jorisvoorn Napisano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Ja nie ćwiczę ze sztangą ani nic tym podobnego, chciałem się dowiedzieć jakie to ćwiczenia siłowe. Ćwiczę tylko zestaw z filmiku i mam nadzieje że te ćwiczenia mi trochę pomogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emil234 Napisano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Przez 3 miesiące ćwiczylem z rehabilitantem i były to ćwiczenia na stabilizację kolana oraz powrót do pełnego zgięcia. W między czasie i po rehabilitacji skupialem się trochę na czwórce ponieważ objętość uda do zdrowej nogi to minus 3 cm. Ciężarów nie dziwigalem. Głównie ćwiczenia z załącznika plus taśmy plus orbitrek i rower jak kolano było ok. Aktualnie nie jest źle bo normalnie chodzę i gdyby nie ambicje powrotu do kolarstwa to ten temat bym zostawił. Moja historia jest dość długa. W wieku 12-17 lat jeździłem w klubie i zaliczyłem upadek. Kość od więzadeł się odlamala i już wtedy miałem chondromolacje 3/4 stopień. Potem przez 9 lat nie jeździłem. 4 lata temu postanowiłem poćwiczyć nogi i po kilku przysiadach naciągnelo się więzadło. Dopiero rok temu postanowiłem pójść na zabieg. Wyczyścili mi kolano, termicznie obkurczyli więzadło i usunęli resztki kości. Pytanie też jest czy chondromolacja jest po upadku? Czy też po 5 latach intensywnych treningów i może mam chondro też w lewej nodze. Temat jest dość skomplikowany i tak jak już wspomniałem... na razie Animal potem Orthrovisc oraz nowy Pan rehabilitant(Kamienna Góra) i za rok znowu zrobię RM. Dziękuję wam za pomoc i rady...jeszcze się nie poddaje uploadfromtaptalk1449001911513.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan91 Napisano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Ćwiczenia na siłę to wg ludzi chodzących na siłownie takie, przy których masz obciążenie pozwalające Ci zrobić do ok 8 powtórzeń. Czyli przysiady, suwnice itd z dużym ciężarem. Koksy z siłki powiedzą że nawet max 5 powtórzeń jest na siłę. Ale ja bym przy takiej chondromalacji nie robił nic poniżej powiedzmy 30 powtórzeń. Powiedzenie, że silne mięśnie chronią kolano to prawda, ale nie chodzi tutaj o taką siłę, którą robią trójboiści siłowi bo to nie jest zdrowe nawet na super nówki stawy Rower jest dobrym wyborem, przy wysokiej kadencji i dobrze ustawionej geo stymuluje chrząstkę do regeneracji, jako takiej. Ćwiczenia z OGARNIĘTYMI fizjo dają bardzo dużo. Niestety ja ze swojego doświadczenia wiem, że spotkać dobrego fizjoterapeutę to cud. Takim naginaniem paskiem kolana jak na filmiku plus naginaniem w ten sam sposób przy pomocy fizjoterapeuty na siłę, zerwałem sobie krzyżowe i uszkodziłem chrząstkę, więc jeśli nie masz pełnego zgięcia i chcesz je zrobić z całej siły doginając to odradzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkoZZZZ Napisano 2 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Co do ćwiczeń z filmu jorisvoorna, to mi moze cos dawały na początku. Rower to samo, działa tylko do pewnego etapu, a potem miałem stagnację i nic nie pomagało ani zmienianie dystansu, ani obciażenia. Dopiero jak zacząłem ćwiczyć na siłowni, to poczułem znowu poprawę. Teraz ćwiczenia na siłowni wyglądają w moim wypadku następująco: - rozgrzewka 10 minut - rozciąganie ok 2 minuty ...i to sa chyba najwazniejsze puntu trening, tak żeby nie szkodził - wykroki 4x20 (maks obciażenie 10 kg czyli dwa hantle po 5 kg) - dwugłowy na maszynie - 5 serii x 15 na każdą noge z obciażeniem do 22 kg na jedną nogę - przysiady z piłką opartą o ścianę 2-3 serie tak żeby rozgrzać się do przysiadów - przysiady na bosu - 5 serii x 15 z obciażeniem dodatkowym maks 10 kg - wspiecia na palce - masa ciała plus 15 kg na jedną nogę - 4 x 20 - przysiady normalne - 3 serie x 15 z obciażeniem dodatkowym maks 10 kg rozciąganie na koniec 3-5 minuty Chondro II/III stopnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobson Napisano 2 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 ...i to sa chyba najwazniejsze puntu trening, tak żeby nie szkodził - wykroki 4x20 (maks obciażenie 10 kg czyli dwa hantle po 5 kg) - dwugłowy na maszynie - 5 serii x 15 na każdą noge