yukol Napisano 6 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Ja uważam, że sprawa jest prosta - jak ktoś będzie chciał ukraść twój rower to zrobi to niezależnie od zabezpieczenia. Ja używam linki tylko jak muszę i tylko po to, żeby jakiś przypadkowy dres/lump nie wsiadł mi na rower i pojechał. I tutaj nie ma znaczenia czy linka jest za 15zł czy za 300zł, dlatego ja nie widzę sensu w zbytnie inwestowanie w zabezpieczenia. Można jedynie unikać jakiś wyjątkowo lichych i szyfrowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alleluja i do przodu Napisano 9 Września 2006 Udostępnij Napisano 9 Września 2006 Ja używam U locka Kryptonite Evolution, cos koło 1,4 kilograma ale nikt sie jeszcze do niego nie dobierał więc nie wiem co to warte. Zostawiam rower na 8 godzin pod biurem i jest ok ale to spokojna i cicha dzielnica no i widze go przez okno Wydaje mi sie że o ile nei posiadamy jakiegoś superdrogiego roweru to przyzwoity ulock zapewnia bezpieczeństwo ale tylko ramy oczywiście. Trzeba też patrzec do czego sie przypina, zwłaszcza stojaki rowerowe często sa zrobione z plasteliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pijany Napisano 27 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 mam pytanie czy ktos z was jest posiadaczem jednego z tych zamkniec trelock sk666 lub ks945. który z tych dwóch jest godny uwagi zastanawiam sie nad kupnem ks945 ks945 sk666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 28 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Odsyłam do klik Poszukajcie odcinek o zabezpieczeniach.Generalnie u locky sa bardziej preferowane. Ja osobiscie zapinam rower na trelock /jaki model-nie mam pojecia/I NIGDY NIE SPUSZCZAM ROWERU Z ZASIEGU WZROKU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonas Napisano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Niezłą metodą antyzłodziejską jest "na makrokesza" - trzeba sprawić, by rower za mnogie ilości ciaćków wyglądał jak taki za 200zł. I jeszcze najlepiej jak jest nieco brudny i w kilku widocznych miejscach poobdzierany, wtedy mając do wyboru czyściutką i błyszczącą Maderę i upapraną błotem Meridę kradziej rzuci się raczej na to pierwsze, wiedzony poczuciem estetyki i korzystnym pierwszym wrażeniem. Rzecz jasna nie działa to w przypadku uzbrojonych w nożyce/sekatory/piły łańcuchowe zawodowców, ale ponieważ przed nimi nic nie chroni, nie warto sobie zawracać głowy :> Używam zapięcia za 20zł, kupionego w sklepie rowerowym. To taka grubsza (ok. 10~12mm) linka, oblana jakimś tworzywem. Zamek na taki fikuśny płaski kluczyk z nawierconymi dziurkami, coś jakby Gerda dla ubogich. Nie wiem, na ile jest skuteczne, bo mój bolid ma dostatecznie (mam nadzieję) odstraszający wygląd i nikt jeszcze nie próbował nim odjechać bez mojej zgody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agenciara Napisano 4 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Heh kiedyś wkradli nam się do piwnicy... rower mojego braciszka był przypięty do regału przerobioną na zaczep linką od windy (pentelki na końcach linki) i ogrooomna kłódka. Nie wiem dlaczego ale złodzieje zamiast zabrać się za linke probowali odkręcić śruby w regale i go rozmontować hahaha na szczęście jedna śruba kręciła się w kółko a może to nie byli profesjonaliści . Na tamtych złodziei podziałało, tylko jak by tu przypiąc taką linke do roweru i wozić ze sobą. Ja używam jakiegoś taniego zaczepu na kluczyk ale bika mam zawsze na oku, więc tyle starczy A jeśli zanosi się na porzucenie go pod jakimś centrum zawsze idę do ochroniarza, przypinam sprzęt pod jego kanciapą... często dumają dlaczego w moim bidonie nie ma %, troche pomarudzi, chwile pogadam i wiem że jak przyjdę na 99,9% zastanę sprzęt w całości POLECAM [projekt sprawdzony w: Powiatowym Urzędzie Pracy Bydgoszcz, Centrum Onkologi Bydgoszcz , Liceum Ogólnokształcące nr 1 Bydgoszcz (studium wieczorne)] hihihi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackSummer Napisano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Są zamknięcia firmy KRYPTONITE, które swego czasu były testowane przez złodziei... Model NEW YORK, który swoją drogą kosztuje ponad 300 zł (dostępny jako U-Lock oraz łańcuch) był tak dobry, że nie dali mu rady przez 24h... Nie jestem pewien, czy nawet ciekłego azotu nie próbowali na nim. również używam Kryptonite, polecam raczej U-Locki (sam wygląd wersji NY straszy) ale nie łańcuch. Kolega, który ze mną jeździ nabył ww łańcuch i musiał odesłać wymieniając na U-Lock'a. Łańcuch miał ze 4kg i wyglądał jak do jachtu = ciężki i nieporęczny. Ze sobą go raczej nie zabierzesz. Przydaje się jedynie w sytuacji, gdy zostawiasz rower np. pod własnym domem i nie musisz łańcucha transportować. Kryptonie U-Lock Evolution czy NY jest bardzo dobry. Jeśli ktoś posiada drogi rower, warto zainwestować również w zabezpieczenie. Linkom mówimy zdecydowanie NIE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.