Skocz do zawartości

[rower] Zakup roweru do 600 zł

Refleksjonista

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Szukam rowerku do 500 zł, do jazdy po mieście co polecacie?

Dodam,że mam 17 lat i 174 cm wzrostu.

Nie interesują mnie rowery MTB (górskie)

Kilka ofert:

http://olx.pl/oferta/rower-szosowy-marki-kalkhoff-CID767-ID5Jg7j.html#950be3d4ba

http://olx.pl/oferta/rower-szosowy-kolarzowka-motobecane-szosa-CID767-ID8MB4L.html#b1b4297270

http://olx.pl/oferta/kolarzowka-virtuoso-carrera-CID767-ID6zroD.html#21372a95aa

Napisano

osobiście rozważałbym Kalkhoffa  i Motobecane,  bardziej w kierunku tego drugiego

przy tym wzroście bardzo prawdopodobne że w tego typu rowerach rozmiar ramy jaki będzie dla Ciebie odpowiedni to jakieś 52 - max 54cm

powyższe ramy są wg mnie fajne, ale pobieżnie patrząc to jakieś rozmiary 56-58 minimum 

rozmiarowo natomiast ta ostatnia aluminiowa mogłaby pasować  , ma z nich tez najlepsze hamulce i klamkomanetki (czyli hamujesz i przełączasz biegi tą samą manetką - klamkomanetką, w tych starszych masz tylko klamki hamulcowe a manetki oddzielnie 'na ramie')  - ale w opisie jest że prawa uszkodzona - ciężko może być kupić taką samą, ew. komplet starszego typu klamkomanetek shimano 600  sprzedają się na allegro za min.  w okolicach 150zł. 

BTW.

napisz jaką masz wewn. długość nogi  , będzie można sprecyzować rozmiar ramy jakiego potrzebujesz   ,   a profilaktycznie zadawaj właśnie pytanie o rozmiar ramy sprzedającym , najlepiej rura podsiodłowa (mierzona Center-Top)  i pozioma (mierzona Center-Center)  , da to jakiś obraz sytuacji

Napisano

Wewnętrzna długość nogi 75-76 cm, a to mam szukać rowerku z konkretną ramą czy najpierw patrzeć na firmę? Chodzi mi też o to żeby nie dokładać do niego pieniędzy, dbam o sprzęt i w moim górskim złomie wymieniłem przez 4 lata jazdy tylko klocki z tyłu i teraz daje.we znaki mechanizm łańcuch itd. Mam zamiar teraz kupić coś szybszego 10 km dziennie bym nim robił+ jakieś tak krótkie trasy :)

Napisano

Dodam,że mam 17 lat i 174 cm wzrostu.

Wewnętrzna długość nogi 75-76 cm

mam trochę podejrzenie że źle zmierzyłeś tą nogę, ale oczywiście mogę się mylić.

ja przy 176cm wzrostu  mam nogę 79cm  z tego co czytam  to mam ją relatywnie krótką.

wydaje mi się że najdokładniej zmierzyć nogę wkładając książkę ze sztywną okłądką między nogi, po umieszceniu jej max do ŋóry i  możliwie prostopadle do podłoża zmierz odległość do górnej krawędzi  - piszę o tym dlatego że  mi pierwsze pomiary wychodziły dużo zaniżone   - a przy takiej długości nogi ma to o tyle znaczenie że przeskakujesz między   powiedzmy   rozmiarem 51   a  52-53   co może mieć znaczenie w poszukiwaniach - chodzi o to żeby stojąc nad ramą nie zawisnąć na niej ;)

a odnośnie ramy w tym budżecie do przeznaczenia miejskiego dla młodego chłopaka  to  szosa albo trekking  starszego typu na stalowych rurkach , czyli takie ramy jak wskazałeś w pierwszym poście.

z trekingowych też bywają fajne egzemplarze  , chociażby http://allegro.pl/rower-trekkingowy-gt-arette-stx-i5057607454.html  , trekingowe będą miały mocniejsze-ale i cięższe nieco- koła przeważnie   , ale  w takim miejskim ruchu tego  nie odczujesz (że są cięższe)

a poza tym te wywody to tylko takie naprowadzenie - przymierz się na żywo do jakieś ramy jeśli masz jakieś wątpliwości (chociażby na próbę gdzieś w sklepie) , zawsze to jakiś dodatkowy punkt zaczepienia

Napisano

Hehe jutro zrobię 2 pomiar mój błąd w pomiarze :), a jaka będzie różnica pomiędzy szosą (kolarzówką), a single speedem, cenowo podobnie? Czy po prostu kupuje szosę i wywalam przerzutki itd., przeróbki trzeba dokonać :). Dziękuje za pomoc ;)

Napisano

nie sądzę żeby była jakaś różnica na korzyść SS , może wręcz odwrotnie nawet - bo cena będzie wynikała z wcześniej poczynionych przeróbek napędu .

jeśli masz takie zakusy żeby spróbować SS możesz po prostu ustawić jedno przełożenie i spróbować jak to będzie, i jeśli się spodoba do kombinować dalej - także na początek tak czy siak lepiej moim zdaniem kupić szosę/trekkinga

Napisano

a pytałeś o rozmiar ramy?

zdaje mi się że będzie za duża

same opony Continental Ultra Race , w opisie stoi że są nowe , to koszt 70-80 zł minimum/szt , ale za to jakiś alu wideł tam siedzi...

ja bym raczej był na nie, bo żadna to rewelacja ogólnie - chyba że dużo byś wytargował , jeśli w ogóle ten rozmiar ramy będzie pasował

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dziękuje :), a mógłby Pan pomóc mi znaleźć szosę jakąś odpowiednią z dobrym osprzętem i ramą :) zależy mi, żeby było to na podkarpaciu, a codziennie sprawdzam serwisy i nic ciekawego nie ma na aukcjach do 600 zł :/

Napisano

często przeglądam olx/allegro jak coś znajdę to dam znać  , ostatnio pojawia się dużo starszych szos (handlarze z piwnic zaczynają pewnie wyciągać) ,

ale dobrze by było ustalić konkretnie jaki rozmiar tej ramy  , ja obstawiam 20"-21"   i raczej 22" (czyli 55cm) bym nie ryzykował  

dla pewności warto spytać o wysokość rury poziomej od ziemi - wyjdzie Ci czy nie zawiśniesz nad ramą , długość rury poziomej też się przyda, żeby nie wyszło że kupisz jakiegoś długiego dziwoląga ;)

Napisano

Dziękuje za pomoc tak 20/21 rama będzie idealna, a resztę nie wiem, stare szosy wyciągają ale co w jakim stanie to jest to ciężko ocenić przez zdjęcia czy np. warto dać te 300 zł w starą kolarke, jak do tego dojdą koszty wymian, ja chciałbym mieć klamkomanetki żeby nie schylac się za każdym razem jak bieg zmieniam, ale to chyba klamkomanetki w roweruch +800 zł są a jak nie to tani osprzęt jest i wtedy też są. :/

Napisano

Z kolarzówką miałem doczynienia dawno temu, wczesne lata '90 - romet samba - damka. Manetka była mocowana na ramie. Obsługa - bezproblemowa. Żadnego schylania. Po prostu trzeba oderwać jedną rękę od kierownicy. Czy jest to niebezpieczne? Raczej nie - tyle lat to właśnie tak funkcjonowało. na pewno nie ergonomiczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...