. Głównie chodzi mi o to, aby oczywiście były solidnie wykonane, miały te wkładki gelowe ponieważ po przejechaniu kilkudziesięciu km. mam problem z cierpnięciem dłoni a dokładniej kciuka, budżet mam ok.100zł. Może znajdzie się jakiś model którym warto się zainteresować, który sami używacie i możecie polecić ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nepalczyk Napisano 4 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Teren<>Szosa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 4 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Po dobrych opiniach o modelu z wcześniejszych lat kupiłem Endura Mighty Mitts - zaznaczam, że dopiero co, parę dni temu.Zdążyłem jedynie je przymierzyć i obejrzeć, oczywiście wykonanie bez zarzutu i wydają się być wygodne (okaże się w trasie). Na pewno będą latem dosć ciepłe, bo to właściwie żywcem ucięte Full Monty.Sam chętnie usłyszę opinie użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuku83 Napisano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Wiedziałem, że o czymś zapomniałem, dzięki Nepalczyk za przypomnienie, rękawiczki będą użytkowane podczas jazdy szosowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rove Napisano 5 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Ewentualnie oprócz wspomnianego wyżej Endura,możesz zerknać takze na Crafta,odzież rowerowa tej firmy moim zdaniem charaktertyzuje się dobrą jakością w stosunku do ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuku83 Napisano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Sprawa wyboru rękawiczek ma się tak, na stronie Endury znalazłem wspomniane przez Plastyka Mighty Mitts i według mnie prezentują się o.k. te wkładki gelowe też wyglądają na solidne, problem w tym, że nie ma rozmiaru jest tylko S-ka i na dodatek czerwona, a wolałbym coś w neutralnym i nie oczo######nym kolorze, po prostu czarne. Jest jescze model Xtract i tu z czanych jest tylko S-ka, tylko szkoda, że nie mają podane wymiarów jaki rozmiar pod jaką wielkość łapy. A co sądzicie o takich producentach jak Fox czy jakościowo jest o.k. ??? Pytam, bo przerwertowałem Allegro i znalazłem model Fox Reflex Gel 2013. Może mieliscie okazję użytkować tych Fox-ów i nie będzie problemu jak poproszę o napisanie, czy warto się tym modelem zainteresować ??? Z Crafta znalazłem model Activ Bike niestety tylko rozmiar XXL więc jak dla mnie grubo za duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 5 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Bez obaw, tydzień temu kupowałem czerwone Mki. Jeśli nie mają czegoś na stronie to najpewniej znaczy, że termin realizacji to nie dwa dni tylko np. tydzień Sprowadzenie towaru trwa u nich raptem kilka dni, więc jeśli coś jest w produkcji, to można to kupić. Najlepiej napisać, jest z nimi dobry kontakt.Foxy były moim drugim po Endurach typem do zakupu, przeważyła cena i to, że z odzieżą Endury miałem wcześniej do czynienia i jestem z niej zadowolony.Edit co do rozmiaru to prawda jest z tym problem, sam odsyłałem na wymianę Ski na Mki - w razie czego Mki mogę pomierzyć gdzie trzeba i porównać do obwodu łapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuku83 Napisano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 No to nic mi nie pozostaje jak pisać do Endury i zamawiać. W oczekiwaniu na odpowiedź możecie śmiało polecać rękawiczki z których byliście/jesteście zadowoleni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalS80 Napisano 5 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Hej ja mam te rękawiczki Endury (czerwone, ale taki kolor chciałem) i o ile wygląd i wykonanie 1sza klasa, to trwałość kiepska jak za taką cenę. Po 1 sezonie wiosna-lato szwy miejscami puszczają, a ładne, odblaskowe logo zaczęło gubić niektóre literki:( szkoda bo na początku wyglądały extra, a teraz niespecjalnie. I zwróć uwagę na rozmiar. Ja mam L i są bardzo dopasowane. Dłoń ma przeciętna, mierzone wg. rozmiarowki- mi pasuje, ale jak ktoś lubi ciut luźniej, to należy brać rozmiar większe niż pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szklankakoli Napisano 5 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Posiadam Mighty Mitts od jakiś 2 lat. Dokładnie taki jak w załączniku. Kilka uwag ode mnie : - Nie nadają się na szosę. Są grube, dłonie mocno się w nich pocą. - Szybko urwała mi się szlufka do ściągania. Oddałem do sklepu z reklamacją, nie przyszyto jej, a wymieniono na całkiem nową parę. Niestety w niej również szybko zauwazyłem pierwsze oznaki rwania się (a obchodziłem się z nimi delikatnie). Od tej pory zdejmuję rękawiczki bez pomocy szlufek. - Żelowe wstawki są niedopasowane do mojej dłoni. Bardziej uwierają w trakcie użytkowania niż amortyzują. - Silikonowa kratka antypoślizgowa na spodzie dłoni szybko się wytarał (ale to raczej standard w każdych rękawiczkach, nie tylko rowerowych). - Nie były tanie. + Wykonanie bardzo staranne (nie licząc szlufki). Żadnych ostających nitek, fragmentów materiału. Dobrze spasowane elementy. + Wysoka jakość użytych materiałów. Poza startą silikonowa siateczką i lekkiego sprzetarcia się w miejscach gdzie dłoń styka się się z chwytami, nie, zero zużycia. Frotka dobrze wchłania wycierany pot z czoła. + Reklamacja została uznana przez Endura i mimo, że z powodzeniem można było urwaną szlufkę przyszyć, otrzymałem nową parę. I małe wyjaśnienie. Używałem ich w 90% na asfalcie, więc tak naprawdę nie wiem jak by wyglądały po dwóch latach katowania w lesie. Czy kupiłbym je ponownie ? Nie. Wybrałbym coś bardziej przewiewnego, nie przewidzianego do cięższych zastosowań w terenie (a własnie do tego chyba Mighty Mitt zostały stworzone). Są to moim zdaniem dobre rękawiczki ale do innego typu jazdy niż ten, który ja uskuteczniam. Obecnie używam ich na siłowni jako ochrona dłoni na wioślarzu, a na rowerze jeżdżę bez rękawiczek (przynajmniej dłonie się ładnie opalą razem z resztą ręki) ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 5 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Z tego co czuję na "sucho" i widzę po materiałach te rękawiczki są na pewno dość ciepłe (jak na krótkie), rzeczywiście przy użytkowaniu na szosie podejrzewam, że rękawiczki mogą być cieńsze i mniej pancerne (dla mnie wytrzymałość ma duże znaczenie).Tylko jaka alternatywa? Może Chiba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuku83 Napisano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Przeglądając stronę Endury znalazłem jeszcze model: Xtract i wydaje się być bardziej przewiewny od Mighty Mitts i chyba na Xtract ostatecznie się zdecyduję dlatego, że głównie jeżdżę w ciepłe dni, z drugiej strony, to od czegoś trzeba zacząć, choćby dlatego, że jeśli znalazłaby się osoba z podobnym dylematem co ja, to będę w stanie ten model polecić...lub nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuku83 Napisano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Dostałem właśnie maila z odpowiedzią od Endury, że jeśli zdecyduję się na dany model, to będą je mieli w ciągu pięciu dni, otrzymałem również obrazek z rozmiarówką i tu mam prośbę do Ciebie Plastyk, mógłbyś przyjrzeć się tej rozmiarówce i sprawdzić czy masz rozmiar dany dla obwodu Twojej dłoni ??? http://zapodaj.net/e2bb513013928.gif.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 6 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Nie ma problemu,mam obwód dłoni 21cm, M jest dobrze dopasowana, jeśli ktoś woli luźniejsza, to tak jak w tabelce, L będzie mniej przylegać, ale wciaż będzie dobrze dopasowana, zwłaszcza, ze rzep ma duży zakres.Wcześniej miałem S i była kaszana, ledwo do założenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuku83 Napisano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Wielkie dzięki Plastyk, o to mi chodziło. Z moją wielkością łapy wychodzi na to, że muszę zamówić XL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.