Hedo77 Napisano 3 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 (edytowane) Witam, po raz kolejny muszę prosić o kilka rad, mianowicie wymieniłem na przodzie tarczę 180 mm, automatycznie kupiłem adapter pod ten rozmiar. Dzisiaj przy próbie montażu, okazało się że adapter nie pasuje, ponieważ po przykręceniu zacisk zbyt głęboko wchodzi na tarczę i praktycznie blokuje jej obrót. Hamulce to juicy five, tarcza oryginalna avid-wska 180 mm, a adapter to ten : No i zgłupiałem, czy rozwiązaniem będzie kupno tego adaptera : http://allegro.pl/adapter-pm-pm-na-przod-do-traczy-180mm-pewny-i4979194822.html W sumie od czego jest zależne, jaki trzeba wybrać adapter, bo i tu i tu napisane jest że pasuje do tarczy 180 mm, również do mocowania PM, a jednak kształt całkowicie się różni. Pomóżcie !! Edytowane 3 Lutego 2015 przez Hedo77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 3 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Przy śrubach mocujących zacisk nie miałeś podkładek? Czasem są potrzebne jak tarcza wchodzi za głęboko i te 3mm można podnieść. Pomijam fakt, że adapter na pewno montowałeś strzałką do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 4 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Avidy maja pod każda srubą zestaw podkładek soczewkowych dla precyzyjniejszego ustawienia zacisku.Jesli takich nie masz adapter wydawać ci sie bedzie ze za "mały".Kupno nowego adaptera nic nie da,bo efekt bedzie podobny.Wszystkie anaptery sa znormalizowane.W twoim przypadku to zacisk jest przekonstruowany tak by móc zmieścić te podkładki.Musiśż podłożyć podkładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 4 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 (edytowane) Zaciski Avid nie współpracują idealnie z adapterem i tarczą Shimano, pod orginalny zestaw podkładek trzeba by podłożyć podkładki płaskie 1 mm. powinno pomóc. Np. w przypadku tarcz Shomano na pająku i zacisków Eliksir , tenże pająk potrafi ocierać o występ na zacisku, występ trzeba wtedy zeszlifować. Edytowane 4 Lutego 2015 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 4 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Lub http://www.bikecenter.pl/p13867,avid-zestaw-srub-i-podkladek-do-zacisku-hamulca.html i mm podkładka jak podpowiada Rulez,i bedzie banglać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hedo77 Napisano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Konkretnie i rzeczowo !! Po prostu myślałem że po zamontowaniu adaptera z podkładkami z zestawu, wszystko będzie idealnie pasować, ale chyba po prostu jestem zbyt wygodny hehe No to lecę do piwnicy szukać podkładek ! Dzięki Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi