Skocz do zawartości

[Geometria] Wasze ustawienia i odległości.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów.

Mam pytanie :)

Czy niedopasowana geometria ramy/roweru może stanowić powód bólu karku i drętwienia palców u rąk? Występujące szczególnie po kilku godzinach ciągłej jazdy. Czy szukać powodu bólu gdzie indziej :)

Żeby możliwie ułatwić to zadanie podam kilka danych: 

Wzrost:186 cm.

Rama: GF Wahoo 21"

Odległość śr. kierownicy - przód siodełka: 56,5 cm.

Mostek: 9 cm.

Wysokość siodełka: 106 cm.

Wysokość kierownicy: 107 cm.

Ewentualnie moglibyście podać własne ustawienia, może komuś to ułatwi ustawienie u siebie :)

Pozdrawiam serdecznie.

• Mod Team
Napisano
Czy niedopasowana geometria ramy/roweru może stanowić powód bólu karku i drętwienia palców u rąk?

Może, ale nie musi. Podejrzewam, że ta rama może być odrobinę za duża i powinieneś mieć 19". Jak masz możliwość to podaj link do geometrii, tego roweru, albo podaj jego rocznik.

Próbowałeś już z krótszym mostkiem i jakimiś komfortowymi gripami (np. ESI Chunky?).

Napisano

Nie podałeś jak szeroka jest kierownica, jaki kąt ma mostek czy ustawiony jest na plusie czy na minusie i czy jeździsz w rękawiczkach. Metodą prób zmiany stopniowo można dojść co jest nie tak, ale zawsze jest tak, że miękkie gripy pomogą przy tych problemach może wystarczy ich zmiana.

Napisano

Generalnie problem zaczyna się po ok 150 km przy pierwszej dalszej wycieczce w sezonie. Przy następnych jazdach w krótkim odstępie czasowym pojawia się wcześniej. Da się z tym żyć (jechać), ale psuje nieco komfort jazdy. Bo nogi chcą, ale kark i ręce nie bardzo :)

Kierownica: gięta 62 cm + rogi.

Mostek: 9 cm (5* ustawiony na +)

Chwyty: pianka neoprenowa + rękawiczki żelowe.

Ogólnie ramy Fishera są długie, skróciłem już mostek (oryginalnie był 11cm) i dałem sztyce bez cofki. Teoretycznie z mostkiem mógłbym jeszcze pokombinować i skrócić odległość od siodełka do kierownicy, ale wydaje mi się, że te 56,5 cm to nie jest jakaś dramatycznie duża odległość, szczególnie że głównie chodzi mi o długie trasy gdzie zbyt wyprostowana sylwetka też nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...