z obciażeniem do 22 kg na jedną nogę - wykroki robimy w tył! (zakroki) https://youtu.be/IDs5M517xhc?t=14m38s - maszyny to wielkie zło dla stawów https://youtu.be/7mxfYGuLdcA?t=12m8s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkoZZZZ Napisano 2 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Lobson, Ja robię i wykroki i zakroki. Niby zakroki sa lepsze dla kolan, ale ja się lepiej czuję robiąc wykroki - wazne tylko żeby się nie bujac na boki. U mnie to wygląda tak, że wykrok na jednej nodze, potem zakrok i zmiana nogi. A co do dwugłowego na maszynie, to ciężko znaleźć jakieś ćwiczenia które mocniej angażują ten miesień tak jak maszyna. Niby przy wykrokach, przysiadach i kilku innych ćwiczeniach działa, ale słabo, bo całą prace wykonuje czwórka i pośladkowe. Chociaż zmotywowałeś mię i cos przed chwilą znalazłem na necie. https://www.youtube.com/watch?v=frTIc7UhvYc Cwiczenie ze zgrzewkami wygląda ciekawie a zgrzewki wody można zamienić na sztangę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobson Napisano 3 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 , to ciężko znaleźć jakieś ćwiczenia które mocniej angażują ten miesień tak jak maszyna Obejrzyj pierwszą połowę filmu który podlinkowałem! Przysiad low bar jest świetny na mięśień dwugłowy. Izolowane ćwiczenia są dobre w przypadku dysfunkcji danego mięśnia... - obejrzyj pierwszą połowę drugiego filmu który podlinkowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkoZZZZ Napisano 3 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Oba filmy już widziałem, ale mimo iz sie staram to jakoś cięzko mi jest zaangażować miesień dwugłowy przy przysiadach. Próbowałem już wiele razy ćwiczyć naet z podglądem YT przy przysiadzie, żeby wszytko dokładnie powtórzyć i du..a Mogłoby to wskazywac, że mam silny dwugłowy co nie jest prawdą, bo czasami na rowerze czuję akurat dwójkę a nie czwórkę - przy dużej kadencji i dużym obciążeniu - np długie podjazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomciox Napisano 3 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Miałem chondromalację kolana kilka lat temu. Prawie na cały rok porzuciłem rower. Standardowe leczenie suplementami, wspomogłem czymś co z perspektywy czasu wydaje mi się że było faktycznie skuteczne - Colafit liofilizowany w kosteczkach. Pomogło mi to i teraz po dawnym urazie nie ma śladu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
errwin Napisano 3 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 A co do dwugłowego na maszynie, to ciężko znaleźć jakieś ćwiczenia które mocniej angażują ten miesień tak jak maszyna. Niby przy wykrokach, przysiadach i kilku innych ćwiczeniach działa, ale słabo, bo całą prace wykonuje czwórka i pośladkowe. Chociaż zmotywowałeś mię i cos przed chwilą znalazłem na necie. Ćwiczenia sportowców (nie mylić z koksami) na maszynach to zuoo. Napompujesz się tylko jak Popay poprzez wyizolowanie poszczególnych mięśni ale dalej będziesz słaby bo zaniedbasz całe łańcuchy mięśniowe, które ze sobą współpracują. Co z tego, że wzmocnisz czwórkę czy dwójkę jak nie zadbasz o stabilizację kolan czy bioder skąd już prosta droga do kontuzji. Zbuduj najpierw silny korpus na ćwiczeniach wielostawowych, ketlach czy kalistenice a maszyny zostaw sobie na lato przed wakacjami na pompę plażową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobson Napisano 3 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Miałem chondromalację kolana kilka lat temu. Prawie na cały rok porzuciłem rower. Standardowe leczenie suplementami, wspomogłem czymś co z perspektywy czasu wydaje mi się że było faktycznie skuteczne - Colafit liofilizowany w kosteczkach. Pomogło mi to i teraz po dawnym urazie nie ma śladu. To idź zrób sobie rezonans/usg i przestań pisać bzdury bo robi się z tego forum "pani domu". Możesz też poczytać co to jest chondromolacja i czy tkanka chrzęstna się regeneruje. PS Babcia mi kiedyś powiedziała, że okładanie kapustą pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkoZZZZ Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Ćwiczenia sportowców (nie mylić z koksami) na maszynach