Skocz do zawartości

[2000-2500] Jaki rower wybrać ?

AlfaOmega

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich  :)

Od razu na początku podkreślę, że jestem zielony jeśli chodzi o sprzęt rowerowy, jedyne co mogę to przeczytać co jest wyżej w hierarchii od czego i tyle.

Dodam też, że nie mam raczej żadnych uprzedzeń jeśli chodzi o marki rowerowe, dla mnie liczy się jakość sprzętu i żeby to wszystko dobrze hulało.

Przedział cenowy to 2-2,5 tysiąca.

Problemem jest trochę określenie moich preferencji, do tej pory jeździłem nazywanym potocznie "góralem", myślałem żeby coś zmienić - na crossa albo może nawet na coś jeszcze bardziej na asfalt ale... no nie wiem, serio nie wiem...

Więc może doradźcie mi na 2 fronty : mtb i cross, bo takich typowo szosowych/kolarzówki nie chce.

Mógłbym Was o to prosić ? Będę wdzięczny za pomoc :thumbsup:

Pozdrawiam !  

Napisano

Rowery z tego przedziału cenowego są najmniej atrakcyjne ze względu na stosunek cena/jakość. Bo są tylko kosmetycznie lepsze od takich za ok 1000 zł. Lepiej dołożyć i kupić coś za około 4000-5000 zł lub nieco powyżej ( patrz np:  Radon, Canyon, Bulls ).

Rower za 2000-2500 zł ma wciąż ciężki pseudo amortyzator i zazwyczaj turystyczną geometrię ramy. Napęd z najniższej półki jest wzbogacony na pokaz o tylną przerzutkę klasy XT. I to zazwyczaj cała różnica wobec najtańszych propozycji. Chociaż zdarza się czasem, że ma hamulce hydrauliczne. 

Napisano

No ale ja to raczej nie jeżdżę ekstremalnie ostro, nie katuje itp., lubię niekiedy pojechać trochę szybciej czy ostrzej ale nie jest to normą więc chyba znajdzie się coś w tej cenie... Ewentualnie jakaś używka, nie wiem...

Napisano

Naprawdę nic ? Nie wierze, że nie da się wybrać jakiegoś optymalnego sprzętu za taką kwotę, przecież nie każdy jeździ rowerem za 10.000...

Dodam że mam 180 cm wzrostu i około 75 kg wagi, i skłaniam się raczej ku MTB dlatego, że mam takie plany zabrać rower w tym roku na wakacje w Bieszczady, a poza tym jakoś nie widzę siebie na crossie, po prostu nie podobają mi się takie rowery.

W ubiegłe wakacje przymierzałem się do Kross Level A4 rocznik 2013 i odpowiada mi ten układ, tzn. rama, ułożenie kierownicy itd.

Prześłedziłem forum i wymuskałem takie rowery :

1. żeby nie robic chaosu to najpierw rowery w cenie ok. 2000 zł :

a) często polecany tutaj http://allegro.pl/mtb-27-5r-silverback-slade-deore-xcr-air-wyprzedaz-i5022400200.html

b )  http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_650b_hardtail/genesis/38970/solution_3_0

c) http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_650b_hardtail/ferrini/33783/r3_27_5_hdb_24_v

d) Kross Hexagon X9

JA : Z tych wyżej skłaniałbym się do Slade i Hexa, czy słusznie ? Jeśli tak to który z nich ?

e)http://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-unibike-expert-2012.html

f) pewien chaos wprowadzają mi takie okazje, bo wiem że te rowery są ogólnie droższe : http://www.mudserwis.com/kross-level-a5-2014#!#dane-techniczne http://allegro.pl/rower-kross-level-a4-2013-rozm-l-shimano-deore-i5021070290.html http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-81--id_8168918.html.

Co zrobić z tym fantem ? To są rowery wybrane przeze mnie z tych które najczęściej pojawiały się tutaj w tej cenie, pomożecie ?

PS. Nie zamierzam jeździ w błocie po pachy czy jakimś ekstremalnym terenie, jestem średniakiem i tyle.

Napisano

Rozumiem twój ból. Miałem Heksagona i byłem z niego zadowolony... niestety bez mojej zgody zmienił właściciela.
Też miałem problem co wybrać. Na obecną chwilę będę się brać za remont Ukrainy gdy przywiozę garażowaną w stodole (oby jakiś wiejski złomiarz nie podebrał, na jesień jeszcze stała). Będzie służyć do jazdy rekreacyjno-użytkowej w mieście. Prócz tego kupuję używanego starego trekkinga, do jazdy rekreacyjnej leśnej. Hex się sprawdzał w nieco ostrzejszym terenie i nieco agresywniejszej jeździe. Lecz na kopny piach czołgowiska był za słaby i po bagienkach też trzeba było go odstawiać. Ale na taki teren to właściwie nie ma rowerów, stąd biere treka.

Napisano

Ja nie proszę o wiele, nie chce żeby ktoś kupił rower za mnie, chce żeby tylko ktoś powiedział który z tych będzie najrozsądniejszym wyborem, aż tyle... Doczytałem, że Hexagon X9 to raczej rekreacyjny rower i że seria Level jest bardziej usportowiona co by mi pasowało więc Hexa wywalamy i zostaje Slade, a co z resztą ?

Slade vs Genesis/Ferrini - jak dla mnie Slade.

A co z Unibike, Rockriderem, levelem a4/a5 ? Z tymi levelami to mi się wydaje że chyba lepiej byłoby poszukać modeli wyższych ale ze starszego rocznika bo np za tą cenę co nowy a4 kupie a6 z lat np. 2012/13, tak ?

