Galvatron Napisano 3 Lutego 2015 Napisano 3 Lutego 2015 Sam wiesz najlepiej gdzie i jak jeździsz. Nie namawiam Cię na traila, bo to nie jest dobra geometria do jazdy po płaskim, gdzie, jak rozumiem, będziesz go głownie używał. Polecałbym jednak rozważyć fulla XC 29" o skoku 100-120mm (np. Specialized Epic, Scott Spark, Giant Anthem, Merida Big Ninety Nine, Trek Superfly). W rowerach tej klasy standardem jest blokada skoku (w Epicu nawet automatyczna - Brain). Co do Stumpjumpera FSR - to jest agresywny trail (enduro/AM, jak kto woli), czyli dość wąsko wyspecjalizowany rower, mocno zoptymalizowany pod kątem ostrej rąbanki w dół, i skakania, kosztem zwiększonego wysiłku przy pedałowaniu. Dobry dla tych, dla których priorytetem jest "bomba" w dół i są gotowi zapłacić cenę w postaci wylania większej ilości potu przy wjeździe (na odwrót niż w wypadku XC).
Przemek0909 Napisano 3 Lutego 2015 Autor Napisano 3 Lutego 2015 Myślałem że wybór bedzie łatwiejszy a tu metlik w głowie i nie wiem sam co już myślec. Czy Superfly 9.8 na XT czy może jednak wygodniejszego fulla na troche gorszym osprzcie. Ten Epic mi sie najbardziej spodobał. Coś o nim znalazłem tam w necie ale za dużo niema. A jak uważacie jak sie ma jego cena do jego osprzetu?? http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/epic/epic-comp-carbon-29#specs I jeszcze kilka zdjec znalazłem: http://www.mountainbike.nl/forum/viewtopic.php?f=14&t=113293
Tomek21001 Napisano 3 Lutego 2015 Napisano 3 Lutego 2015 Jako (były) użyszkodnik dwóch Epiców 29 nie widzę racjonalnego powodu zakupu Comp Carbon. -wahacz i tak jest aluminiowy,różnica wagi przedniego trójkąta nie będzie oszałamiająca,zykasz PF30 w karbonie........wolę ten patent w alu. -różnica w cenie nie jest uzasadniona różnicą w osprzęcie -aluminiowa sztyca 27,2 w karbonowej ramie........na góry........ Ogólnie - Epic doskonały rower jak góry nie są codziennie,rakieta na podjazdy i płaskie.Jak poprawisz fabrykę i wyciągniesz widelec na 120mm,przy okazji wypłaszczy się trochę głowa i da się pojeżdzić nawet cięższe trasy. Na Twoim miejscu kupiłbym Compa alu 2014 ( 8,5-9 tys nowy,wisiały nawet na allegro od któregoś z dilerów), resztę przeznaczył na dobre (1600-1700g) koła z porządnymi piastami,opony (sworksy fast traki to papier),może hamulce,sztycę regulowaną.
Galvatron Napisano 3 Lutego 2015 Napisano 3 Lutego 2015 Zastanawiam się, czy zawieszenie Epica, jako patent typowo wyścigowy, nie będzie trochę zbyt twarde do rekreacji? Czytałem, że Brain daje odczucie mniejszego skoku niż jest w rzeczywistości. Chciałby tez zapytać jak z jego żywotnością/awaryjnością i kosztami serwisu? Podobno w ubiegłych latach zdarzały się zgony po ok. 1200 km. Doczytałem na temat Scotta i Treka: Sparka chyba śmiało można sobie odpuścić, bo to zwykły jednozawiasowiec z manetkami na kierownicy do zmiany trybu pracy zawieszenia w locie. Raczej średnio praktyczny pomysł... Trek też stosuje jakąś wariację na temat zawieszenia jednozawiasowego. Nie wiem, czy w ogóle będzie ono miało start do rozwiązań z wirtualnym punktem obrotu (Giant Maestro, Merida M.O.R.E.). Bardzo ważne: Zwróć uwagę którzy producenci mają dealerów w twojej okolicy, żeby była chociaż teoretyczna możliwość przymiarki, nie mówiąc już o kwestiach serwisu i gwarancji. Sprawdź też jak u Ciebie z dostępnością serwisu Shimano, Fox i SRAM/Rock Shox.
