Buno Napisano 4 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Jak kupowałem te oponki, to ciężko było coś o nich znaleźć. Szukałem czegoś na zimę (w sumie tylko) i nie żałuję Ujeżdżam wersję 2,5 42a. Guma w tej wersji jest naprawdę lepka, w połączeniu z tak wysokimi i rzadko rozstawionymi klockami daje niezłą przyczepność na śniegu. Przy odrobinie techniki spokojnie można jeździć w kopnym śniegu, zjeżdżać z górki saneczkowej, uciekać przed dmuchanymi krokodylami, śmigać po trasach downhillowych- jest zabawa Ktoś to będzie chciał kupić te opony, pewnie stanie przed dylematem czy brać trochę tańszą wersję 2,2 70a czy dołożyć do 2,5 42a- to jest osobisty wybór, dłużej wytrzyma na asfalcie guma 70a ale za to będzie gorzej na śniegu, błocie. Co do wagi...hehe... waży dobrze ponad kilogram, mój rower przybrał na wadze 1,5kg- tu jest minus spory, no ale inaczej się chyba nie da Czyli podsumowując: +Przyczepność w śniegu, błocie -Waga -Szybkie ścieranie się bieżnika Należy też pamiętać o tym, że bieżnik jest naprawdę wysoki, u mnie na początku były z 2-3 mm przerwy między oponą a koroną widelca. Polecam ją, jeśli wiesz dokładnie czego chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Shadow878 Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 (edytowane) Mam komplet tych oponek (28x2.50) niecały sezon. Służą mi one oczywiście do jedynie "zadań specjalnych" (czyli przez większość sezonu wiszą na haku) Fajna sprawa na zimę - pokonamy na nich nawet największy śnieg. Niestety jazda w jakichkolwiek innych warunkach to istna katorga w związku z nieziemskimi oporami toczenia oraz wagą opon. Jeżeli ktoś ma zamiar je kupić i eksploatować na codzień - będzie niezmiernie rozczarnowany i zmęczony każdą podóżą - zdarzało mi się robić na nich trasy rzędu 40km więc wiem co mówię. Trzymanie w zakrętach jest bajkowe, właściwie nie sposób stracić na nich trakcję. Problemów ze ścieraniem bieżnika nie zauważyłem - jeżeli nie katujemy opon na asfalcie i od czasu do czasu "nawilżamy" je na odpowiedniej nawierzchni to wszystko powinno być OK. Osobiście przewiduję, że oponki będą mi z pewnością towarzyszyć jeszcze pełne 4-5 zimowych sezonów! Edytowane 25 Marca 2015 przez Shadow878 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi