Skocz do zawartości

[800-900] MTB Jaki rower w tym przedziale polecacie? Proszę o opinie do znalezionych i inne propo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , wiem że pisałem już taki temat ale napisałem go w złym dziale i pewnie pójdzie na śmietnik , chyba że ktoś go przeniesie. Jeśli tamten zostanie przeniesiony proszę o usunięcie tego tematu.

Poszukuję roweru MTB w przedziale 800-900 zł wiem że to niski budżet ale myślę że coś się znajdzie. Wybrałem kilka modeli czytałem sporo opinii zdania są różne. Wolę więc zapytać kogoś kto ma większe doświadczenie. Kilka modeli wpadło mi w oko mianowicie są to :

-Hexagon v3

-Hexagon v4

-Rambler 2.0

-Rambler 1.0

-Hexagon x1 

-Hexagon x2

-Hexagon x3

Czytałem że rambler 2.0 w tej cenie będzie miał spowalniacze , a nie hamulce. Po za tym wyczytałem na jakimś forum że ma chińskie zaciski więc boję się o dostępność części do nich. Ogólnie nie mam pojęcia jak wygląda sprawa z Rometami na rynku czy są dobre czy nie , nie mogłem wynaleźć opinii , testu nic. Hexagon v3 i v4 podobno po miesiącu się nadają na śmietnik , po za tym już chyba nie idzie ich kupić. Hexagon x1 , x2 , x3 podobno też szybko się rozpadają i zdania na ich temat są podzielone. Kross z tego co wiem to dobra firma więc myślę że będzie dobry , ale póki co wolę się zapytać bardziej doświadczonych osób , bo w sklepie według nich każdy jest dobry. Rambler 1.0 mógł by być tak samo jak te x1 , x2 , x3 ale nie wiem jak tam z rometem na rynku i czy mają dobre ramy itp. Głównie więc chodzi tu o Kross-a , ale napiszcie jak Wy to widzicie , ew. jakieś inne propo proszę.

Dodam tylko jeszcze że używka nie wchodzi niestety w grę , wiem że była by lepszą opcją ale nie da rady :( . Rower planuje używać głównie na leśne ścieżki , czasem asfalt i trochę polnych dróg.

Moja waga 55 kg wzrost 167 cm więc tu raczej nie ma ograniczeń , liczę na fachową pomoc w wyborze i chętnie poczytam wasze opinie. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję. :thanks:   

Napisano

Modele wiodących producentów w podanej przez Ciebie półce cenowej najczęściej mają nienajlepszej jakości osprzęt klasy Shimano Tourney.
Możesz zainteresować się inną polską marką, która była wałkowana na forum wielokrotnie i w niskim przedziale cenowym zbiera dobre opinie i biję na głowę osprzętem bardziej markowe rowery.
Chodzi o markę Kands a także jej klon produkowany przez tę samą firmę - Lazaro.

http://allegro.pl/kands-energy-1300-vb-wysoka-polka-mtb-shim-alivio-i5015418418.html

Ten rower troszkę wychodzi poza Twój budżet ale jest już naprawdę fajnym wyborem w tej cenie.

Ewentualnie czytając gdzie masz zamiar jeździć zastanów się jeszcze nad rowerem crossowym - tutaj propozycja bliżej założonego budżetu:
http://allegro.pl/kands-1100-cross-line-treking-shimano-srsuntour-15-i5044978575.html

Poczytaj o tej marce na forum i poszperaj na allegro, bo inaczej tych rowerów nie da się kupić, chyba że jesteś gdzieś z południa, tam jakieś sklepy chyba występują. Ludzie w tej cenie generalnie są zadowoleni.

Pozdrawiam

Napisano

Za tą kasę to poszukaj jakiejś markowej używki .

No właśnie ciężko będzie. Trochę się boję że wyjdzie to jakiś kompletny syf. 