Tomek21001 Napisano 3 Lutego 2015 Napisano 3 Lutego 2015 Ostatnie kliki Braina (7,8?) to jakby go nie było,masz praktycznie Open.Waga kierowcy w ciuchach i butach ok.90kg Awaria - brak. Pierwszego sprzedałem po kilku miesiącach,drugi ma za sobą dwa sezony,z tego jeden katowany,jeżdzi z tego co wiem do dzisiaj bez serwisu.
sivydym Napisano 3 Lutego 2015 Napisano 3 Lutego 2015 Za 12k pln można kupić nowego karbonowego Scalpela 29"... trochę inna bajka.
Galvatron Napisano 3 Lutego 2015 Napisano 3 Lutego 2015 Trzeba zgłębic tego Scalpela, bo widzę, że Cannondale ma sporo dealerów w Polsce (najblizej Autora w Rzeszowie). Jak wygląda kwestia tylnego zawieszenia w Scalpelu? Lefty to naprawdę taki dobry patent jak niektórzy twierdzą? Ostatnie kliki Braina (7,8?) to jakby go nie było,masz praktycznie Open.Waga kierowcy w ciuchach i butach ok.90kg Awaria - brak. Pierwszego sprzedałem po kilku miesiącach,drugi ma za sobą dwa sezony,z tego jeden katowany,jeżdzi z tego co wiem do dzisiaj bez serwisu. Na takich czułych ustawieniach Brain dalej dobrze spełnia swoją funkcję?
Tomek21001 Napisano 3 Lutego 2015 Napisano 3 Lutego 2015 ? Na skrajnym masz Open-normalnego Foxa,który reaguje praktycznie bez opóżnienia,tak jak jest fabrycznie zaworowany i jak masz ustawiony sag i tłumienie odbicia.Brain jest nieaktywny.
Galvatron Napisano 3 Lutego 2015 Napisano 3 Lutego 2015 Czy w takim układzie - praktycznie eliminacja Braina - w ogóle jest sens kupować Epica? Pod lupę trzeba by jeszcze wziąć Cannondale Scalpel 4 i Rush 1. Z tego co na szybko wyczytałem, tylne zawieszenie Cannondale'a to kolejna wariacja na temat jednozawiasu, podobnie jak patent Treka, czyli bez szału. Do tego Lefty w Scalpelu, który jest specyficznym rozwiązaniem i wymaga specjalnej piasty, nie mówiąc o dostępności autoryzowanego serwisu, w porównaniu do wszechobecnych Foxa i RS-a.
tobo Napisano 4 Lutego 2015 Napisano 4 Lutego 2015 http://forums.mtbr.com/29er-bikes/trek-active-braking-pivot-abp-733341.html Tu trochę o pracy tego zawieszenia, utwardzaniu się przy hamowaniu itd. Na session'ach startowali zawodnicy wygrywający puchary świata, więc raczej jest niezłe, skoro się da zwyciężać (tak jak na rowerach Orange). Brain Speca jest rozwijany, ulepszany od lat. Nawet tu na forum przewija się opinia że nowe wypusty są zdecydowanie bezproblemowe. Lefty - zgłęb wiedzę na jego temat, np na mtbr.com. Widelec wymaga więcej troski, zbudowany jest inaczej, w serwis nie będzie się bawił każdy polski sklep - ma to znaczenie jeśli sam nie ogarniasz takich czynności. Nietypowe stery (więc i nie tanie łożyska). Wg mnie jednak przy wyborze drogiego roweru jednym z kluczowych kryteriów jest to czy stać Cię na utrzymanie roweru. Bo degradacja komponentów gdy fabryczne się zepsują, wymiana na gorsze, naprawa "po partyzancku" jest moim zdaniem bez sensu.
