KubaWinter Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Witam! Na ostatniej przejażdżce pojawiły się u mnie bóle pleców, bardzo rzadko mi się to zdarza, ale jest upierdliwe i chciałbym, a by zdarzało się jeszcze rzadziej W związku z tym moje pytanie, czy znacie jakieś ćwiczenia wzmacniające mięśnie pleców, które można wykonywać w domu, bez żadnych specjalistycznych przyrządów? Prosiłbym tylko o ludzkie wyjaśnienie mi co i jak robić - przejrzałem dział i niekiedy nic nie rozumiałem w gąszczu tych martwych ciągów, powtórzeń, obwodów itp. Jestem rowerzystą nie kulturystą Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Antichrist Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 z włąsnego doświadczenia wiem że jednym z najelpszy cwiczen na mięśnie pleców i klatki piersiowej jest koszenie trawy kosą.Niby nie mozna tego robic w domu ale jesli mieszkasz na wsi to sprobuj skosic jakis kawalek prawdziwą kosą.Po 30 minutach odechce ci sie wszystkiego. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaWinter Napisano 18 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Nie mieszkam na wsi, ani nikt z mojej rodziny nie mieszka na wsi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diensdale Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Ja miesnie grzbietu cwiczylem przy potrzebie klkadac sie na brzuchu zapierajac piety o np tapczan czy szafe i unoszac gorna polowe tulowia nad ziemie, a potem opuszczajac. Cos jakby brzuszki grzbietowe, a rece zaplatalem na karku. Nie wiem czy jest to typowo na tepartie o ktore Ci chodzi, ale zapewne jest na grzbiet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryzon Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Znalazłem w gazecie krótki artykuł na ww temat: http://tiny.pl/t27q może Ci się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo6 Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Ja miesnie grzbietu cwiczylem przy potrzebie klkadac sie na brzuchu zapierajac piety o np tapczan czy szafe i unoszac gorna polowe tulowia nad ziemie, a potem opuszczajac. Cos jakby brzuszki grzbietowe, a rece zaplatalem na karku. Nie wiem czy jest to typowo na tepartie o ktore Ci chodzi, ale zapewne jest na grzbiet To jest dobre cwiczenie, na silowniach jest do tego specjalny przarzad dzieki ktoremu mozna opuszczac gorna czesc ciala az do pionu i unosic tak wysoko jak jest to fizycznie mozliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roge Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 W związku z tym moje pytanie, czy znacie jakieś ćwiczenia wzmacniające mięśnie pleców, które można wykonywać w domu, bez żadnych specjalistycznych przyrządów? Najprostsze ćwiczenia to przysiady, skłony i brzuszki. Wbrew pozorom, w trakcie przysiadów grzbiet też dość mocno pracuje. Skłony robisz stojąc, kładziesz ręce na karku i zginasz tułów tak, żeby był równoległy do podłogi. Trzeba uważać żeby cały czas miec prosty kregosłup, kosztem ugięcia nóg w kolanach. Pisząc brzuszki nie mam na myśli spinania brzucha z nogami np. na krześle, tylko wkładasz stopy pod coś ciężkiego i robisz cały ruch, kładąc plecy i głowę na podłodze. Ze względu, że to są ćwiczenia bez ciężarów musisz robić kilkadziesiąt do kilkuset powtórzeń. Możesz zacząc od około 50, stopniowo zwiększając ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaWinter Napisano 18 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Bardzo Wam dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quibo Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Jak chcesz to poczytaj tez sobie to : http://www.pro-cycling.org/index.php?kateg...rady&artykul=34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.