thomasz Napisano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Szukam magika / firmy gdzie mógłbym zamówić nietypową zębatkę: 30t, 58 pcd, 5 śrub, pod napęd 8/9 Zna ktoś kogoś godnego polecenia? Nie musi być w PL Pzdr T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 30 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Prysz-Cię bardzo... Moi faworyci. Alu, stal, tytan... http://www.warhawkindustries.com/ Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Do nich już skrobnąłem, do szwedow też... W polszy coś się znajdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 30 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 W polszy coś się znajdzie? HCChttp://www.hcc-components.pl/strona-glowna/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Hcc robi tylko narrowwide. Ja potrzebuje pod zmieniarke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 30 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 A pytałeś już? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 ....nie ;% Ale skoro mówisz to zapytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Jednak miałem rację, HCC robi tylko do bezprzerzutkowców "niestety nie produkujemy zębatek do napędów z przednią przerzutką. Pozdrawiam" Za to szwedzi chyba wytną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 31 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Kłaniam, To ja Ci tylko szpileczkę. Kupiłbyś starsza korbę, te czarna na 110/74 i teraz byś nie kombinował Ale, ale...A musi być koniecznie 30T? Nie moze być 28 lub 26? Bo w takich rozmiarach od reki dostepne są całkiem przyzwoite zębatki Middla... http://www.ebay.co.uk/itm/NOS-58BCD-MIDDLEBURN-ANODISED-ALLOY-8-9-SPEED-CHAINRINGS-/390622315368?pt=UK_sportsleisure_cycling_bikeparts_SR&var=&hash=item5af2e78368 26T http://www.ebay.co.uk/itm/Middleburn-CR-58-28-HC-5arm-58pcd-28t-Inner-Hardcoat-Chainring-/400786927343?pt=UK_sportsleisure_cycling_bikeparts_SR&hash=item5d50c32eef 28T Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Ivanie jeno Ty wiesz... W sumie to byłem blisko.. te zębatki z kompletu były 46 i 30T czyli idealos dla mnie + nówki RS8...ech... Niestety, patent z krótszym suportem nie wypalił tak jak sobie myślałem (skrobnę o tym w swoim wątku z czasem). Najkrótszy suport jaki pasuje to 113mm. Mogę tylko użyć 46T wstawiając w środek. Blat po zewnętrznej stronie odpada, przednia zmieniarka nie ogarnia. 30T i 24T pójdzie pod młotek. Myślałem o tym 28T middleburna, ale przeskok z 46 na 28 będzie ogromny. Już jest duży przy 46/30T. Myślę nawet o 32T. Muszę jeszcze pogadać z gościem, czy taka tarcza przy takim małym rozstawie śrub zdałaby egzamin. Byłaby jeszcze opcja zmiany pająka ale to raczej odpada. Koszt ten sam co customowej zębatki. Ale ale, nie ma tego złego co by... no dobra nie krakam póki nie wykonają roboty. Znalazłem interesujących szwedów: http://www.hellore.se/EP01.html https://www.facebook.com/pages/Experimental-Prototype/208219055974264 Robią cuda: pająki do middleburna, ośki na fata i inne cuda wianki. Hasło 58PCD i 30T - no problem. Alu 7075. Czas oczekiwania 4 tyg. Temat będę drążył. Póki co, stara korba wraca na miejsce ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 31 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Dobrze wiedzieć, że ktoś po tej stronie Wielkiej Sadzawki ogarnia takie wynalazki. Tak tylko myślę, czy 46T napeno jest Ci potrzebny? A co do przedniej zmieniarki to chyba nie byłoby tak źle... Skoro zmieniarki ogarniaja 50/39/30 to coś pewnie można by pokombinować... Sam jeździłem bez problemów na 36/20 z przodu - raźnica 16T, 46/28 to tylko +2T... Myślę, ze warte przynajmniej teoretycznego pokombinowania... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 46T jest najlepszym blatem jaki miałem. Potwierdzone przelanym potem. Super gra mi z tyłem 11-32 (8s). Na tym blacie obsługuję 7 koronek i ogarniam płaskie i lekkie tereny. 