Skocz do zawartości

[plecak] Jaki plecak na rower do przewozu DSLR?

Barthas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie dla podróżników, szukam plecaka bardzo małego (tylko żeby pomieścił Canona 6d + obiektyw). Czy ktoś poleca jakieś konkretne modele? Im mniejszy tym lepszy, ważne żeby sprzęt bezpiecznie jechał i żeby komfort jazdy był w miarę zapewniony.

Napisano

Ja mam lowepro flipside 300 ale do ciebie może być za duży.Spróbuj mniejsza wersję.Używałem  go na rowerze  ale po kupieniu sakw lustro z jednym obiektywem kryję do nich.

Napisano

Ja mam taki i jest bardzo funkcjonalny i ogólnie cenie sobie jako aparat do lustrzanki. Niestety jakoaparat na rower nie koniecznie jest super ale nie wiem czy wogóle jest jakiś co by spełniał się jako bezpieczny dla sprzętu i komfort przy wysiłku fizycznym. Chodzi o to że plecy tego plecaka to bardzo gruba ścianka i nie ma kanalików wentylacyjnych... jednym słowem troche pocą sie plecy :/ Ale sprzet w razie ewentualnej gleby jest na pewno maxymalnie zabezpieczony. 

P.s- jak poszukasz to znajdziesz co najmniej 100zł taniej ;)

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/plecak-naneu-bravo-szary.html

Napisano

Sam szukam plecaka do lustrzanki na rower. Aparat plus dwa obiektywy i jakieś akcesoria. Jaki plecak będzie odpowiedni pod względem sztywności, licznych przegródek i bezpieczny do przewozu aparatu ? Ogólnie co możecie polecić, aby było na rower i bez roweru w teren ? Macie jakieś propozycje ?

Napisano

Ja z tą 300 chodzę w góry a w miejsce na statyw wkładam kijki.Na jednodniowe wypady akurat co do dłuższych nie próbowałem. 

Napisano

Jeśli ma to być "co chwila korzystanie z lustrzanki" to polecam torbę na kierownice z wkładem foto (Ortlieb lub sport Arsenal). No i pod warunkiem że nie jeździsz agresywnego MTB :D Na szosę i trekking to najlepszy sposób transportowania lustrzanki.

Z plecaków rozsądnym (moim zdaniem najrozsądniejszym) wyborem będzie Lowepro Photo Sport

• Mod Team
Napisano

Osobiście nie znalazłem nic lepszego jak plecak fotograficzny, mam lowepro flipside 200, mieści wszystko co potrzeba do aparatu i kilka gratów rowerowych, dość ustawny.

• Mod Team
Napisano

Wszystko kwestia posiadanej lustrzanki. Jak masz entry level z kitowym szkłem to całość waży w granicach 900-1000g, to nie jest dramat. Jam masz semi-pro korpus z magnezu i jasnym zoomem 2.8 nie daj bóg też metalowym, to taki aparat waży koło 2,5kg, nosiłem sporo aparat na uchwycie do paska (rodzaj sprzączki przykręcanej do otworu na statyw) i naprawdę ciąży, nawet przy normalnym chodzeniu. Nie mówiąc już o tym jak ktoś posiada obiektyw 70-200 2.8 albo kilka obiektywów do transportowania, ze 2 baterie na zapas, jakieś filtry, czasem jakiś mini-statyw typu gorillapod.  Na spacery w góry jakbym nie pakował to plecak foto wychodzi mi ok 5kg i nie chce być mniej, na rowerze to już masa która jest upierdliwa a żaden z tych sprzętów nie lubi wstrząsów. Własne plecy wydają się być najwygodniejszym i najbezpieczniejszym miejscem.

Napisano

Chciałem zaproponować plecak Delta (nie wiem czy będzie jeszcze do kupienia - kupowałem 4 lata temu). Zaliczył ze mną już trochę wypraw rowerowych i pieszych. Plecak pakowny z podpinką na statyw oraz z pasem biodrowym. Jedyne co to trzeba było obszyć jeszcze raz szelki (5 zł u krawca).

17229231864ec50513dc5ae.jpg

Tak teraz czytam i widzę, że kolega szuka coś małego... do lustrzanki.

Napisano
Teoria czy praktyka?

Na dzień dzisiejszy została tylko teoria bo zamieniłem lustro na bezlustro, chyba w znacznej mierze właśnie z racji wyjazdów rowerowych ;)

Ale z wieloma aparatami jeździłem na rowerze i na wiele sposobów je przewoziłem. 

Niemniej jednak nawet bezlusterkowca z zoomem 18-55 i krótką stałka nie woziłbym na pasku/biodrach.

Dla mnie dużo bardziej praktyczna jest niewielka torba fotograficzna przypięta na górze sakwy i do bagażnika tak żeby się nie przemieszczała. Dostęp jest dość swobodny, w razie deszczu torba ląduje w sakwie a swoboda ruchów jest dużo lepsza. 

I tą samą torbę wrzucam też do zwykłego plecaka sportowego (myślę że dla autora tematu najlepszy byłby niewielki rowerowy) kiedy jadę innym rowerem albo po prostu z bagażem w plecaku.