Nad kandsem myślałem ale trochę mnie odstrasza ZOOM i te oponki , po za tym nie wejdą tam zbyt szerokie , planuję też jakieś zjazdy na tym rowerku (po luźnych piaskach głównie) więc dobre opony będą raczej potrzebne. 

To że kross ma tourneya i altusa to wiem , że nie są zbyt dobre , ale koszt wymiany nie jest taki duży (w sumie to tylko koszt zakupu) bo wymienię sam alivio na przód 60 zł tył alivio 90 zł ale myślę że tourney wytrzyma (przynajmniej tak myślę) w starym rowerze mam abeya i się trzyma 3 lata w dodatku znalazłem x1 2014 r. bardzo tanio więc po wymianie przerzutek nie wyjdzie aż tak dużo http://www.ceneo.pl/25996935#mh=i4e7MeML76005krossNlcmO7gtXikSUlL1UrcQYCEkyhOQpTqyoT9GP61MCQYjcPKC87VPFtYRjv0PngyQmPrOvKT0NZKkO-sq0eUspBU8Kqm7eH14aKOC-bc42CnAVH_3Eqy6OiVTiuFeoL3tRoW23ISOyGCyUpX20qZoGYoV0fbOngzvRW_wS68KfjtJnq4bPfxoLA2

Jeśli dojdzie do tego wymiana czegoś jeszcze to raczej nie będzie kłopot ale chodzi mi głównie o dobre opony  , hamulce , rame i przystępną cenę. Jeśli coś się zepsuje to nie tak źle czasem lubię coś podłubać ale chodzi mi o to żeby nie codziennie.

W każdym razie proszę o inne propo jeśli w ogóle. jeszcze da się jakieś znaleźć.

Jeśli ktoś wie coś na temat hexagonów proszę opinie (te kross-y to jak na razie faworyty) lub na temat tego ramblera ale modele raczej mało popularne u rometa ciężko cokolwiek o nich znaleźć.

Za wszystkie poropo i odp. z góry dziękuję 

Napisano

Również polecam kandsa, sam mam model 1300 i sprawuje się całkiem nieźle.

Z tego co widze to cena spadła wiec może dozbieraj :)

Napisano

Dał bym radę dozbierać , ale nie wiem czy nada się na szybkie zjazdy po luźnych nawierzchniach , niezłe leśne góry może jakieś stunty od czasu do czasu? Też rozglądałem się za kandsem ale tak jak pisałem wcześniej trochę ma wąskie opony (zależy mi bardziej na szerszych niż wyższych) i nie wiem czy zapewni odpowiednią trakcję na szybkich zakrętach po lesie lub wilgotnym asfalcie

Napisano

Dał bym radę dozbierać , ale nie wiem czy nada się na szybkie zjazdy po luźnych nawierzchniach , niezłe leśne góry może jakieś stunty od czasu do czasu?

Nie jedzie się na stok nie mając nart tak samo ja bym się lekko bał wjechać rowerem niższej klasy w wysokie góry...ale to tylko moja opinia. Co do opon to możesz zawsze wymienić

Napisano

Nie chodzi o to że się boję :P Nawet lubię trochę ryzykować ale chcę być jak najbardziej zadowolony z zakupu crossowy nie zbyt do mnie pasuje (według mnie) bo mało mam zjazdów asfaltowych raczej luźne przeważają (jeśli jest tak jak myślę , że crossowy jest na asfalt) jeśli źle myślę poprawcie mnie.

Tak przeglądałem że Kross ma opony 26'' 2.00 a Kands 1.95 więc mógł by być bo 2.00 wejdą ale odnośnie Ramblera ktoś miał z nim styczność? Co do Kross-a czytałem że ramy często pękają , dotyczy to tylko starszych modeli? Czy nadal tak jest? Ten x1 jest z 2014 może nie ma tej wady? Czy wciąż Kross olewa wszystko? Może jednak mimo wszystko brać Ramblera , potem ew. zmienić hamulce? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...