to zuoo. Napompujesz się tylko jak Popay poprzez wyizolowanie poszczególnych mięśni ale dalej będziesz słaby bo zaniedbasz całe łańcuchy mięśniowe, które ze sobą współpracują. Co z tego, że wzmocnisz czwórkę czy dwójkę jak nie zadbasz o stabilizację kolan czy bioder skąd już prosta droga do kontuzji. Zbuduj najpierw silny korpus na ćwiczeniach wielostawowych, ketlach czy kalistenice a maszyny zostaw sobie na lato przed wakacjami na pompę plażową To tylko jedno ćwiczenie jak pisałem, więc nie powinno być problemu z funcjonalnością. Reszta jest na wolnych ciężarach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomciox Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 @lobson Rozumiem że posta pisałeś przez sen. Napisałem że miałem chondromalację (zdiagnozowaną) i że wyleczyłem swoją kontuzję. Takie fakty, ale śpioch tak późną pora już pewnie nie rozumiał. Tkanka chrzęstna rzecz jasna się regeneruje. Wszystko zależy od stopnia zaawansowania uszkodzenia. Ps. Niektórzy mają kapustę zamiast mózgu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkoZZZZ Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Tomciox - a jaki miałes stopień uszkodzenia? Podobno I i II się regeneruje, to wg specjalistów, ale ludzie pisza różnie. Może to wynikać z trybu życia, braku odpowiednio wzmocnionych miesni, innych dysfunkcji stawu kolanowego powodujących degradację chrząstki. Ja miałem chondro II/III na opisie z rezonasu w 2013. Natomiast w styczniu 2015 na kolejnym rezonasnsie który lekarz mi zalecił żeby porównac czy degradacja stawu dalej postępuję, to wyszło że jest dużo lepiej i diagnoza I/II. Myślałem że po prostu inny lekarz opisywał wyniki RMI, ale rozmawiałem z tym diagnostą i mówił że porównywał wyniki z poprzednim rezonasem i jest dużo lepiej. Nawet w miejscu gdzie w 2013 nie miałem w ogóle chrzastku i była odsłonięta kośc (całe szczescie to była powierzchnia nieobciązana), to pojawiła się chcrząstka, bez cech patologicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomciox Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Diagnoza: drugi stopień. Dlatego suplementacja i zachowawczość ruchowa były głównymi zaleceniami. Pierwszy i drugi st. podobno można wyprowadzić na prostą bez wewnętrznej ingerencji. W moim przypadku winą urazu były najprawdopodobniej źle dopasowane buty/bloki i wynikająca z tego upośledzona oś pracy kończyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stilon Napisano 10 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Przy zabiegu artroskopii stwierdzono u mnie 3 stopień chondro. Następnie po zabiegu rekonstrukcji więzadła kolana (1,5 roku temu) również potwierdzono stopień chondromolacji. Brałem suplementy, dostawałem zastrzyki z kwasu- nic to nie pomogło. Od 5 miesięcy trochę pedałuję (w 4 miesiące zrobiłem 4,5k km) i jest lepiej. Ale jest lepiej dlatego że wzmocniły się mięśnie nóg, degradacji kolana już się nie cofnie. A na rowerze lepiej się czuje niż przy chodzeniu (o bieganiu nie ma mowy), stawy są mniej obciążone. A całe życie grałem w siatkówkę, teraz pozostał tylko rower, ale i tak bardzo go lubię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkoZZZZ Napisano 10 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Stilon, najważniejsze to się nie poddawać. Słyszałem o gościu który przy stopniu IV chondro, biegał maratony. Troche jest to tez kwestia progu bólu - niektórych boli już przy pierwszym stopniu, inni mogą zjechać chrząstkę do kości i dopiero wtedy cos czują. Moja rada tylko to nie nastawiać się tylko na rower - musisz też wzmacniać mięsień czworogłowy, bo długie dystanse na rowerze nie wzmacniają czórki jakby isę wydawało - szczególnie jak pedałujesz przy dużej kadecji, co jest zresztą zalecane przy problemach z chcrząstką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobson Napisano 10 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 musisz też wzmacniać mięsień czworogłowy, bo długie dystanse na rowerze nie wzmacniają czórki Darek, przestań już.