rddkAG Napisano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Witam Zastanawiam się nad zmianą amortyzatora na coś powietrznego. Na chwilę obecną zastanawiam się nad dwoma modelami rs 30 gold http://www.bikestacja.pl/pl/amortyzator-rock-shox-30-gold-tk-solo-air-27-5-120-tapered-poploc-czarny-29057.html lub nowy epicon http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/epicon-xc/275-cali_amortyzator-epicon-xc-rlrc-275/194 Zakup epicona będzie się wiązał z dodatkowym kosztem wymiany piast w dwóch kompletach kół. Przeznaczenie jazda głównie po górkach Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, Skandia, lokalne maratony mtb. Jestem raczej lekki 65kg więc zastanawiam się czy sztywna oś będzie dla mnie jakoś wyraźnie odczuwalna? Za rs przemawia jeszcze dostępność używek demontowanych z nowych rowerów, taki wideł można spokojnie dostać za 9 stówek. Jest jeszcze argument wizualny golda można dostać w macie. Czy będzie jakaś znacząca różnica w pracy tych dwóch amortyzatorów?? Może jest jeszcze jakiś wideł w tym przedziale cenowym na który powinienem zwrócić uwagę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 epicon będzie sztywniejszy , pozatym ma nowe tłumiki przez co się nie zapada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Zakup epicona będzie się wiązał z dodatkowym kosztem wymiany piast w dwóch kompletach kół. Może i się wiąże (z tego co wiem są adaptery pozwalające na użycie osi 9mm w amorze z 15mm) ale posiadanie sztywnej osi to większa sztywność przodu a więc pewniejsze wchodzenie w zakręty. Z podobnych możesz rozważyć jeszcze produkt RST http://velo.pl/czesci/widelce/rst/first-275-air Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 RST o dobrych parametrach, a rury goleniowe tylko 30mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rddkAG Napisano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 RST już jakoś wcale mnie nie przekonuje, w tej samej cenie na pewno wybrał bym o wiele lżejszego RS-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 @@ACTIVIA, RS 30 też ma golenie Ø30 i do sztywnych konstrukcji na pewno nie należy. Więc tu mniejsza waga przekłada się na mniejszą sztywność. Z listy skreśliłbym raczej RS'a na rzecz RST ale skoro komuś od****ło na punkcie zbijania masy to proszę bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rddkAG Napisano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 to nie jest tak że odpie... mi na punkcie zbijania masy, chodź masa jest jednym z kryteriów wyboru. Pewnie gdybym ważył z 90kg to bym się nawet nie zastanawiał nad zakupem widelca Ø30 tylko bez gadania brał bym Ø32. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Tu nie chodzi komu od****ło ale o to że argument "dużo lżejszy" nie jest wyznacznikiem jakości amora Wracając, nadal obstawiałbym tego Epicona. Zwłaszcza za za różnić ceny jaką oferuje za niego ACTIVIA a tą z katalogu eurobike.pl można śmiało przepleść koło. No i jak pisałem są tam jakieś adaptery do "konwersji" 9-tek na 15mm więc można jakoś przebiedować w razie braku forsiaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Nie ma adapterów do montażu 9mm piasty w 15mm widelcu. W drugą stronę ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 27 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 ale posiadanie sztywnej osi to większa sztywność przodu a więc pewniejsze wchodzenie w zakręty. Bym polemizował. Większe znaczenie ma sztywność samego amorka i koła niż sam fakt posiadania osi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 27 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 od****ło na forum nie ma miejsca na takie słownictwo! Dotyczy to również poprawnej pisowni: chodź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rddkAG Napisano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Reasumując ten RS to niezbyt sztywny widelec który nawet pod lekkim zawodnikiem nadaje się raczej do rekreacyjnej jazdy po górkach. Jeśli chodzi o bardziej ambitną jadę to w tej cenie nie znajdę nic lepszego od ww. epicona. Czy kaseta powietrzna w 30 Gold jest taka sama jak xc 30 solo air?? Mam możliwość testowania xc 30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rddkAG Napisano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 A robił ktoś z was zakupy w tym sklepie http://www.alltricks.com ? Znalazłem jeszcze coś takiego http://www.alltricks.com/mtb/forks/forks/rockshox-2014-fork-reba-rl-solo-air-275-100mm-axle-15mm-tapered-black-matt-131-153314.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Mimo okazyjnej ceny może być drożej po dodaniu kosztów przesyłki Bym polemizował. Większe znaczenie ma sztywność samego amorka i koła niż sam fakt posiadania osi.Zgadza się. Jednak myślę że sztywna oś w RS30 ratowałaby nieco sytuację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 29 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Oś może zwiększyć sztywność skrętną układu koło-amorek ,oczywiście przy założeniu,zę koło jest popranie zaplecione. Nie zmieni natomiast nic w kwestii sztywności wzdłużnej , która ma spore znaczenie przy hamowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.