Skocz do zawartości

[Damper] Damper do Kona Stinky

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W mojej Konie Stinky 04 siedzi stara, wysłużona Vanillka R (190mm). Zastanawiałem się nad zakupem jakiegoś używanego dampera, lecz jeśli chodzi o sprężynowce to ciężko o taki o długości 190mm, zdecydowana większość to damperki o długości >200mm. Powietrznych amorków nie brakuje, więc tu pojawia się moje pytanie: czy z taką ramą (przełożenie 1:3) damper powietrzny ma szanse normalnie pracować? Jeśli tak, to na jakie modele warto zwrócić uwagę? Nie potrzebuję nic pancernego, zależy mi na dobrej pracy.

Pozdrawiam 

Napisano

Faktycznie, sprawdziłem i w modelach 03 i 04 (nie wiadomo jaki to dokładnie) powinien siedzić damper 200/50, z takim damperem ją kupiłem, więc ktoś musiał już coś kombinować. To wiadomo już jakich wymiarów dampera szukać, pozostają dalej pytania jaki model oraz czy jest sens pakować się w amorki powietrzne.

• Mod Team
Napisano

Swinger dobra opcja jako uniwersalny damper. Nie buja na podjazdach, a i lekkie DH wytrzyma, łącznie z hopkami. Cloud Nine z tego co czytałem mega czuły, ale nawet na małe hopki się nie nadaje, bo za miękki i będzie dobijał. No a mieć Stinkacza i nie móc skoczyć z półmetrowej hopki to lipaaaa.

Napisano

Nie powinno być tak, że prawidłowo ustawiony nie powinien być za miękki? A da się takiego swingera serwisować w domu, czy nie bardzo?

• Mod Team
Napisano

Cloud nine to zupełnie iina bajka, totalnie inna konstrukcja, pluszowa praca, bardzo szeroki zakres regulacji ale jak pisałem do XC :P Swinger jest spoko ale to 200x56mm, sprawdź czy by ci już wahacz o ramę nie bił. niby 6mm to nie dużo ale przy twojej przekładni to prawie 2cm skoku ...

• Mod Team
Napisano

Stinki to nie jest rama degresywna więc spokojnie powietrzny damper bym tam dał, coś ze zbiorniczkiem wyrównawczym. Ja bym tam widział Rocco Air RC ze stajni Marzocchi. Na bank będziesz zadowolony pod warunkiem że takowy zdobędziesz ;)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam. Udał mi się kupić Foxa DHX 5.0, praca jest bez porównania lepsza nawet bez jakiejkolwiek regulacji. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...