Galvatron Napisano 4 Lutego 2015 Napisano 4 Lutego 2015 Zjazdówka Trek Session nijak ma się do tego, o czym tu rozmawiamy. W tym wątku na MTBR.com piszą, że ABP to wyłącznie patent na zapobieganie usztywnianiu się tyłu podczas hamowania i tym samym utracie przyczepności oraz trakcji (vide - DH), nie zaś wspomaganie pedałowania, na co część ludzi narzeka (Post #18 i dalsze).
tobo Napisano 4 Lutego 2015 Napisano 4 Lutego 2015 Zjazdowka session ma sie tak do tego ze posiada identycznie rozwiazane zawieszenie. Wspomagac nie bedzie tak jak nie wspomagaja systemy typu fsr czy inne wielozawiasy - cokolwiek napisze producent takiej ramy. Superfly jest uzywany przez zawodnikow Trek Factory Team, z niezlymi rezultatami, wiec widocznie da sie na tym efektywnie jechac, nawet po miejsca na pudle.
Galvatron Napisano 4 Lutego 2015 Napisano 4 Lutego 2015 Szukam jeszcze informacjo na temat zawieszenia MORE w Meridzie Big Ninety-Nine i nie mogę nic znaleźć, poza tym, że to podobno kolejna wariacja na temat wirtualnego punku obrotu. W ogóle brakuje opinii o tym rowerze.
Tomek21001 Napisano 4 Lutego 2015 Napisano 4 Lutego 2015 Czy w takim układzie - praktycznie eliminacja Braina - w ogóle jest sens kupować Epica? ? 0-beton 8-open 1-7 co chcesz pomiedzy To nie jest regulacja tlumienia sensu stricte. Gdzie daja wiecej ?
Galvatron Napisano 4 Lutego 2015 Napisano 4 Lutego 2015 Jak Brain radzi sobie z wybieraniem dziur, zwł płytkich i długich? i drobniejszych nierówności? Jak wpływa na przyczepność i trakcję na lżej pofałdowanych nawierzchniach?
Mod Team durnykot Napisano 4 Lutego 2015 Mod Team Napisano 4 Lutego 2015 Szukam jeszcze informacjo na temat zawieszenia MORE w Meridzie Big Ninety-Nine i nie mogę nic znaleźć, poza tym, że to podobno kolejna wariacja na temat wirtualnego punku obrotu. Przeca w Meridzie jest jednozawias . Gdzie jest mowa ,że to wirtual? Wirtuala Merida zakłada do OneTwenty,OneFourty i OneSixty. Sparka chyba śmiało można sobie odpuścić, bo to zwykły jednozawiasowiec No i? Argument niesamowity.....Czyli wszystkie Treki, Scotty, DeVinci,Orange,niektóre Santa Cruzy,Cannondale i parę jeszcze innych można sobie odpuścić. Uffff.... czyli mniej rowerów do wyboru.
Przemek0909 Napisano 4 Lutego 2015 Autor Napisano 4 Lutego 2015 A jak duża bedzie różnica w wadze miedzy tym a carbonem? http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/epic/epic-comp-29
blackiwan Napisano 4 Lutego 2015 Napisano 4 Lutego 2015 Dobrze strzeliłeś. Epic alu 12,3kg, Epic carbon 11,9kg. Taka różnica była w rocznikach 2013.
mess Napisano 8 Lutego 2015 Napisano 8 Lutego 2015 no i stalo sie, w treku wszystkie ceny o 1000zl w gore...
arek_wro Napisano 8 Lutego 2015 Napisano 8 Lutego 2015 To było do przewidzenia. Od połowy grudnia dolar poszedł o 10% w górę.
lukmar Napisano 8 Lutego 2015 Napisano 8 Lutego 2015 No ale jak ktoś zamówił Treka w grudniu, to chyba ta podwyżka nie zobowiązuje
beskid Napisano 8 Lutego 2015 Napisano 8 Lutego 2015 Pojechali z cenami i to ostro bo podkręcili chyba na max co było można. Nieładnie
arek_wro Napisano 8 Lutego 2015 Napisano 8 Lutego 2015 I tak nikt nie kupował tych rowerów w cenach katalogowych. Cena zakupu była wynikiem negocjacji, a skoro dolar poszedł w górę to zmieniła się baza do tych negocjacji. Na końcu i tak sklep będzie sobie musiał skalkulować do jakiego poziomu może zejść, żeby wyjść na swoje.
Przemek0909 Napisano 8 Lutego 2015 Autor Napisano 8 Lutego 2015 No faktycznie dopiero dzis zauważyłem. No ale zeby aż o tysiac złotych podniesc cene??? :-(
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.