Jaki jest plus takiego rozwiązania? W trakcie fotografowania wyciągam torbę z plecaka/przewieszam przez ramię i fotografuję, chowam sprzęt do torby a dopiero po zakończeniu fotografowania na dłużej wrzucam torbę do plecaka. W torbie wszystko jest bezpieczne i upchane na tyle ciasno żeby się nie przemieszczało. 

Taki plecak jak Lowepro Slingshot wygląda nieźle ale na dłuższą jazdę tradycyjny plecak z dwoma szelkami będzie wygodniejszy. Wiadomo - kosztem szybkiego dostępu. Kwestia pokonywanego dystansu i opłacalności - dobry plecak rowerowy ma dużo zastosowań a dokupiona do niego torba z miękką wyściółką względnie tania.

Sam plecak też nie musi być drogi - przeciętny plecak sportowy zapewni podobny komfort (a raczej dyskomfort) jak te fotograficzne. Za to rowerowy Deuter czy podobna konstrukcja w połączeniu z torbą a na dobrą sprawę jakimś ciasnym futerałem na aparat będzie dużo wygodniejszy a cena takiego zestawu wcale nie będzie dużo wyższa od plecaków foto. 

Napisano

Potrzebuje czegoś co zmieści tylko i wyłącznie Canona 6d + 24-70L nic więcej. Ma być jak najmniejsze bo wyprawy rowerowe robimy na rowerach szosowych, także ma to w jak najmniejszym stopniu utrudniać jazdę. 

http://www.thule.com/en-us/us/products/sleeves-and-cases/camera-bags-and-cases/camera-toploaders/thule-perspektiv-m-toploader-_-tl_85854227988

Wyglada ciekawie, ale i tak wypada dość duże. Mocowanie na kierownice jakoś średnio temu ufam, duże wibracje i na szosie nie będzie do wyglądać nawet dobrze :)

Napisano

Witam, podczepię się pod temat. Mam aktualnie Nikon D3200+kit 18-55, niedługo będę sporo jeździł na rowerze. Wypady 1dniowe, bez żadnego szaleństwa czysta rekreacja. Aktualnie posiadam taką mniej więcej torbę:
http://www.komputronik.pl/product_picture/6/APNIKTORALM23000-2/Nikon_torba_do_lustrzanki_Nikon_SLR_Shoulder_ALM23000-4f28d364.png

Torba pójdzie do plecaka rowerowego, czy będzie to bezpieczne dla aparatu oraz obiektywu? 

Napisano

Na dzień dzisiejszy została tylko teoria bo zamieniłem lustro na bezlustro, chyba w znacznej mierze właśnie z racji wyjazdów rowerowych ;)

Ale z wieloma aparatami jeździłem na rowerze i na wiele sposobów je przewoziłem. 

Niemniej jednak nawet bezlusterkowca z zoomem 18-55 i krótką stałka nie woziłbym na pasku/biodrach.

Dobrze, że chociaż się przyznałeś.

Moja propozycja z torbą biodrówką nie jest teoretyczna tylko praktyczna.

https://lh3.googleusercontent.com/-zy8ud-6BcJA/RxDYWcX1pgI/AAAAAAAARf0/ljOwDFNdgdQ/s512/P1014038.JPG

Biodrówka jest dość duża i nie nadaje się do biegania ani do jazdy sportowej. Jednak jest idealna do rekreacji.

Jak już wcześniej napisałem biodrówkę na dłuzsze dystanse zdejmowałem i przewoziłem na worku transportowym. Bardzo bezpieczne to było miejsce.

DSCN0153.jpg

Napisano

Robert, wiemy że jesteś najlepszym praktykiem na forum ale źle zrozumiałeś post - jeździłem z lustrem "na pasku" i między innymi z tego względu zmieniłem je na mniejszy aparat :) Liczyłem że ten zmieści się w małych biodrówkach na kamery ale i z tego nici.

Torba pójdzie do plecaka rowerowego, czy będzie to bezpieczne dla aparatu oraz obiektywu? 

Jak najbardziej. Tylko musisz upakować sprzęt tak żeby nie przemieszczał się w torbie. 

Plecak rowerowy jest na tyle mały że nie będzie się przemieszczać. 

@Barthas myślę że w takim razie najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie wygodny plecak rowerowym, na tyle mały żeby zmieścić jedynie aparat w jakiejś lekkiej torbie czy futerale zrobionym np. z gąbki. 

Napisano

Jakieś propozycje takich plecaków? Jestem totalnie zielony w temacie.

W takim razie powinniśmy zacząć od początku.

Najmniejszym etui dla lustrzanki jest wspomniany powyżej http://www.thule.com/en-us/us/products/sleeves-and-cases/camera-bags-and-cases/camera-toploaders/thule-perspektiv-m-toploader-_-tl_85854227988

Jeśli chciałbyś coś więcej przewozić np dodatkowy obiektyw to najlepiej wozić aparat w torbie na kierownicy lub dużej nerce. Najlepiej zakupić odpowiedni wkład segregujący np

http://www.bikeman.pl/wklad-do-torby-ortlieb-camera-insert-for-ultimate-p-907.html

Dopiero gdy zaczynasz sie bawić w bardziej profesjonalną fotografię i będziesz wozić kilka obiektywów, statyw i inne gadżety wtedy jest sens używać różnego rodzaju toreb lub plecaków fotograficznych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...