Napisano

Dobra, inaczej, napiszcie mi tylko który z wymienionych rowerów ma taperowaną główkę, dla ułatwienia numeruje :

1. Kross Level A5

2. Level A4

3. RockRider 8.1

4. Romet Rambler 1.0 29er R-Line

5. Rambler 2.0 29er R-Line

6. Level A7

7. Level A6

8. Level R4

9. Level B6

10. Unibike 2014 Evolution

Może chociaż tyle pomożecie co ?

Halo ?

I co, nikt nie ma chęci ani czasu podzielić się chociaż taką informacją ?

Napisano

Cześc,

nie wiem, o jakiego Levela A7 ci chodzi, tzn. z którego roku. Jeśli 2014 to na 99% ma taperowaną główkę, bo A8 ma na pewno. Po pozostałych wymienionych przez ciebie rowerach bym się tego nie spodziewał. 

Z innych wspominanych w tym wątku wyróżnia się jeszcze Unibike Expert, który ma napęd przynajmniej Deore i hamulce SLX. Nie wiem jakie są różnice pomiędzy amorkami w Unibike i Levelu, ale pewnie nie wielkie (na korzyśc Krossa). 

Także jeśli masz 3000 i myślisz o późniejszej wymianie widelca to bierz Levela (ale potwierdź taperowaną głowkę u nich) a jeśli trochę mniej to Unibike też będzie ok.

Aaa, no i jeszcze przy zakupie któregokolwiek zapytaj czy nie wymieniliby ci wszystkich przerzutek na Deore, a manetek na XT. Sam zmieniłem kilka miesięcy temu i nie ma porównania.

Napisano

Dobra, inaczej, napiszcie mi tylko który z wymienionych rowerów ma taperowaną główkę, dla ułatwienia numeruje :

1. Kross Level A5

2. Level A4

3. RockRider 8.1

4. Romet Rambler 1.0 29er R-Line

5. Rambler 2.0 29er R-Line

6. Level A7

7. Level A6

8. Level R4

9. Level B6

10. Unibike 2014 Evolution

Może chociaż tyle pomożecie co ?

Halo ?

I co, nikt nie ma chęci ani czasu podzielić się chociaż taką informacją ?

1. 2014

2. a4 odrzucilem bo w moim pulapie mozna kupic a5 na necie w tej samej cenie, osprzet lepszy ma, tak ? a nawet a6 mozna dorwac...

3. rockrider 8.1 wyczytalem ze nie ma taperowanej, ale moze ktos to potwierdzic ?

4 i 5. jak z tymi Rometami ?

6. a7 roczik raczej 2013

7.  a6 2014

8. r4 odrzucilem

9 b6 tez bo gdybym kupowal bylby to rocznik 2012-2013 a poczytalem ze tam byly problemy z ramami wiec odpuszcze sobie

10. ten unibike raczej nie ma, ale jak ktos potwierdzi bede wdzieczny 

Napisano

A powiedzcie mi czy ta taperowana główka jest konieczna ? dla kogoś kto raczej nie zamierza zmieniać osprzętu roweru, no chyba że coś ulegnie uszkodzeniu to wtedy normalka. W czym ona jest lepsza od standardowego wymiaru ?

Co do wielkości kół - nad tym się specjalnie nie zastanawiałem. Wiem tyle że 27,5 to jest kompromis między 26 a 29.

Natomiast 26 : zwrotność, mniejsza masa, można w cięższe warunki wjechać, większa dynamika;

29 : szybkość na zjazdach/podjazdach, kąt natarcia mniejszy, łatwiej pokonać większe dziury/przeszkody no i lepiej się w zakrętach prowadzi.

Poczytałem i podobno 26 jest polecane dla kogoś kto ma średni wzrost i chce rower taki uniwersalny czyli i do miasta i do terenu, nawet cięższego natomiast 29 jest polecany raczej dla wysokich facetów i do maratonów. Jeśli chodzi o mnie to zależy ale raczej wolałbym 26 lub te 27,5 bo 29 to chyba u mnie lekko na wyrost by było.

Napisano

Taperowaną główka to teoretycznie większą sztywność, ale raczej przy tego typu widelcach niewyczuwalna. Przy wymianie widelca w przyszłości na coś porządniejszego łatwiej będzie znaleźć coś z właśnie poszerzoną główką, ale przy sposobie jazdy jaki opisałeś lepszy widelec nie będzie potrzebny. Osobiście w tej cenie wybrałbym: http://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-unibike-expert-2012.html

Napisano

No tak, a jakby już ten widelec się posypał kiedyś tam to wtedy włożyłbym coś lepszego, albo i najlepszego :D

No i w sumie chyba bym wolał te koła 29, opierając się na tym co tu piszą : http://wrower.pl/porady/jaki-wybrac-rozmiar-kola,5676.html i ogólnie tu na forum to dla mnie bardziej będzie się liczyła większa szybkość, kąt natarcia, łatwość pokonywania dziur i prowadzenie w zakrętach.

Zwrotnośc - tak czy siak nikt rowerem w miejscu nie zawraca, różnica w masach nie jest znaczna, 26 niby ma lepsza dynamike, ale czy ja wiem, tu się liczy para w nogach a nie :D a do ciężkich warunków itak nie będę wjeżdzał. Więc chyba te 29 będzie lepsze jak dla mnie, lub te 27,5 już.

Ten Unibike ma taperowaną główkę ? Jakoś nigdy mi się te rowery nie podobały, mimo braku uprzedzeń do marek rowerowych.

PS. Zależy mi na czasie bo chce jeszcze w tym sezonie kupic rower więc do końca lutego pewnie mam czas na przeceny także bardzo proszę o w miarę szybką odpowiedź ; )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...