Skocz do zawartości

[Blotniki] sks velo - pręty stabilizujace

emcinek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sks ma w ofercie pręty mocujące do błotników grupy velo. Wyglądają jak na zdjęciu. Pytanie moje brzmi, czy ten plastik mocowany do ramy trzyma dobrze i czy ktoś próbował wyginac pręty, żeby pasowały do hamulców tarczowych?

post-177168-1422373761,4825_thumb.jpg

Napisano

Używam tych błotników już w drugim rowerze i jestem zadowolony. Druty są bardzo sztywne i wyginanie to tylko na giętarce. Plastiki ze zdjęcia są trwałe i stabilnie łączą druty z ramą/widelcem. Ja korzystam z dedykowanych blaszek do amortyzatorów Suntur i nie mam zastrzeżeń - dobrze pasują, trzymają pewnie, nic się nie trzęsie. Całość pasuje min. do Scotta Sportstera i Cuba Tonopaha na poziomie fabrycznych zestawów.

Napisano

Hmm... A jak myślisz, czy w takim przypadku te pręty zdadzą egzamin? Bo widzę, że u ciebie nie koliduja z zaciskami hamulców

post-177168-1422455254,1393_thumb.jpg

post-177168-1422455285,4775_thumb.jpg

Napisano

Na Twoich zdjęciach nie widać odległości między korpusem hamulca a mocowaniem błotnika. Jeśli, patrząc od góry, widać między nimi niewielką odległość, to wystarczy dać dłuższą śrubę i nakrętki jako dystanse, rozchylić pręty i przykręcić.

Napisano

Widać otwory mocujace. Z przodu jest na łączeniu widelca i dolnego mocowania hamulca, a z tylu po środku między dolną śrubą zacisku, a osią szybkozamykacza. To że można założyć jakieś podkladki, czy tulejki dystansowe, to wiem, ale ja bym wolał wygiąć pręt w łuk, żeby ominął zacisk.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Pozwolę podpiąć się pod temat z moim pytaniem.

Jakie blotniki pełne należy kupić do crossa z oponą 38 mm i z suntour nex (otwory na golniach) ?

Szukałem w necie i nie moge znaleźć blotnikow z mocowaniami pod amortyzator z otworami w goleniach.

No chyba ze zaciski zawsze kupuje sie oddzielnie...

Wszelkie linki mile widziane.

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Napisano

Troche wody w Wiśle upłynęło, ale ostatecznie mam juz u siebie sks cross 55 plus pręty stabilizujące. Nie ryzykowalem z wąskim blotnikien, opona po zmierzeniu ma 39 mm. Ludzie radzili ze 42 to za mało, a jeszcze inni ze 47 to na styk. Ostatecznie 55

Problem z montażem tylnego blotniki jest taki ze w mojej ramie zamiast poziomego otworu jest pionowy....rama amulet route 500.

Oryginalna blaszka, która przykręca sie do ramy a potem wsuwa w blotnik nie pasuje.

Poradzicie?

Napisano

zaznaczyć miejsce, wziąć wiertarkę i zrobić otworek.

Kupiłem sobie bluemelsy primus i z rama accent cx-one miałem dokładnie ten sam problem. Długo się jednak nie zastanawiałem i wszystko jest cacy. Jak nie chcesz ingerować w ramę, to zawsze możesz kupić w pierwszym lepszym metalowym/budowlanym sklepie ceowniczek i przykrecić uchwyt do ceownika i ceownik do ramy - tylko wyjdzie z tego nieestetyczny klusek:P

Napisano
  W dniu 13.04.2015 o 22:07, emcinek napisał:

zaznaczyć miejsce, wziąć wiertarkę i zrobić otworek.

Kupiłem sobie bluemelsy primus i z rama accent cx-one miałem dokładnie ten sam problem. Długo się jednak nie zastanawiałem i wszystko jest cacy. Jak nie chcesz ingerować w ramę, to zawsze możesz kupić w pierwszym lepszym metalowym/budowlanym sklepie ceowniczek i przykrecić uchwyt do ceownika i ceownik do ramy - tylko wyjdzie z tego nieestetyczny klusek:P

Wierciles dziure w ramie czy w blaszce?

Na stronie producenta jest taka blaszka za 1 eur ale w Polsce nie moge jak na razie tego znalezc.

Dzieki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.