Leniu Napisano 2 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Szanowni koledzy lekarze Mam taki problem z łydkami że jedna jest większa od drugiej i do tej pory nie wybrałem się do lekarza. Podejrzewam że mam zerwany/naderwany mięsień w lewej łydce... ale nie pamiętam taiego epizodu w moim życiu - ponoć strasznie to boli. Z drugiej strony wydaje mi się że prawa łydka jest napuchnięta i dlatego chciałbym was zapytać co o tym sądzicie? Dodam tylko że zainteresowałem się tematem, ponieważ czasami w lewej nodze pojawia się ból pod kolanem ale nigdy podczas treningu a na przykład podczas mycia naczyń Czy może ktoś mi polecić dobrego lekarza w woj. śląskim? Dziękuję i pozdrawiam szanowne grono Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 2 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Ja mam niesymetryczne uda. Jak nie boli to pewnie jest wszystko OK Do lekarza zawsze możesz iść, ale taki pierwszego kontaktu pewnie będzie zdziwiony Twoim problemem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 2 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Gwarantuję, że gdybyś miał zerwany mięsień, wiedziałbyś o tym. Nie mniej jednak, jeśli czujesz, że coś jest nie tak, wizyta u lekarza może tylko pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackSabbath Napisano 2 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Ja już miałem naderwany mięsień i nikomu tego bólu nie życzę. Ale lepiej iść do lekarza, choć może taki Twój "urok" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert74 Napisano 2 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Taki twój urok.U mnie biceps na lewej ręce różni się obwodem i wyglądem od prawego .Nie jesteśmy zbudowani tak symetrycznie jakby się wydawało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 urok urokiem ale czasami czuję dziwny ból pod kolanem....tylko tak jak wspomniałem nie ma on nic wspólnego z treningami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert74 Napisano 2 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Dopiero teraz to zauważyłeś czy te różnice w budowie dopiero się pojawiły ?I jeszcze jedno -absolutnie nie wolno myć ci naczyń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Zauwazyłem to niedawno ...miesiąc, dwa miesiące temu... bo pojawił się jakiś ból. Wcześniej jakoś nie zwracałem na to uwagi a naczynia będę omijał szerokim łukiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aopa85 Napisano 2 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 odpowiedz mógłby dać bajkfitting-z jaką siłą naciskasz na każdy z pedałów. możliwe że któraś z nóg pracuje mocniej(różne mogą być przyczyny- zła postawa ciała, źle dobrany/ustawiony rower, nierówna długość nóg) u mnie różnica w łydkach jest jeszcze bardziej widoczna niż u ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert74 Napisano 2 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Jeżeli to się pojawiło nie dawno to byc może jest to jakaś opuchlizna .Dla pewności idż do lekarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 2 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Ja lewe udo mam rozbudowane w dolnej części a w prawym praktycznie nie mam w tym miejscu mięśnia. możliwe że któraś z nóg pracuje mocniej(różne mogą być przyczyny- zła postawa ciała, źle dobrany/ustawiony rower, nierówna długość nóg) To raczej częste, że nogi pracują z różną mocą. Wystarczą pedały z pomiarem mocy, żeby to zmierzyć. U mnie, żeby było śmieszniej na siłowni silniejsza jest lewa noga, a prawa na rowerze jak kręcę jedną nogą na trenażerku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 2 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 @Leniu Przypatrz się na avatar kolegi robert74: Obiekt z lewej czyli prawy jest odrobinę większy niż ten z lewej. Taka uroda, że pewne rzeczy nie są idealnie symetryczne, ale czy to oznacza, że jest z nimi coś nie tak. Nie. Po prostu symetria jest na dłuższą metę nudna. Zapewniam cię, że gdyby złożyć portret z lustrzanego odbicia twojej twarzy, niezleżnie czy z lewej czy z prawej połowy, to w obu przypadkach byś się nie poznał na zdjęciu. Z twoimi łydami na oko jest wszystko ok. Wrócmy jednak do avatara kolegi robert74, bo twoje łydy są jednak mniej interesujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Co Ty do mnie piszesz? ... bo się zapatrzyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaloo Napisano 2 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Też mam asymetryczne łydki. Ten ból pod kolanem może być związany z mięśniem podkoloanowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
errwin Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Dodam tylko że zainteresowałem się tematem, ponieważ czasami w lewej nodze pojawia się ból pod kolanem ale nigdy podczas treningu a na przykład podczas mycia naczyń Kup zmywarkę i po problemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Wystarczy że w czasie mycia naczyń będziesz stał na nodze z mniejszą łydką, to wyrówna niedobór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
belinea Napisano 14 Marca 2015 Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Gwarantuję, że gdybyś miał zerwany mięsień, wiedziałbyś o tym. Nie mniej jednak, jeśli czujesz, że coś jest nie tak, wizyta u lekarza może tylko pomóc. w dodatku zerwany mieśień robi się żółty, siny. Wtedy tylko żel chłodzący i tzw. cold analgesia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wloczykij123 Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Naderwany mięsień 2 stopnia i to nie duży po prostu pizga nie boli. Zerwany na...la. Ale i tak jak mantrę będę powtarzał~ wizyta u rehabilitanta. Pomaca i w 3 min powie co jest grane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 27 Marca 2015 Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Generalnie ludzkie ciało nie jest ideałem symetryczności. Dobitnie pokzuje to wspomniany awatar, a jakby popatrzeć na nasze bebechy, to symetrii już zupełny brak. Co do łyd, to sprawdź czy przypadkiem jeszcze Twoja lewa noga nie jest dłuższa od prawej. Pierwsza fota robi wrażenie jakbyś miał prawe kolano niżej niż lewe. W spocznij daje to większe obciążenie na nagę krótszą,a na bacznosć (czyli poza do mycia naczyń ) na noge dłuższą. PS. a jak masz nierówną długość kończyn dolnych, to tak na pocieszenie, masz najprawdopodobniej jeszcze skoliozę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbaranek Napisano 27 Marca 2015 Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Mam to samo. Okazalo sie ze mam zakrzepy w tej wiekszej lydce. O ile byly to takie podskorne to w sumie kontrola i tylem ale bol pod kolanem moze wskazywac na jakis zakrzep zyly glebokiej podkolonawej (a to juz nie jest fajne i moze byc niebezpieczne). Polecam Ci wizyte i chirurga naczyniowego i wykonanie USG). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atizylak Napisano 29 Marca 2015 Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Taki po prostu jesteś. Nie każdy jest idealnie symetryczny. Ja też mam jedną nogę różną od drugiej. Nie ma się czym przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Asymetria jest dość spora, jeśli noga pobolewa, radziłbym odbyć wizytę u lekarza. Co do zerwania mięśnia. Naderwałem kiedyś mięsień prosty uda w prawej nodze przy kolcu biodrowym.... zapewniam Cię iż pamiętałbyś ten dzień i kilka następnych dni bardzo dobrze, pewnie nie dałoby sie wtedy używać stopy, a za tym całej nogi ;-P http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ydka Zerknij na akapit o patologii. Nie ma sie co nakrecac ale moze warto miec swiadomość: http://strywaldbliskociebie.pl/zdrowie/tej-choroby-nie-mozna-lekcewazyc/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Dziekuje wszystkim za odpowiedź. Musze się kiedyś wybrać do tego lekarza tylko ze nie ma kiedy...wole jeździć Pogoda do bani to może załatwię przynajmniej kilka skierowań w tym miesiącu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.