komtur88 Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 Witam, A może cos innego? Zastosowanie i przedział cenowy taki sam. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
beskid Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 Musi być 29er?? Styl jazdy bardziej w dół czy pół na pół bo lubisz podjechać??
komtur88 Napisano 1 Lutego 2015 Autor Napisano 1 Lutego 2015 Musi być 29er?? Styl jazdy bardziej w dół czy pół na pół bo lubisz podjechać?? 29 raczej tak... nie miałem i chcę spróbować. A co do stylu jazdy to wszystko zjazd, podjazd. Generalnie uniwersalnie.
beskid Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 Twój wybór. Ja miałem podobny budżet ale z racji preferencji podało na 650B Gianta i bardziej nastawienie na zjazd. Gdybym chciał koniecznie 29er i bardziej uniwersalny sprzęt to bez dwóch zdań to http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/stumpjumper-fsr/stumpjumper-fsr-comp-evo-29
Mod Team Maniak Napisano 1 Lutego 2015 Mod Team Napisano 1 Lutego 2015 Jeśli full to raczej 650b, 29er ma za małe skoki na zawieszeniu, poza tym to nie ta sama frajda w technicznych odcinkach. 29er to nie koniecznie najbardziej uniwersalne wyjście.
beskid Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 Dlatego zapytałem bo widzę Gliwice, Beskidy blisko a na takiej krowie trochę lipa będzie. Co innego HT 29er. Przynajmniej bo jest opcja bym wypożyczył i przetestował.
Galvatron Napisano 3 Lutego 2015 Napisano 3 Lutego 2015 Moim zdaniem HT jest trochę bez sensu gdy sprzęt ma służyć do rekreacji, a budżet pozwala na dobrego fulla. Jeśli liczy się waga, efektywność pedałowania, szybkość na podjazdach i prostych, wtedy lepiej celować w geometrię MTB/XC. Jeśli natomiast jest się skłonnym poświęcić to, w mniejszym lub większym stopniu, dla możliwości bardziej agresywnego zjeżdżania, wtedy lepsza będzie geometria trail (pośrednia między MTB/XC a DH), w bardziej agresywnych odmianach nazywana enduro/all-mountain (AM). Obydwie geometrie różnią się skokiem zawieszenia (100-120 vs 120-160mm), kątem główki ramy (w trailach jest bardziej wypłaszczony, przeważnie poniżej 70*), rozstawem kół (większy w trailach - dla stabilności na zdjazdach, mniejszy w XC - dla zwrotności). W dużym uproszeniu, im bliżej XC, tym lepiej w górę i na prostych, a im bliżej DH, tym lepiej w dół, ale oczywiście wszystko zależy od konkretnego modelu roweru. Co do rozmiaru koła: W wypadku XC sprawa jest prostsza. 29" zapewnia najwyższy poziom komfortu i przyczepności, kosztem zwrotności (dłuższe tylne widełki, a tym samym rozstaw kół). W trailach nie jest to już tak oczywista. Są modele 29" @ 155mm (np. Specialized Enduro 29, Niner WFO9), ale z powodu geometrii poza zjazdami mogą okazać się zbyt ociężałe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.