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgucior Napisano 10 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Tak na zdrowy rozum chłopcy , jakby nam się tkanki nie regenerowały to chyba szybko byśmy przestawali się poruszać , co więcej , nie pożylibyśmy zbyt długo. Myślenie ma przyszłość a porady specjalistów nie są zbyt drogie.p.s. Kapusta jest super , zwłaszcza w bigosie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkoZZZZ Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Darek, przestań już.... A co myślisz że rower po płaskim i do tego przy mocnej kadencji wzmocni czwórkę bardziej niż np wypady, zakroki czy przysiady? No i oczywiście rower pewnie rozwinie jeszcze wszystkie głowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grathon Napisano 8 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Witam. W końcu poszedłem na rezonans. Mam trochę uwag. Pielegniarka zepsuła wywiad, co innego mówiłem, co innego napisała. Byłem z kolegą. On tez ma duży problem z kolanem. I teraz myk, jemu napisali w opisie badania że ma chondromolację. A mi nie. I ciekawe czy lekarz nie zamienił wyników, byliśmy razem, miałem badanie po nim. A tu opis mojego badania. Obraz przeciążenia stawu udowo-rzepkowego, powstały na podłożu niewielkiej dysplazji stawu. Widoczna jest znaczna asymetria nadkłykci (mały nadkłykieć przyśrodkowy), spłaszczeniu kąta międzykłykciowego do 150 stopni i asymetrycznej konfiguracji rzepki, typu Wiberg III – IV. Widoczne jest też lekkie boczne przemilczenie rzepki. W sekwencji STIR niewielki obrzęk i nieznaczny wysięk w przestrzeni zarzepkowej. Prawidłowe więzadło podrzepkowe, ścięgno mięśnia czworogłowego uda i troczki rzepki. W stawie kolanowym nie wykazano zmian patologicznych. Prawidłowe więzadła krzyżowe i poboczne oraz obie łąkotki. Gładkie powierzchnie chrząstek kłykci i nadkłykci. Wnioski: Zaburzenie mechaniki stawu udowo-rzepkowego na podłożu wrodzonej dysplazji. Przeciążeniowe podrażnienie maziówki w przestrzeni zarzepkowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgucior Napisano 8 Marca 2016 Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Grathon ale do kogo te uwagi? Do nas? Idź do pani pielęgniarki i powiedz jej co Ci leży na wątrobie.A tak w ogóle to po co wrzucasz tu opis MR ? Powinieneś iść z tym raczej do ortopedy i fizykoterapeuty. No chyba ze liczysz na darmową poradę na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grathon Napisano 8 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Witam. Nie, nie liczę na darmową poradę. I tak za wszystkie badania płacę z kieszeni. A wklejam, bo jako autor tematu, wypada abym opisał co u mnie stwierdzono. A jak widzisz Kolego, nie tylko ja mam problemy z kolanem. A że wszystko zaczęło się od roweru, to na rowerze się skończy. Wymiana doświadczeń, nie jest jeszcze zabroniona. Co do pielęgniarki, to jutro to załatwię. Dziś już mają zamknięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgucior Napisano 9 Marca 2016 Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 I myślisz że "typowy, przeciętny forumowicz Kowalski" coś z tego opisu zrozumiał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grathon Napisano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Witam. Sytuacja się rozwiązała. Po wizycie u profesora, specjalisty od kolan i traumatologii, wiem co mi jest. Chondrolomacja II stopnia potwierdzona, Hypoplazja kłykcia przyśrodkowego kości udowej. Tak się urodziłem, a specyfika mechaniki pedałowania, to uwidoczniła. Moja kość kłykciowa ma taki czubek, za rzepką. I rzepka zahacza o ten ząbek, i to boli. Profesor potwierdził, że im więcej jeżdżę, to tym mniej boli. W pozycji leżącej, siedzącej, ścięgna się rozluźniają, i moja rzepka podchodzi do góry, co skutkuje bólem. Zalecenie: artroskopia kolana lewego. Konkretnie zeszlifowanie tego czubka piłą chirurgiczną. Koszt w PLN ok 3-4000 + szlifowanie. Na fundusz nie wiem ile się czeka. Mam się umówić z synem w klinice, i tam się wszystkiego dowiem. Jeżeli się zdecyduję, to na sezon zimowy. Jeździć mogę. Mam zakaz długotrwałych treningów biegowych i zakaz skoków. W zaleceniach mam również viskosuplementację z ewentualnym podaniem czynników wzrostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.