janusz40 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Cześć Jestem nowy na forum. Mam pytanie -chciałbym kupić szosę. Zastanawiam się nad tymi modelami: -Scott speedster 20 -Author Aura55 Scotta mam do wyjęcia za 3500zł. Authora do 4000zł pewnie uda się zbić choć nie pytałem jeszcze. Opłaca się dopłacać do tego Authora? Który jest lepszy? Obecnie mam Authora Stratosa z 2011 przez co do tej pory na Authory nie patrzyłem bo chciałem zmienić stajnię Co doradzicie? Prosiłbym o konkretną i szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRO Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Przejrzyj może ten temat http://www.forumrowerowe.org/topic/174187-zakuprower-szosowy-3500-4000zl/ tam było sporo pisania o Scott:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pentagram1985 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Kupiłem ostatnio Scotta Speedster 30 na Tiagrze, wideł karbon za 3199. Rocznik 2014. Myślę, że jak na pierwszą szosę to ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz40 Napisano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Panowie robiłem podgląd podanego przez Was wątku. Jednak nie ma w nim mowy o szosie Authora Aura 55- co dziwne. Powiem tak chciałem Scotta by zmienić markę. Widzę różnicę w ramie Scott miał podwójne cieniowaną ramę a Author potrójną. Czy wpływa ten aspekt na jazdę lub żywotność ramy? Bo to zakup na lata w moim wypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0SM Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Plusami tego Authora są wg mnie przede wszystkim koła no i dosyć niska waga za te pieniądze. Waga wynika m.in. właśnie z potrójnie cieniowanej ramy, która jest z reguły lżejsza aniżeli ta podwójnie cieniowana. Ponadto, ta pierwsza zdaje się nieco lepiej tłumić drgania. Notabene ostatnio też byłem na etapie zakupu szosy, ale u mnie ten Author odpadł w przedbiegach ze względu na malowanie (niestety, jestem z tych, którym rower musi się wizualnie podobać ). Gdyby nie to, pewnie jeździłbym właśnie nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz40 Napisano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Kolego skoro go rozpatrywałeś to może wiesz jaki limit wagi posiada ten rower? Bo jestem dość ciężki- 100 kg. Akurat kolor mi się w nim podoba tylko, że wtedy byłby to mój trzeci Author hehe PS Wiecie co- strasznie sobie w głowie zamieszałem. Dlatego postanowiłem skorzystać z forum. Tego Scotta w poniedziałek zadatkowałem na 300zł o tyle gorzej. Jak zobaczyłem tego Authora to taki troszkę strzał i wyrzut, że z faktu zmiany stajni "zmieniłem z siekierki na kijek" Jestem laikiem dlatego szosowców uprzejmie pytam o radę i zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0SM Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Co do limitu - nie mam pojęcia. Ważę niewiele także nigdy się tym nie interesowałem. Myślę, że warto zapytać sprzedawcę bądź zwrócić się prosto do producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz40 Napisano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Podbijam Czy ktoś rozwieję moje wątpliwości? Bardzo bym prosił o radę- to będzie moja pierwsza szosa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin13 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/tcr.slr/18825/76283/#specifications Najwyższy aluminiowy model Gianta, świetnie wygląda, w jakimś azjatyckim sklepie podali, że waży 8,2kg. Myślę, że da się wynegocjować rabat i kupić za 4k zł z kawałkiem. Nie wiem tylko czy da radę ze 100kg rowerzystą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz40 Napisano 29 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Dzięki kolego- jednak Giant przekracza budżet. Druga sprawa mają kiepski serwis reklamacyjny więc omijam długim łukiem. W moim wypadku Scott ( zadatkowany) v Author Nikt nie jeździł na szosach Authora? Koła to sobie będę mógł wymienić w tym Scott-ie. Najbardziej mnie nurtuje temat ramy i wagi roweru. Sam jestem ciężki i co będzie dla mnie lepsze? Jak mówiłem to zakup na lata - będę go tylko modernizował. Dlatego proszę o radę - co wybrać z tych dwóch modeli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Wpłaciłeś zadatek (czyli dokonałeś wpłaty bezzwrotnej) na Scotta więc jaki jest sens zastanawiać się nad Authorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz40 Napisano 29 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Przeboleje ten zadatek pod warunkiem, że nie zrobię przysłowiowego "siekerki za kijek". Rower na długie lata. Zamykam wątek bo widzę nic więcej się nie dowiem. Dziękuję za opinię. Pozdrawiam Janusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakuza79 Napisano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Możesz zerknąć na Cube'a, np. http://www.chainreactioncycles.com/pl/en/cube-peloton-pro-compact-road-bike-2014/rp-prod114144 Przewertować neta i poszukać dobrej oferty. Rower na dobrych kołach i osprzęcie Shimano 105. Powodzenia w zakupach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker87 Napisano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 różnica jest w geometrii. Jak dla mnie Scott to geometria ######ve tj. dla ambitny amatorów do ścigania. Author to bardziej endurance tj. wygodniejsza pozycja na długie trasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janusz40 Napisano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 luker87- bardzo przydatna opinia. Czyli chyba błędu nie zrobiłem z kolarą. Najbardziej mnie kwestia ramy ( jakości, wytrzymałości) nurtowała. Bo resztę z czasem się wymieni. PS Pierwsza myśl najlepsza więcej nie kombinuje. Dziękuję za pomoc Wygrał Scott. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.