30T tylko w góry. 28T pewnie było by lepsze dla kolan ale ten przeskok. Podumam. Jak szwedzi nie wypalą to pewnie jest to jakaś opcja. aha - zmieniarka nie ma wystarczającego wychylenia (claris 2x). Obsłużyć zęby by obsłużyła, gdyby całość była bliżej środka, czyli chainline szosowy a nie mtb. Na korbie alivio mi działa super, z tym że 30T jest granny a 46T na środkowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 31 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Większość współczesnych zmieniarek szosowych na x2 ma pojemność 16T. Niby babol, ale ja jeździłem na zmieniarce o pojemności 14T i ogarniałem różnice 16T. Takietam luźne przemyślenia i wspominki... Kibicuje Szwedom, bo ja poleci dla Ciebie to sam pewnie do nich uderzę No chyba że ten zawodnik z FR co sie objawił w wątku nietypowym powróci z pozytywnymi testami swoich wypusków... Szacunek... I. PS Strasznie sie przejmujesz ta linia łańcucha... Przecie to nie singiel, gdzie jest to KLUCZOWE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 16T zmieniarka ogarnia spokojnie i to nawet dziś przy korbie alivio. Chodzi o to, ze wózek sie nie wychyli na tyle żeby obsłużyć 3ci, zewnętrzny blat na pająku mtb x3 i dlatego się tak przejmowałem linią łańcucha Dam znać co do szwedow. Patrząc na ich robotę na Facebooku jestem pełen nadziei :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 31 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Hmmm... To dlaczego nie zostawiłeś blatu na pozycji środkowej? Wtedy wychył bedzie OK... Ja z reszta miałem tak samo. Młynek, środkowa i bash zamiast patelni... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 W nowym zestawie blat 46t był na zewnątrz, wiec przełożylem na środek. Młynek ma rozstaw śrub 58, wiec blatu 30t nie mogę tam wstawić, dlatego poluje na nowy blat. Jak juz zdobędę to bedzie git. Takie ułożenie mam w starej korbie i juz pociskami drugi rok i jest pełna gitara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 31 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Dalej nie rozumiem. Piszesz, że wychylenie zmianiarki nie ogarnęło blatu na zewnętrznej pozycji. Zmieniłeś na środkową i jest git. Standardowo zmieniarka obejmie Ci 16T róznicy czyli 46/30, ale jak juz napisałem u mnie zmieniarka o pojemności 14T ogarniała 16T różnicy 36/20... Tak tylko dociekam Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 No tak. Chaotycznie pewnie piszę. Więc od początku. Po kupnie middleburna, z pająkiem 58/94/94 BCD i zębatkami 24T 58 BCD / 30T 94 BCD / 46T 94 BCD zamontowałem dwie tarcze 30T i 46T oczywiście na pozycji środkowej (30T) i zewnętrznej (46T). Próbowałem z krótkim suportem (108 i 110mm) i nici, więc wróciłem na 113mm. Przy takiej konfiguracji jest problem, bo wózek aż tak się nie wychyli, żeby wrzucić łańcuch na blat 46T. Zdemontowałem wszystko i założyłem 46T na pozycję środkową. Przerzutka gra. Brak mi tylko jednego blatu 30T o rozstawie 58 BCD, który będzie na pozycji młynka. Stąd ten post. Jak już wspomniałem, na korbie alivio mam taki setup - czyli pozycja młynek: 30T, środkowa: 46T, zewnętrzna - null. Wszystko śmiga. Chcę zrobić to samo tylko na middleburnie. Gdyby pomysł z krótszym suportem wypalił, to nie byłoby tego posta. Nie przewidziałem tylko, że ramiona korby będą tak masywne że "połkną" krótszą ośkę jak małpa banana. Z drugiej strony ludziska piszą, że mają middleburny RS7 UNO na supporcie 107mm. Nie kumam czaczy zupełnie jak to możliwe. Mam nadzieję, że rozjaśniłem temata. pzdr T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 31 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Okidoki... Osobiście bym spróbował pożenić 28T i 46T. +2 zęby to nie kuniec świata jak uczy własne doświadczenie. No chyba, ze Ci się nie spieszy i koszt szwedzkiego wynalazku będzie porównywalny do Middla 28T... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.